Eldőlt, szabadlábra kerülhet-e Oscar Pistorius

trial Horizontal
(FILES) In this file photo taken on July 06, 2016 South African Paralympian athlete Oscar Pistorius (C) speaks to a man at the High Court in Pretoria, after being sentenced to six years in jail for murdering his girlfriend Reeva Steenkamp three years ago. South Africa's highest court has rejected Oscar Pistorius's request to appeal against his 13-year jail term, on April 9, 2018, ending the long legal battle over his killing of his girlfriend in 2013. The former Paralympic athlete, 31, had asked the Constitutional Court to review the jail term, which was increased to 13 years in November. / AFP PHOTO / POOL / MARCO LONGARI
Vágólapra másolva!
A korábbi paralimpikon, a dél-afrikai Oscar Pistorius börtönben marad, miután megtagadták a feltételes szabadlábra helyezését.

Pistorius 10 évvel ezelőtt ölte meg a barátnőjét, Reeva Steenkampot, miután Valentin-napon betörőnek hitte, és lelőtte. A 36 éves Pistorius 10 év raboskodás után kérte, hogy helyezzék szabadlábra.

A hatóságok szerint Pistorius nem töltött még elég időt a rács mögött, és legközelebb jövőre tárgyalják majd az ügyét. Reeva Steenkamp szülei üdvözölték a döntést, ugyanakkor hozzátették, egyáltalán nincs mit ünnepelniük.

Oscar Pistorius egy 2016-os tárgyaláson Forrás: AFP/Marco Longari

A hatszoros paralimpiai bajnok elmondása szerint mélységesen megbánta a tettét, de továbbra is azt állítja, azért lőtt, mert betörőnek hitte a barátnőjét. Dél-Afrikában a büntetés felének letelte után lehet kérni a szabadlábra helyezést.

June Steenkamp, a meggyilkolt lány anyja nem hisz Pistoriusnak, hogy megbánta volna a tettét.

Pistoriust első körben hat évre ítélték el, de az ügyészek súlyosbítást kértek, végül pedig 13 évet kapott, ugyanis háromszor lőtt át a bezárt fürdőszoba ajtaján, ami azt jelenti, hogy bárkit is hitt, hogy az ajtó mögött áll, tudta, hogy mit tesz.

A dél-afrikai büntetés-végrehajtási minisztérium pénteki közleménye szerint Pistorius kegyelmi kérvényét azért utasították el, mert még nem töltötte le azt a minimálisan kötelező büntetési időszakot, amelyet követően szabályosan benyújtható kegyelmi kérvénye, és csak ezt követően dönthetnek az esetleges korai szabadon bocsátásról. Erre leghamarabb 2024 augusztusában lesz lehetősége - fogalmazott a közlemény.