Mi lesz Kruscsiccsal? Minden a tulajdonosváltás körül forog Újpesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.17. 12:46
null
Milos Kruscsics, az Újpest FC vezetőedzője győzelemmel fejezte be az idényt csapatával Mezőkövesden
A labdarúgó NB I 2021–2022-es idényének utolsó fordulójára visszatekintő írásunkban fókuszban az újpesti edzőkérdés, a kispesti és kisvárdai öröm, az MTK búcsúja és a Puskás Akadémia tervei.


A FORDULÓ KÉRDÉSE – MI LESZ MILOS KRUSCSICCSAL?

Nagy kérdés, hogy Milos Kruscsics irányításával kezdi-e június 20-án nyári felkészülését a 2021–2022-es idényt a mezőkövesdi 3–2-es győzelemmel záró Újpest. Talán a legtöbb lila-fehér szurkoló örülne, ha maradna a 45 éves szerb edző, ám ez egyelőre kérdéses.

A klub december végén köszönt el Michael Oenningtől, majd január 13-án jelentette be, hogy a jövőben Milos Kruscsics látja el a vezetőedzői feladatot. Amikor átvette az együttest, a tabella 10. helyén állt, két pontra a kiesőhelytől, a feladata az volt, hogy benntartsa a nagy múltú klubot az élvonalban. A szakember két vereséggel indított (FTC 0–1, Gyirmót 0–1), de a folytatás már sokkal jobban sikerült. A Magyar Kupában az elődöntő jelentette a végállomást (Paks 0–3), a bajnokságban a 28. fordulót követően a 4. helyen is állt az együttes, ez az FTC későbbi kupagyőzelmével európai kupaindulást érhetett volna. Végül azonban a Mol Fehérvár lett a negyedik, az Újpest az ötödik, ám a bajnoki rajthoz viszonyítva (kilenc forduló után nyeretlen volt a csapat, s az utolsó helyen állt) ez kimondottan jó eredmény.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idény végére az Újpest volt az egyik leginkább közönségszórakoztató futballt játszó gárda az élvonalban, így a Szusza Ferenc Stadionba visszatérő szurkolók büszkék lehetnek rá. Az Újpest FC a bajnokság harmadik harmadát például a 2. helyen zárta.

NAGYÍTÁSÉRT KATT IDE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT IDE!

Milos Kruscsics tehát túlteljesítette a feladatát, de így sem biztos, hogy marad. A hírek szerint az évad végéig szólt a szerződése, de nem tudni, hogy bennmaradás esetén tartalmazott-e hosszabbítási opciót. Újpesten most nem is az edzőkérdés a legfontosabb, hanem a tulajdonosváltás. Mint ismert, Roderick Duchatelet és Kovács Zoltán január végén aláírta az eladásra vonatkozó szerződést, ám előrelépésről azóta nem hallottunk. Érdeklődésünkre a klubnál elmondták, az idény végeztével minden a tulajdonosváltás körül forog a Megyeri úton, s amint az rendeződik, akkor döntenek a vezetőedző személyéről. A nyári pihenőn lévő játékosok sem tudják biztosan, kivel kezdik a felkészülést, mindenesetre meglepő lenne, ha nem Milos Kruscsics várná a futballistákat június 20-án. J. Á.

TABELLA A 23–33. FORDULÓ ALAPJÁN
1. Ferencvárosi TC1191123–13+1028
2. Újpest FC1162321–14 +720
3. Mol Fehérvár1154220–14 +619
4. Kisvárda1153313–12 +118
5. MTK Budapest1144312–14 –216
6. Budapest Honvéd1134413–14 –113
7. Puskás Akadémia1127213–11 +213
8. Paksi FC1133519–17 +212
9. Mezőkövesd1132611–15 –411
10. Debreceni VSC113269–18 –911
11. Zalaegerszegi TE1123613–19 –6 9
12. Gyirmót FC Győr1115511–17 –6 8

A FORDULÓ DRÁMÁJA – BENNMARADT A HONVÉD, KIESETT AZ MTK

Öröm és bánat egyszerre lett úrrá a kispesti drukkereken a Puskás Akadémia elleni bajnoki után (2–1) – a kiharcolt bennmaradás miatt nyilván boldogság töltötte el a szurkolókat, viszont igencsak szégyellnivaló eredmény, hogy a csapat csak a 9. helyen zárt a tabellán, s az egész idényben a veszélyzónában állt.

„Ha mindig olyan akarattal és motivációval léptünk volna fel, mint vasárnap délután Felcsúton, sokkal merészebb terveket szövögethettünk volna – mondta lapunknak Zsótér Donát, a kispestiek 26 éves támadó középpályása. – Voltak nehézségeink az idény során, ezért sem léptünk egyről a kettőre. De sokan észbe kaptak, s legalább az utolsó fordulóban átérezték, hogy nagy a baj és ennek szellemében játszottak.”

Zsótér Donát kulcsszerepet játszott abban, hogy a kispestiek kiharcolták a győzelmet Felcsúton, jó játéka mellett parádés gólt szerzett – jobb lábbal.

„Bár ballábas vagyok, korábban is lőttem már jobbal gólt, például a Sevilla ellen négy éve, még újpesti színekben. Felejthetetlen élménnyel gazdagodtam hét végén: amikor gólt lőttem, szinte fel sem fogtam, mi történik, csak akkor eszméltem, amikor körbenéztem, és mindenhol boldog, ugráló kispestieket láttam a lelátón. Csak azt tartottam szem előtt, hogy minél jobban szorítsam le a lábfejem, szerencsére a kapuban kötött ki a labda. A taktikánk része volt, hogy az első perctől fogva úgy lépjünk pályára, hogy itt csak mi nyerhetünk! Szóba sem került, hogy nekünk jó az iksz, és akkor tuti bennmaradtunk, ha így álltunk volna hozzá a meccshez, lehet, rosszul sült volna el. A fordulás után már csak az lebegett a szemünk előtt, hogy »üljünk rá« az eredményre, védekezzünk minél hatásosabban, ez meg is valósult, nagy helyzete nem is akadt a hazaiaknak. Nem figyeltük, hogy az MTK hogyan áll a Debrecen ellen, nem akartuk tudni, hiszen a saját kezünkben volt a sorsunk – szerencsére éltünk is az eséllyel. Nyílt titok, hogy beszélgettünk a drukkerekkel csütörtökön, s azt mondták, mellettünk állnak vasárnap, az elejétől a végéig szurkolnak majd, cserébe egy dolgot kérnek: valahogyan maradjunk bent. Összekaptuk kapunkat, ők pedig frenetikus hangulatot varázsoltak, olyan volt, mintha hazai pályán lettünk volna.”

Zsótér Donátnak (jobbra) lejár a szerződése a Honvédnál, de opciós lehetősége van a hosszabbításra (Fotó: Dömötör Csaba)
Zsótér Donátnak (jobbra) lejár a szerződése a Honvédnál, de opciós lehetősége van a hosszabbításra (Fotó: Dömötör Csaba)

A futballista szerződése nyáron lejár, de a klub egyéves opcióval élhet, egyoldalúan hosszabbíthat a Honvéd.

„Szeretek Kispesten futballozni, de sosem lehet tudni, hogy mit hoz az élet. Hallottam Hornyák Zsoltnak, a felcsútiak vezetőedzőjének meccs utáni nyilatkozatát, hogy szeretne a csapatában látni, ezek a szavak nyilván jólesnek a lelkemnek. De csak hangsúlyozni tudom: jól érzem magam a Honvédban. Ami az idényemet illeti: öt gólig jutottam a bajnokságban, eddig négy volt a legtöbb, ettől függetlenül több gólt és gólpasszt akarok jegyezni a jövőben. Azzal sohasem vádolhattak meg, hogy nem akarok, nem csúszok-mászok, de kétségtelen, a futball minőségével olykor akadtak gondok. Mindenkinek a tükörbe kell néznie két ilyen gyenge év után, remélem, több ilyen idényt nem élünk át.”

Míg Kispesten örültek, addig az MTK Budapestnél szomorkodtak – bár a csapat magabiztosan győzte le a Debreceni VSC-t (3–0), végül a klub felett húzták meg a vonalat. A csapat élén négy edző is állt az idényben: Giovanni Costantino, ideiglenesen Teodoru Vaszilisz, majd Márton Gábor és az utolsó négy fordulóban Horváth Dávid. Az MTK U19-es együttesét irányító edzővel jól hajrázott a klub, legyőzte a ZTE FC-t (3–2), a Ferencvárost (3–0) és a Lokit, míg a Puskás Akadémiával ikszelt (0–0).

Mint beszámoltunk róla, felvetődött, hogy a Paksról távozó Bognár György szakmai igazgatóként segíti a jövőben az MTK-t –ez hétfőn hivatalossá is vált.A szakember felügyeli majd a felnőttcsapatnál, az NB III-as és az U19-es együttesnél folyó szakmai munkát is. Eldőlt, hogy Horváth Dávid az NB III Közép-csoportjában szereplő MTK Budapest II-t irányítja a jövőben, az együttest eddig vezető Kanta Józsefaz NB II-be kiesett első csapat stábjához csatlakozik. De hogy ki lesz a vezetőedzője az együttesnek, nem tudni – nem lepődnénk meg, ha Bognár György fia, ifjabb Bognár György ülne le a kispadra. A klub tájékoztatása szerint a szakmai stábról folynak az egyeztetések, hamarosan véglegessé válik a névsor.

„Nem vagyok csalódott, hiszen abban egyeztünk meg a vezetőséggel, hogy négy bajnokira szól a megbízatásunk – mondta lapunknak Horváth Dávid, aki szerződést hosszabbított a klubbal. – Bár jó néhány NB II-es, igencsak kecsegtető ajánlatot kaptam, nem szerettem volna távozni. Újabb kihívás előtt állok, izgatottan várom az NB III-as szezonrajtot is, biztosan sok fiatalnak adok lehetőséget. A négy bajnoki jó visszajelzés volt számomra és a stábtagoknak is, hogy helytálltunk az élvonalban, viszont ha az egész idényt nézzük, akkor nyilván a csalódottság az úr, hiszen kiesett a klub az NB II-be. Az jóleső érzéssel tölt el, hogy olyan együttest adunk át az új szakmai stábnak, amelynél nem a nulláról kell kezdeni az építkezést.”

A FORDULÓ ÜNNEPLÉSE – KISVÁRDA

Így ünnepelték Kisvárdán az ezüstérmet (Fotó: Kovács Péter)
Így ünnepelték Kisvárdán az ezüstérmet (Fotó: Kovács Péter)

Éjszakába nyúlóan ünnepeltek a Kisvárda Master Good labdarúgói, miután a szabolcsi együttes telt házas bajnokin, a Zalaegerszeg legyőzésével megszerezte története első (ezüst)érmét a magyar bajnokságban. A mulatozás elhúzódott, volt, aki hajnalban ért haza.

„Én már sokkal korábban otthon voltam – mondta jókedvűen Ötvös Bence, a Kisvárda középpályása. – Pályafutásom legszebb napján vagyok túl, nagyon szép emlék marad a vasárnap. Az idény előtt reméltük, hogy felléphetünk a dobogóra, de így, hogy ezüstérmesek lettünk, óriási boldogság töltött el minket. Amikor ideszerződtem, a bennmaradást tűztük ki célul, ám az ötödik helyen zártunk, most pedig sikerült túlszárnyalnunk az előző évad teljesítményét. Elképzelni sem tudok jobb forgatókönyvet annál, mint amilyen a vasárnapi volt, a kilencvenkettedik percben lőttük a győztes gólt, a gólöröm után pedig le is fújták a meccset – természetesen a főszereplő Janisz Karabeljov volt a legünnepeltebb játékos. Megérdemeltük, hogy így alakuljon a mérkőzés vége, mindvégig domináltunk, a Zalaegerszegnek helyzete sem volt, úgyhogy rászolgáltunk a győzelemre. Hatalmas élmény volt a szurkolókkal megünnepelni a történelmi helyezést. Utólag mondhatom, kiváló döntés volt Kisvárdára igazolni. Nagyon jó évad van mögöttem – remélem, a következő is hasonló lesz.”

Az ezüstérmes csapat játékosainak legközelebb június 13-án, hétfőn kell megjelenniük Kisvárdán, 14-én és 15-én a felkészülés elején megszokott tesztelések következnek, majd csütörtöktől edzésbe lendül a társaság – úgy tudjuk, azoknak a labdarúgóknak is vissza kell térniük, akiknek június 30-án lejár a szerződésük. B. L.

A FORDULÓ BOSSZANKODÁSA – NAGY ZSOLT

Az utolsó fordulóban is volt még esélye az ezüstérem megszerzésére a Puskás Akadémiának, ám ehhez arra lett volna szükség, hogy hazai pályán legyőzze a Budapest Honvédot, riválisa, a Kisvárda Master Good pedig pályaválasztóként pont nélkül maradjon a ZTE ellen (ha a Várda ikszel, a gólkülönbség döntött volna a két csapat között). Egyik feltétel sem teljesült, Felcsúton mégis büszkék lehetnek a labdarúgókra, hiszen a csapat egymás után a harmadik idényében zárt dobogón.

„Beszéltünk arról az öltözőben, visszatérő probléma, hogy rendre »belealszunk« az első félidőbe, a gólok nagyobb részét akkor kapjuk, erre alig kezdődött el a mérkőzés, máris két góllal vezetett a Honvéd… – mondta a találkozó másnapján Nagy Zsolt, a felcsútiak hétszeres válogatott futballistája. –Hátrányból kellett építkezni, de még a szünet előtt szépítettünk, és bíztam benne, a fordítás is összejöhet. Sajnos, még az első félidőben aláfordult a bokám, nem is tudtam végigjátszani a meccset, ráadásul kikaptunk: jobban is alakulhatott volna az idényzáró, igaz, a sorsunk nem a saját kezünkben volt. Ha valaki a bajnoki rajt előtt azt mondja, dobogón végzünk, elfogadtuk volna, azonban ha abból indulunk ki, hogy az első tavaszi bajnokin legyőztük a Ferencvárost, majd a Mol Fehérvárt és a Mezőkövesdet is, és az első helyre léptünk előre, lehet némi hiányérzetünk. Hátul stabilak voltunk, de kevés gólt szereztünk, ráadásul az utolsó kilenc bajnokiból hét döntetlen lett – ha csak kettőt-hármat megnyerünk közülük, sokkal jobb lenne a helyzet.”

 

Hornyák Zsolt irányításával a Puskás Akadémia a 2019–2020-as idényben 54 ponttal harmadikként zárt, egy esztendővel később 58 ponttal ezüstérmes lett, a most véget ért bajnoki évben megint 54 pontot gyűjtött, ami a bronzérem megszerzésére volt elegendő. A 49 éves szakember az M4 Sportnak elárulta, ha tovább szeretnének lépni – márpedig a cél ez –, több játékost is igazolni kell, de igazán annak örülne, ha sikerülne olyan magyar játékosokat visszahozni, akik a klubnál nevelkedtek – Zsótér Donátot, Gyurcsó Ádámot és Kleinheisler Lászlót is megnevezte.

„Amikor Gyurcsó Ádám nálunk játszott, az idény első felében hét góllal segítette a csapatot: egyértelműen sokat erősödnénk vele, mint ahogy Zsótér Donát és Kleinheisler László megszerzésével is – folytatta Nagy Zsolt. – A csapat magja együtt marad, erre lehet építeni, ugyanakkor bízom benne, olyan keretet sikerül összehozni, amellyel a mostaninál is jobban szerepelünk majd!”      Z. A.

NB I, 2021–2022, 33. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Május 13., péntek
Mezőkövesd–Újpest 2–3
Mezőkövesd,Városi StadionKáprály Mihály2286
Május 14., szombat
Gyirmót–Ferencváros 1–2
Győr, Gyirmót,Alcufer StadionZierkelbach Péter
2628
Fehérvár–Paks 2–2
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBerke Balázs
4224
Május 15., vasárnap
Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 1–2
Felcsút,Pancho ArénaVad II István
3285
Kisvárda–ZTE 2–1
Kisvárda,Várkerti StadionPintér Csaba
3125
MTK–DVSC 3–0Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
4422
AZ NB I VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC3322 5 660–31+2971
2. Kisvárda331611 650–34+1659
3. Puskás Akadémia331412 743–34 +954
4. Mol Fehérvár3313 91148–43 +548
5. Újpest FC3312 81350–48 +244
6. Paksi FC3312 71475–63+1243
7. Debreceni VSC3310 91445–52 –739
8. Zalaegerszegi TE3310 91444–58–1439
9. Budapest Honvéd3310 81548–51 –338
10. Mezőkövesd3310 81537–49–1238
11. MTK Budapest33 9 91528–50–2236
12. Gyirmót FC Győr33 7111534–49–1532

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik