A szélső védők eldöntötték – Hollandia kiejtette az Egyesült Államokat

Vágólapra másolva!
2022.12.03. 15:47
Hollandia 3–1-re legyőzte az Egyesült Államokat a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (FOTÓ: AFP)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (FOTÓ: AFP)



VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)

Al-Rajjan,Kalifa Nemzetközi Stadion,44 846néző.Vezette:Wilton Sampaio (brazil)
HOLLANDIA:Noppert – Timber, Van Dijk, Aké (De Ligt, 90+3.) – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Bergwijn, a szünetben) – Gakpo (Weghorst, 90+3.), Depay (Simons, 83.).Szövetségi kapitány:Louis van Gaal
EGYESÜLT ÁLLAMOK:Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, A. Robinson (Morris, 90+2.) – Musah, T. Adams, McKennie (Aaronson, 67.) – Ferreira (Reyna, a szünetben), Weah (H. Wright, 67.), Pulisic.Szövetségi kapitány:Gregg Berhalter
Gólszerző:Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), ill. H. Wright (76.)

AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSRŐL ITT OLVASHATNAK BŐVEBBEN!

A katari világbajnokság első nyolcaddöntős összecsapásán az A-csoport győztese és a B-csoport második helyezettje, azaz Hollandia és az Egyesült Államok találkozott egymással.

Gregg Berhalter csapata a mérkőzés elején azonnal letámadta Hollandiát, s már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést – Christian Pulisic találta magát egy az egyben, ballábas lövését azonban Noppert bravúrral védte. Szinte mindenki a partjelzőre várt, aki viszont nagyon helyesen nem emelte fel a zászlót, Daley Blind ugyanis csúnyán beragadt az indítás pillanatában.

A jó amerikai kezdés ellenére a holland válogatott a 10. percben megszerezte a vezetést – Van Gaal együttese egészen a saját térfeléről indulva parádés támadást vitt végig, Dumfries remek passzából Memphis Depay lőtt a jobb alsó sarokba. 1–0

A hollandok vezetése után is inkább az amerikaiak birtokolták a labdát, ám a Ream–Zimmerman belső védőpáros bizonytalan volt, s az eladott labdákból Depayék többször is veszélyes kontrákat vezettek – különösen a holland jobb szél volt veszélyes Dumfries sprintjeivel és lapos beadásaival.

Sokáig nem láthattunk nagy helyzetet, majd az első félidő végén ismét megélénkült a találkozó. Az amerikaiak kockáztattak, s egyre bátrabban húzódtak előre, ám a szervezett holland védelemmel szemben nem sikerült a tizenhatoson belül ziccert kialakítaniuk. Noppertnek azért így is védenie kellett Weah húsz méterről leadott lövésénél.

Már talán a szünetre készültek a tengerentúliak, amikor Dumfriesismét parádésan lőtte be a labdát a tizenhatoson belülre, Dest elaludt, Dailey Blind pedig büntetett – Hollandia 2–0-ra vezetett a félidőben.

A fordulás után ismét az USA előtt adódott hatalmas lehetőség: szöglet után Ream öt méterről belekapott a labdába, amely a kapuson is túljutott, de a gólvonalon biztosító védő menteni tudott. Pár perccel később az újabb Dumfries-beadásra érkezett Depay, ám Turner nagy védést mutatott be a csatár lövésénél.

A 61. percben Hollandia gyors ellentámadást vezetett, majd Depay tizennyolc méteres lövésénél Turnernek a kapu fölé kellett tolnia a labdát.

Negyedórával a találkozó vége előtt a csereként pályára lépő Haji Wright kapott ajándéklabdát Depaytól, ám hosszan tolta meg Noppert mellett, Dumfries pedig menteni tudott a kapu torkából. A szögletet követően azért összejött a szépítés, Wright Pulisic passzából igencsak furcsa mozdulattal juttatta a labdát a kapuba. 2–1

Hiába lett újra nyílt a meccs, a holland szárnyvédőkkel továbbra sem tudott mit kezdeni az Egyesült Államok – a 81. percben Blind ívelt nagyszerűen Denzel Dumfriesnak, aki kapásból volt eredményes az ötös sarkáról. 3–1

A harmadik holland góllal eldőlt a mérkőzés, az Egyesült Államok 2014 után ismét a nyolcaddöntőben búcsúzott a világbajnokságtól, Hollandia pedig az esti Argentína–Ausztrália mérkőzés győztesével játszik majd a legjobb négy közé jutásért.

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSRŐL ITT OLVASHATNAK BŐVEBBEN!

HOLLANDIA VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK: 1 Remko Pasveer(AFC Ajax),13 Justin Bijlow(Feyenoord),23 Andries Noppert(Heerenveen)
VÉDŐK:2 Jurriën Timber(AFC Ajax),3 Matthijs de Ligt(Bayern München – Németország),4 Virgil van Dijk(csk,Liverpool FC – Anglia),5Nathan Aké(Manchester City – Anglia),6 Stefan de Vrij(Internazionale – Olaszország),16 Tyrell Malacia(Manchester United – Anglia),17 Daley Blind(AFC Ajax),22 Denzel Dumfries(Internazionale – Olaszország),26 Jeremie Frimpong(Bayer Leverkusen – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 11 Steven Berghuis(AFC Ajax),12 Noa Lang(FC Bruges – Belgium),14 Davy Klaassen(AFC Ajax),15 Marten de Roon(Atalanta – Olaszország),20 Teun Koopmeiners(Atalanta – Olaszország),21 Frenkie de Jong(FC Barcelona – Spanyolország),24 Kenneth Taylor(AFC Ajax),25 Xavi Simons(PSV)
TÁMADÓK: 7 Steven Bergwijn(AFC Ajax),8 Cody Gakpo(PSV),9 Luuk de Jong(PSV),10 Memphis Depay(FC Barcelona – Spanyolország),18 Vincent Janssen(Royal Antwerp FC – Belgium),19 Wout Weghorst(Besiktas – Törökország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Louis van Gaal

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK:
1 Matt Turner(Arsenal – Anglia),12 Ethan Horvath(Luton Town – Anglia),25 Sean Johnson(New York City FC)
VÉDŐK:2 Sergino Dest(AC Milan – Olaszország),3 Walker Zimmerman(Nashville SC),5 Antonee Robinson(Fulham – Anglia),13 Tim Ream(Fulham – Anglia),15 Aaron Long(New York Red Bulls),18 Shaq Moore(Nashville SC),20 Cameron Carter-Vickers(Celtic FC – Skócia),22 DeAndre Yedlin(Inter Miami CF),26 Joe Scally(Borussia Mönchengladbach – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Tyler Adams(Leeds United – Anglia),6 Yunus Musah(Valencia – Spanyolország),8 Weston McKennie(Juventus – Olaszország),14 Luca de la Torre(Celta Vigo – Spanyolország),17 Cristian Roldan(Seattle Sounders FC),23 Kellyn Acosta(Los Angeles FC)
TÁMADÓK:7 Giovanni Reyna(Borussia Dortmund – Németország),9 Jesús Ferreira(FC Dallas),10 Christian Pulisic(Chelsea – Anglia),11 Brenden Aaronson(Leeds United – Anglia),16 Jordan Morris(Seattle Sounders),19 Haji Wright(Antalyaspor – Törökország),21 Timothy Weah(Lille OSC – Franciaország),24 Josh Sargent(Norwich City – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gregg Berhalter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik