Idehaza is győzött a BL-ben az FTC, a legjobb nyolc közé jutott!

Vágólapra másolva!
2023.03.25. 15:55
A női kézilabda Bajnokok Ligájában a Ferencváros idegenben és pályaválasztóként is megverte a Buducsnoszt Podgoricát (most, Érden 27–22-re nyert), így bejutott a legjobb nyolc csapat közé. A negyeddöntőben a francia Metz lesz az ellenfele.
Keményen meg kellett harcolni a sikerért (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Keményen meg kellett harcolni a sikerért (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–WHC BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói) 27–22 (14–13)
Érd, 2200 néző. Vezette: Jovic, Arnautovic (bosnyákok)
FTC: Bíró B. – MALESTEIN 5 (2), Bölk 3, TOMORI, KISFALUDY 2, LEKICS 3, Márton G. 2. Csere: JANURIK (kapus), KLUJBER 4, Szöllősi-Zácsik 1, Cvijics 1, Szucsánszki 1, Papp D., STOLLE 5, Hársfalvi. Edző: Elek Gábor
BUDUCSNOSZT: ATTINGRÉ – Cardoso, Kepics, PLETIKOSICS 4, Godecs 5 (1), RAICSEVICS 6 (4), PAVICSEVICS 7. Csere: Skerovics (kapus), Vukcsevics, A. Popovics, Agovics, N. Bulatovics, Tomova. Edző: Bojana Popovics
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–2. 16. p.: 7–7. 21. p.: 9–7. 27. p.: 13–11. 31. p.: 15–13. 37. p.: 17–17. 42. p.: 20–17. 50. p.: 23–19. 54. p.: 24–22
Kiállítások: 2, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5
Továbbjutott: az FTC, kettős győzelemmel
MESTERMÉRLEG

Elek Gábor: – Minden szempontból speciális párharc volt. Olyan harcmodor a Buducsnoszté, amihez tudni kell alkalmazkodni, ami nem teszi lehetővé, hogy azt a játékot játsszuk, amit szeretnénk. Ez főleg a támadójátékban nagyon érzékelhető volt. Védekezésben voltak nagyon jó periódusaink mindkét mérkőzésen, ami véleményem szerint eldöntötte ezt a párharcot, és a kilenc gól összességében magabiztosnak mondható.
Bojana Popovics: – Hasonlóan nagy küzdelem volt, mint a múlt héten Podgoricában. Ötvenöt percig nyomás alatt tudtuk tartani a Ferencvárost, de sok hibát követtünk el, rossz lövéseink voltak. Mindenesetre büszke vagyok a csapatomra, mert jól küzdött, és köszönöm a lányoknak ezt az évadot.

ÖSSZEFOGLALÓ

Telt ház és remek hangulat várta a csapatokat az Érd Arénában, ahol a Ferencváros négygólos előnyről kezdte a nyolc közé jutásért zajló párharc visszavágóját a montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen. A vendégeket irányító Bojana Popovics előzetesen fogadkozott, hogy igyekeznek jobban megnehezíteni a magyar csapat feladatát. Hazai oldalon nagy kérdés volt, a közelmúltban betegséggel küzdők (például a balátlövő páros, Emily Bölk és a Moracsában egy héttel ezelőtt csak a kispadon ülő Szöllősi-Zácsik Szandra) milyen formában lesznek, mindez már csak a Győri ETO elleni, április 1-jei bajnoki „aranycsata” miatt is foglalkoztathatta a zöld-fehér szurkolókat.

Bíró Blanka védései adták meg az alaphangot a találkozóhoz, ezekből indulva gyorsan végigvitte a támadásait az FTC, és hamar kétgólos előnybe került. A Podgoricának azonban sikerült megtörnie a hazai csapat lendületét, és 5–5-nél utolérte ellenfelét. Nikolina Vukcsevics lépett ki a montenegrói falból, a nyitottabb védekezéssel pedig már az első meccs utolsó negyedében is alaposan meggyűlt a Ferencváros baja. A korábbi fehérvári Armelle Attingré is belelendült a Buducsnoszt kapujában, de több esetben a hazai befejezések nem voltak kellően pontosak. Angela Malestein góljaival a túloldalon is egy szélső, Ivona Pavicsevics tartotta a lépést, mint ahogy a két csapat sem tudott elszakadni egymástól.

Elek Gábor a kispad előtt próbálta nyugtatni a játékosait, mert több támadást is elkapkodott a csapata. Ezzel együtt a közte kettőt többször vissza tudta állítani az FTC, biztos előnyről azonban nem beszélhettünk. Mindezt alátámasztandó a szünet előtt sokadszorra egyenlített a Milena Raicsevics vezette Buducsnoszt, a slusszpoén azonban Klujber Katrin nevéhez fűződött, aki időn túli szabaddobásból egy blokkon megpattanó lövésből talált be (14–13).

A második játékrészre friss emberek, Janurik Kinga, Alicia Stolle és Hársfalvi Júlia érkeztek az FTC-be, a meccs azonban hasonló forgatókönyv szerint folytatódott. A német átlövők, Bölk és Stolle találataira jöttek a válaszok Raicsevicséktól. Stolle révén a 42. percben először tudott hárommal elmenni a Ferencváros, miközben Januriktól is jöttek a védések, ráadásul a vendégektől kivált Raicsevics, aki a kispadnál egy nagy fáslit és borogatást kapott a jobb combjára. A klasszis irányító hiányában sem szakadt le a Podgorica, a találkozóból azonban hiányzott a feszültség, nem volt benne a játék képében az ellenfél fordítása. A lefújásra alakult ki a legnagyobb különbség (27–22), az FTC két győzelemmel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol legutóbb 2019-ben járt.

A Ferencváros 2002 után nyert ismét párharcot a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, még ha – a Podgorica harciasságát elismerve – az igazi erőfelmérő a negyeddöntőben következik, a francia Metz ellen.

Az első meccsre az április 29-30-i hétvégén kerül sor, a visszavágót egy héttel később rendezik.

Odense (dán)–Storhamar (norvég) 30–30 (13–16)
Továbbjutó: az Odense 60–52-es összesítéssel.
A párharc győztese a Győri Audi ETO KC ellen játszik.

PERCRŐL PERCRE

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Malestein helyzetét védi Attingré, Tomova lövése a kapufán csattan… A LEGJOBB NYOLC KÖZÖTT AZ FTC!

59. perc Janurik véd és véd rendületlenül, feladták már a vendégek. Klujber betörésből kissé jobbról a jobb, azaz a hosszú felsőbe lő.

58. perc Zácsik keze elsül, kellett nagyon neki ez a nagyon szép gól, 26–22!

57. perc Márton töri meg a gólcsendet, a bal szélről, a felugró kapus lába alatt! 2002 után nyerhet ismét a BL-ben kieséses párharcot a Fradi!

56. perc Zácsik ismét elejti a labdát, Vukcsevics a hatosig rohanhat... Janurik azonban védi a ziccerét! Bölk elejti elöl, Zácsik kiválóan védekezik aztán.

55. perc Magyar időkérés.

55. perc Hársfalvi lövése a kapusé, Zácsik a labdát a lábára ejti aztán.

55. perc Mondjuk ezt Pletikoszics betörése ellenére is. 24–22

54. perc Tomori ismét bemutatót tart védekezésből a beállóssal szemben, Stolle lehetetlen helyzetből is a léc alá lő felugrásból, szinte bukfenc közben. Ez igen! Szerintünk most dőlt el.

53. perc Időkérés a vendégektől.

52. perc Három rossz lövés után Pavicsevics értékesít egy ziccert, bevetődve.

50. perc Pletikoszics eladja, Kisfaludy ziccere a kapusé. Pavicsevics ismét eredményes a bal szélről.


Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

50. perc Zseniális átlövés Stollétől! 23–19!

48. perc
Kiváló átlövés Malesteintől, Zácsik labdát szerez hátul, hosszú támadás, Lekics átlövése a jobb alsóban landol. Godecs azonnal válaszol, szintén nem kis szerencsével.

47. perc Tomova kiharcol egy hetest, Bíró a kapuban, Godecs jobbal a bal alsóba lő. 20–18

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

45. perc Raicsevics nekimegy Kisfaludynak, és belesérül, Janurik védi aztán Bulatovics lövését. Lekics elrontja a maga helyzetét.

43. perc Kiváló védekezés után Stolle a hatosig futhat, és ballal a jobb sarokba lő, félmagasan. Rossz montenegrói támadás, majd rossz magyar támadás.

42. perc Bölk lő az üres kapura a hatosáról, de beéri a labdát Attingré!

41. perc Némi kapkodás, majd hetes, amelyet kihagy Malestein!

40. perc Cardoso kiáll két percre.

39. perc Stolle előtt nincs ember, gól! Ráadásul aztán Janurik eléri a jobb sarok előtt Raicsevics átlövését.

38. perc Bölk szép gólja nagyon kellett, előtte Godecs és Cvijics volt eredményes beállóból. Cardoso lövése Januriké! 18–17!

35. perc Lekics megveri az emberét a falban, 17–16!

34. perc Raicsevics a jobb alsóba vág egy hetest. Zácsik lövése rossz, Godecs bevetődve lő a bal alsóba kissé balról, egyenlő.

33. perc Stolle leforog a védőjéről a jobb szélen, ballal a jobb, azaz a túlsó alsóba lő bevetődve. 16–14!

33. perc Attingrét találja el átlövésével Stolle, Godecs leköti a védőket, Pletikoszics a bal sarokba lőhet így a hatosról.

32. perc Pavicevics bevetődik a bal szélről, de véd Janurik!

31. perc Ismét egy Bölk-góllal indul a félidő. 15–13

3

1. PERC FOLYTATJUK!


A legjobb kapusok (EHF)
A legjobb kapusok (EHF)

Az FTC a 10. negyeddöntős szereplését vívja, de 2019 óta az elsőt, a Buducsnoszt az előző 27 idényben 17-szer járt a negyeddöntőben.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc
Rossz támadás, Pletikoszics köszöni szépen. Egyenlő, van még vissza 16 másodperc. És egy időntúli szabaddobás! Klujber a szaggatottról ballal a jobb alsóba lő, a sorfalon is megpattant előtte a labda... Hazai pálya előnye... 14–13!

30. perc Magyar időkérés.

29. perc Pavicsevics a jobb szélről bevetődve kis szerencsével a jobb felsőbe lő, majdnem megvolt Bírónak, de csak majdnem.

29. perc Zácsik ellépi. Raicsevics is, de neki lehet. 13–11

28. perc Tomori labdát szerez, a másik oldalon legyalulják a szélsőt, de nincs hetes. Elek a pályán reklamál.


27. perc Bojana Popovics erre már leteszi a garast, illetve a lapot az időkérés mellett. Popovics játékosként hatszoros BL-győztes.

27. perc Újabb jó támadás, Szucsánszki marad a hatos előtt, bent is van.

26. perc Most mérgesen legyez vele, mert Klujber átlövése a bal alsóban landol. 12–10, de Pavicsevics azonnal válaszol betörésből.

Potyognak a gólok, a vendégmester így csak integet a lapjával.

25. perc Godecs kiharcol egy hetest, Janurik a magyar kapuban, Raicsevics jobbal a jobb felsőbe lő.

23. perc Godecs átlövésből eredményes. Zácsik távoli lövése a kapusé, de rossz az indítás, Klujber zseniális bejátszását jobbal a léc alá lövi hatról Kisfaludy. 11–9!

Mindkét mester időt kérne, Elek Gábor visszasétál így a padja felé.

22. perc Raicsevics kiváló cselek után szépít, 9–8. Zácsik emelését a jobb alsóba szórja a hatosról estében is Cvijics.

21. perc Malestein a bal alsóba dobja újabb hetesét, előtte ismét kiválóan védekezett a Fradi.

19. perc Bölk megvillan a fal előtt, a bal alsóba lő kissé balról, félmagasan. Hét perc után született újabb hazai gól! 8–7! Attigré 37 százalékkal védett az előző meccsen, Raicsevics 9 gólt szerzett.


17. perc Újabb rossz döntés Klujbertől, Tomori remekül védekezik azonban, Malestein kezéből kiperdül a labda ziccerben, Godecs ziccerből a bal alsó mellé pörget a hatosról!

16. perc Pocsék magyar támadás után Raicsevics futhat a hatosig, 7–7!

15. perc Raicsevics és Malestein (a kapufán csattanó) lövése sem az igazi, Kepics elejti a labdát Bölk mellett. Kellett.

14. perc Lekics berepül, de a ziccerét fogja Armelle Attigré!

13. perc Godecs ziccert ront, Bíró passza rossz, Raicsevics egyedül marad a hatoson... Gól. Jobbal a bal alsóba lőtt kissé balról, bevetődve.

11. perc Majd remekül védekezik a légiós, Klujber passzával ziccerben Kisfaludy, 7–5!

10. perc Raicsevics remek csel után a léc fölé lő hatról, Malestein megvillan a másik oldalon. A betörés vége a 6. fradis gól.

9. perc Lépéshiba Malesteinnél, kontra, de Vukcsevics ziccere Bíróé. Bölk átlövése kapuscsemege. Megpattant a sorfalon.

8. perc Kepicset ellökik, hetes, Raicsevics ismét a bal alsóba tekeri jobbal a labdát. 5–5

7. perc Lekics lövése nem jó, beállóból egyenlít Godecs, ám Lekics átlövése remek.


6. perc
Kisfaludy lövése a kapufán csattan, Malestein bevetődve gólt szerez nem sokra rá. De szép csel után azonnal válaszol Pletikoszics. 4–3!

5. perc Raicsevics keze nem remeg meg, jobbal a bal alsóba lő.


4. perc Bölknek két perc, jogosan. Aztán fantom 7-es a vendégeknek.

3. perc Rossz támadás, de Márton elé csorog a labda, aki bevetődhet a labdával.

2. perc Bíró fogja Pletikovics ziccerét, Klujber átlövése tökéletes... sajnos Pavicsevics emelése is. 2–1

1. perc Remek védekezés Bölktől, kontra, Bölk kiharcol egy hetest. Malestein ballal a bal sarokba lő, félmagasan. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat zöld mezben és fekete nadrágban, a vendégek fehér mezben és sötétkék nadrágban.

Telt ház van Érden.

A Ferencváros–Buducsnoszt Podgorica összecsapás továbbjutója a negyeddöntőben a francia Metz, az Odense–Storhamar párharc győztese pedig a Győri Audi ETO KC ellen játszik.

„Nincs kétségünk afelől, hogy mi jutunk tovább. A négygólos fór, bár nem életbiztosítás, azért már jó előnynek számít – mondta Kisfaludy Anett. – Örülök neki, hogy a sérültjeink visszatértek, mert a múlt héten még kissé viharvertek voltunk, most azonban sokat segít, hogy már mindenki bevethető.”

Az első mérkőzésen kissé hiányos volt a fővárosiak kerete, többen sérültek vagy betegek voltak, a visszavágón azonban szinte teljes csapattal állhatnak ki a Buducsnoszt ellen.


„Azért volt néhány indításgólunk, de ennél több kell. Védekezésben időnként jól teljesítettünk, de néhány szituációt jobban kellett volna megoldanunk. Ha a védelmünk feljavul, a gyors gólokból is többet szerezhetünk – folytatta a beálló, s hozzátette, szerinte a visszavágón a kezdés sok mindent meghatároz. – Nagyon fontos a meccs első periódusa, ugyanis már az első pillanattól mi akarjuk diktálni a tempót. Agresszív védekezéssel, kemény fallal kell fogadnunk a podgoricai rohamokat, támadásban pedig tovább építeni a játékunkat. A helyzetek kialakításával eddig sem volt problémánk, de a kihasználásukon sok múlik. Mindenesetre ha jobban odafigyelünk, nem lehet gond.”

Andrea Lekics három gólt vállalt az idegenbeli sikerből (Fotó: EHF)
Andrea Lekics három gólt vállalt az idegenbeli sikerből (Fotó: EHF)

Támadásban főleg a Fradi jobb oldala dominált Podgoricában, s egész jól összeállt a védekezés is, Elek Gábor vezetőedző azonban hiányolta a lerohanásokat csapata játékából. Hazai pályán mindenesetre sokkal veszélyesebbnek tűnik az FTC.

„Így, hogy már túl vagyunk a videoelemzésen, tisztábban látom a különbségeket, és azt is, hogy ennél jobb játékra is képesek vagyunk – mondta a Nemzeti Sportnak Kisfaludy Anett, a Ferencváros játékosa. – Sok helyzetet kihagytunk, ezen pedig tudunk változtatni, sőt, a hazai pálya is sokat dobhat a teljesítményünkön. Nem kérdés, hogy Érden győzni akarunk és győzni is fogunk, de hogy mennyivel, az sok mindentől függ.”

Fegyelmezett és taktikus játékkal győzte le idegenben 28–24-re az FTC-­Rail Cargo Hungaria a Buducsnoszt Podgoricát a női kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzésén. A magyar csapat szinte végig vezetett a múlt heti találkozón – a legnagyobb különbség öt gól volt a felek között –, a két találatot jegyző beálló, Kisfaludy Anett szerint ennél jóval több is van csapatában.

Négy góllal (28–24) nyerte meg a női Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzését a Ferencváros, amely szombaton hazai környezetben vívhatja ki a nyolc közé jutást. A mérkőzés előtt Kisfaludy Anett, a zöld-fehérek beállója magabiztosan nyilatkozott – szerinte nem lehet kérdés a továbbjutás, ugyanis az első mérkőzésen látottnál több van bennük.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FTC–BUDUCSNOSZT MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik