Vágólapra másolva!
A Mol Fehérvár hatalmas meglepetésre hátrányból fordítva 2-1-re nyert a német élvonalban szereplő 1. FC Köln otthonában a Konferencia-liga-playoff első mérkőzésén.

Míg a Köln az első, addig a Fehérvár már a harmadik párharcára készült a sorozatban, ugyanis Michael Boris csapata előbb az azeri Gabalát búcsúztatta 5-3-as összesítéssel, majd a moldovai Petrocub együttesét ejtette ki kettős sikerrel a selejtező harmadik körében.

A piros-kékek számára kifejezetten rosszul sikerült a főpróba, ugyanis kínos, négygólos vereséget szenvedtek a címvédő Ferencvárostól a magyar bajnokságban. Ezzel szemben a német rivális a három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig otthonában ért el 2-2-es döntetlent.

Teltház várta a fehérváriakat Kölnben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A bajnoki negyedik helyezettként kupainduló fehérváriak történetük során másodszor találkoztak német ellenféllel, legutóbb 1976-ban az UEFA Kupa harmadik fordulójában a Magdeburg 5-1-es összesítéssel bizonyult jobbnak. Viszont a nemzetközi porondra öt év után visszatérő Kölnnek sem akadt túl sok szép emléke magyar csapattal szemben, mivel az Újpest 1983-ban kiejtette idegenben szerzett több góllal a KEK második körében.

Michael Boris a kezdőbe jelölte a csapat hét közben igazolt új játékosát, Kasper Larsent. Így

a fehérváriak a Kovács – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Funsho, Pinto, Fiola, Dárdai – Zivzivadze összeállításban kezdtek.

Ahogy azt várni lehetett, a kezdetektől fogva a kölniek birtokolták többet a labdát, ám a magyar együttes szervezett védekezésének köszönhetően az első néhány percben nem igazán tudott helyzetet kialakítani a Bundesliga-csapat. Aztán a 14. percben az első komoly lehetőségükből megszerezték a vezetést a hazaiak. Florian Dietz csapta be Sabanovot, majd Kovács mellett okosan a bal alsó sarokba lőtt.

Zivzivadze góljával egyenlített a Mol Fehérvár Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A 20. percben emberelőnybe jutott a Fehérvár, miután a kapura törő Dárdai Palkót lerántotta Julian Vchabot a tizenhatos előterénél, a portugál játékvezető pedig azonnal kiállította.

A kiállítás kissé megzavarta a kölnieket, míg a piros-kékek bátrabban kezdtek el játszani, aminek a 32. percben meg is lett az eredménye. Nego a jobb oldalról fantasztikusan adott be,

Zivzivadze közeli fejese pedig a lécről vágódott le a gólvonal mögé, ezzel egyenlítettek a vendégek. Sőt, az okosan, taktikusan focizó magyar csapat még a szünet előtt fordítani tudott: Zivzivadze tette ki a labdát a bal oldalon felfutó Dárdinak, aki öt méterről elemi erővel a kapu jobb oldalába bombázott.

Sokkolta a kölnieket a Fehérvár az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Az emberhátrány ellenére a hazaiak játszottak fölényben a fordulás után, és folyamatosan benne volt a veszély a támadásaikban. A 69. percben az egyre türelmetlenebbé váló németek közel jártak az egyenlítéshez, Maina lövése azonban a kapufán csattant. A hajrához érve még nagyobb erőket mozgosított a Köln, de végül a masszívan védekező Fehérvár állta a sarat és megúszta az utolsó perceket kapott gól nélkül. Így Michael Boris együttese hatalmas meglepetésre nyerni tudott előzetesen jóval esélyesebbnek tartott riválisa otthonában és kedvezőbb helyzetből várhatja a visszavágót.

Konferencia-liga, selejtező, 4. forduló, első mérkőzés:
1. FC Köln (német) – MOL Fehérvár FC 1-2 (1-2)
Köln, 45000 néző, v.: Tiago Martins (portugál)
Gólszerző: Dietz (13.), illetve Zivzivadze (32.), Dárdai (42.)
Kiállítva: Chabot (20.)

A párharc második mérkőzését egy hét múlva Székesfehérváron rendezik. A továbbjutó csapat a csoportkörben szerepelhet majd.