Vb 2022: Lionel Messire készülünk leginkább – Van Gaal

Vágólapra másolva!
2022.12.09. 08:31
null
Van Gaal arra készül, hogy akárcsak 2014-ben, most is megállítják Lionel Messit (Fotó: AFP)
Louis van Gaal a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon már megmutatta, hogyan kell semlegesíteni Lionel Messit, most viszont tovább is jutna a negyeddöntős párharcból csapatával.

Nyolc évvel ezelőtt sikerült. A 2014-es világbajnokság elődöntőjében a holland válogatott 120 percen keresztül féken tartotta Lionel Messit, mégsem aratta le a babérokat: a tizenegyesrúgásokban 4–2-re alulmaradt, és a Németország elleni döntő helyett a Brazília elleni bronzmeccsre készülhetett. Ezúttal egy lépcsőfokkal korábban, a negyeddöntőben hozta össze a sors a két együttest, de a feladat holland részről nem sokat változott: ismét semlegesíteni kell a világ egyik legjobb játékosát.

„Természetesen most is Messire készülünk leginkább, minden csapatban a kreatív játékosok okozhatják a legtöbb galibát árulta el a fifa.com-nak adott interjúban Louis van Gaal, aki a 2014-es mérkőzéshez hasonlóan most is szövetségi kapitányként irányítja a holland együttest. – Nyolc évvel ezelőtt Brazíliában tökéletesen hatástalanítottuk, alig ért labdába. Egyértelműen miénk volt a jobb csapat, a tizenegyespárbajban mégis elbuktunk. Sok taktikai elemre már nem emlékszem az összecsapásból, de arra igen, hogy a hosszabbításban pályára küldtem Klaas-Jan Huntelaart, hogy megnyerjük a mérkőzést. Visszagondolva, elég bugyuta döntés volt, az utolsó cserelehetőségemet inkább a tizenegyeseket kiválóan védő Tim Krul beállítására kellett volna felhasználnom.”

A 71 éves edző visszautasította azokat vádakat, melyek szerint együttese nem kreatív. A felvetésre válaszolva elmondta, nagy nehézségeket okozott, hogy a világbajnokság kezdete előtt egy héttel többen sérülten vagy formán kívül érkeztek meg a válogatotthoz, de az idő múlásával sikerült mindenkit azonos szintre hozni. Példaként említette Memphis Depayt, aki a Szenegál elleni első csoportmérkőzésen (2–0) még nem volt fitt, a 62. percben állt csak be, az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben (3–1) azonban már kezdőként lépett pályára, ő szerezte csapata első gólját, és már gond nélkül le tud játszani kilencven percet. A hollandok mellett szól továbbá, hogy amióta tavaly augusztusban Louis van Gaalt ismét felkérték szövetségi kapitánynak, 19 mérkőzésen veretlen az együttes (15 győzelem, 4 döntetlen), a mester ráadásul tizenegy eddigi világbajnoki mérkőzéséből egyet sem veszített el a rendes játékidőben és a hosszabbításban, az egyedüli alkalom, amikor kénytelen volt csalódottan levonulni a pályáról, a már említett 2014-es elődöntő volt.

„Sosem az egyénekben, hanem a csapatban hittem – folytatta Van Gaal a fifa.com-nak. – Biztosíthatok mindenkit, hogy a teljesítményünk még nem érte el a maximumot, sokkal jobbak is tudunk lenni. Megvan a taktikai tervünk, amellyel meglephetjük Argentínát, és ha továbbjutunk, világbajnokok is lehetünk. Nem állítom, hogy azok leszünk, mert az sok mindenen múlik, de ezzel a kerettel elérhető.”

A pénteki mérkőzés az argentinoknál Ángel Di Maríának is különleges lesz. A Juventus támadója a 2014–2015-ös idényben a Manchester Unitednél együtt dolgozott Louis van Gaallal, és nem ápolt vele jó viszonyt. Távozását követően több interjúban is kiemelte, hogy pályafutása legrosszabb edzőjének tartja a hollandot, aki még akkor is képes volt a hibáit az orra alá dörgölni, amikor előző nap gólt szerzett és gólpasszt adott.

Én lennék a legrosszabb? Vannak egy kevesen, akik így gondolják. Sajnálom, szomorú hallani, hogy ezt mondta. Memphis Depaynak is meg kellett birkóznia velem a Manchester Unitednél, most mégis csókkal köszöntjük egymást” – reagált Di María véleményére csütörtöki sajtótájékoztatóján a holland szakember.

Az argentin játékosok közül nagy figyelem övezi Julián Álvarezt is. A 22 éves csatár júliusban ment a Rivel Plate-től a Manchester Cityhez, ahol a holland válogatottat erősítő Na­than Aké is a csapattársa.

„Julián csendes gyilkos – figyelmeztetett sajtótájékoztatón Nathan Aké. – Nagyon technikás, még az edzéseken is nehéz őrizni, a helyzeteit pedig nagyon jó százalékkal használja ki. A pályán kívül is remek srác, igaz, nem beszél valami sokat. Látszik rajta, hogy még nem teljesen szokta meg az angliai életet és tanulja a nyelvet. Az Argentína elleni negyeddöntő hatalmas élmény lesz. A szurkolóik mindig elképesztő hangulatot varázsolnak a stadionba, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint a legjobb tudásunk szerint futballozni.”

VÉLEMÉNYEK

Andries NOPPERT, a holland válogatott kapusa a sajtótájékoztatón: – Lionel Messi is ember, olyan mint bárki más. A torna elején láttuk, hogy ő is hibázik, mindent megteszünk, hogy semlegesítsük. Argentína kiváló csapat, s elképzelhető, hogy tizenegyesrúgások döntenek a továbbjutásról. Ha valóban így lesz, készen állok, hogy Messi és társai eszén túljárjak.

Carlos VALDERRAMA, 111-szeres kolumbiai válogatott az ole.com.ar oldalán:– A világbajnokság kezdete óta Argentína a favoritom. Az első csoportmérkőzés után felállt a padlóról, ami nagyban Messi pazar formájának köszönhető. Rajta kívül Di María és Enzo Fernández játéka tetszik a leginkább. Jó esélyt látok nemcsak Hollandia legyőzésére, hanem a döntő elérésére, a szurkolóknak nincs más dolguk, mint hinniük a csapatban.

Lionel SCALONI, Argentína szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón: – Izgatott vagyok, amiért Louis van Gaal ellen meccselhetek, különösen, hogy épp a világbajnokságon. Csaknem huszonhét év van közöttünk, sokkal több nagy csatát megélt már, az edzők közül rengetegen próbálják lemásolni a módszereit. Nehéz mérkőzésre számítok, de ez nem meglepő, a világbajnoki címig vezető út minden csapatnak nagyon kemény.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
PÉNTEKEN
16.00:
Horvátország–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00:
Hollandia–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBATON
16.00:
Marokkó–Portugália (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Franciaország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik