Csak fogyni akart néhány kilót, a legviccesebb angol focibíró lett

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT REFEREE EARPHONES, Mike Dean
English referee Mike Dean reacts during the English Premier League football match between Manchester City and Brighton and Hove Albion at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on April 20, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban lezárul egy korszak, ugyanis 22 évnyi Premier League-játékvezetés után visszavonul a világ egyik legerősebb bajnokságának rekorder bírója, Mike Dean. Az 53 éves, igencsak ellentmondásos játékvezetőnek számtalan vitatott és mulatságos pillanata volt a pályafutása során, ráadásul az apró, kopasz fickó volt a kiállítások első századosa a PL-ben. Az angol labdarúgás egyik emblematikus bírója pályafutása során már 800 mérkőzést levezetett, így nem túlzás azt állítani, hogy hatalmas űrt hagy maga után a labdarúgás világában.

Az 1968. június 2-án, az angliai Wirralban született Mike Dean 17 évesen, 1985-ben vizsgázott le játékvezetésből. Ezt követően sokáig csak alacsonyabb amatőr ligákban működött közre - a Football League-ben, vagyis a második, harmadik és negyedik osztályban vezetett -, mivel csak hobbiként tekintett a bíráskodásra.

Elsősorban azért lett belőle játékvezető, mert felszedett pár felesleges kilót, és szerette volna fitten tartani magát.

"1985-ben kezdtem el a játékvezetést,

mivel imádtam a focit" - nyilatkozta a veterán bíró a BBC-nek. Hozzétette, mivel kapus volt, nem tartozott a a legmozgékonyabbak közé.

Mike Dean a pályafutása elején is osztogatta a lapokat a PL-ben Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

"Akkoriban a bírók még nem voltak profik,

én is dolgoztam mellette. Reggel ötkor kezdtem a napot egy csirkefeldolgozó-üzemben. Kettőkor végeztem a munkával, ezt követően kocsiba ültem, és elmentem példásul Carlisle-ba meccset vezetni.

Volt olyan, hogy hajnal háromkor értem haza, és egyből mehettem is vissza a munkába" - tette hozzá a visszavonuló játékvezető, aki szerint kemény időszak volt, de nem adta fel, mert imádta a focit.

Ekkor talán maga sem gondolta volna, hogy

2000-ben bekerül a Premier League játékvezetői keretébe. Ennek immár 22 éve, a többi pedig már történelem. Azóta a PL-ben 559 meccset vezetett le, összesen pedig 848 mérkőzésen fújta a sípot a pályafutása során.

Mike Dean már legenda lett Forrás: AFP/Oli Scarff

"Akkoriban nagyon komoly sztárok játszottak a Premier League-ben. Említhetném Roy Keane-t vagy éppen Patrick Vieirát.

- árulta el Dean, aki az idő múlásával már egyáltalán nem fél felvállalni a kényes szituációkat, igaz ennek sokszor meg is itta a levét. Az edzők és a játékosok mellett a szurkolók sem mindig értettek egy Mike Dean döntéseivel, a drukkerek olykor túl messzire is mentek.

2021 februárjában Mike Dean a West Ham-Fulham gól nélküli döntetlennel zárult találkozón kiállította a cseh Souceket a 97. percben, mert a szerb Alekszandar Mitrovics arcába könyökölt, noha ez vétlen mozdulatnak tűnt.

A videobírós visszajátszás igénybe vétele után ugyancsak tartotta magát ahhoz, hogy az eset piros lapot ér.

Pár nappal az esetet megelőzően Jan Bednareket, a Southampton védőjét állította ki a Manchester United elleni mérkőzésen, fellebbezésre utóbb mindkét piros lapot törölte a szövetség.

Ezt követően Dean jelezte, hogy a hétvégén nem szeretne mérkőzést, mert ő és a családja halálos fenyegetéseket kapott.

"A lányom életveszélyes fenyegetéseket kapott. Azt mondták, hogy

mert nem voltam olyan állapotban, hogy a pályán legyek" - árulta el Dean, aki hozzátette, meglepően korán, négy hét múlva ismét a West Hamnek vezetett meccsen, ahol elnézést kért Soucektől. "Ő ekkor már rég túllépett ezen, ami nagyszerű dolog."

Mike Dean nem érti, miért kellett halálosan megfenyegeti őt és a családját Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mike Riley, a játékvezetői testület vezetője teljes mértékben egyetértett azzal, hogy Dean a fenyegetésekről tájékoztatta a rendőrséget.

„A fenyegetések és az ilyen jellegű túlkapások teljes mértékben elfogadhatatlanok, ezért mi egyértelműen helyeseljük Mike döntését, hogy a családjához eljutott üzenetek miatt a rendőrséghez fordult.

Senki nem lehet áldozata ilyen förtelmes üzeneteknek" – szögezte le.

Dean egyébként a VAR kapcsán is elmondta a véleményét, ha már a Soucek-eset ekkora botránnyal ért véget.

Az utóbbi években viszont már úgy érzem, százszázalékban segítette a munkámat a rendszer. Inkább kimegyek a monitorhoz, hogy meghozzam a megfelelő döntést, mint hogy hibázzak és utána ezen csámcsogjon a sajtó."

A VAR-rendszer végül Mike Dean "barátja" lett Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A piros lapok amúgy is meghatározták Dean pályafutását. 2019-ben például rendkívüli mérföldkőhöz érkezett, amikor a Wolverhampton Wanderers-Manchester United bajnoki mérkőzés

57. percében kiállította a vendégek védőjét, Ashley Youngot. Ez volt ugyanis a pályafutása során a századik alkalom, amikor felmutatta valakinek a piros lapot a Premier League-ben.

Dean először 2001 áprilisában az Ipswich Town-Newcastle meccsen a vendégek perui középpályását, Nolberto Solanót állította ki. Azóta a PL-ben összesen 112 alkalommal mutatta fel a piros lapot, utoljára a Brentford-Newcastle találkozón a hazai csapat játékosát, Josh Dasilvát küldte le a pályáról.

A szurkolók mellett egyébként az edzőkkel sem jött ki mindig, többek között

a két legendás menedzserrel, Sir Alex Fergusonnal és Arsene Wengerrel is meggyűlt a baja.

Elárulta, hogy az MU legendás trénere mindig elmondta a véleményét, ha valamivel nem értett egyet, de nem volt olyan szörnyű, mint ahogy az emberek hiszik.

Arséne Wenger és Mike Dean a páláyn sosem voltak puszipajtások. Napjainkban viszont már jó viszonyt ápolnak Forrás: AFP/Paul Ellis

- mondta Dean, aki hozzátette, amióta visszavonult, többször is találkoztak, és jó a viszonyuk.

Az egykori Spurs-menedzserről, Mauricio Pochettinóról nem esett szó, pedig a jelenleg a PSG-t irányító edzővel sem jött ki mindig jól. 2019-ben a Burnley-Tottenham (2-1) meccsen

az argentin szakember nem volt elégedett Mike Dean játékvezető ténykedésével, a lefújást követően azonnal számon kérte.

A Spurs menedzsere azt nehezményezte, hogy a Burnley első gólja előtt nem szögletnek, hanem Spurs-kirúgásnak kellett volna következnie.

A nehéz helyzetek mellett azért akadtak bőven vicces pillanatai is a játékvezetőnek. Az egyik legemlékezetesebb 2015-ben egy FA-kupa-mérkőzésen történt, amikor látványosan örült a Tottenham játékosa, Moussa Dembélé Aston Villa ellen lőtt góljának.

Sokan ekkor azzal vádolták, hogy Spurs-szurkoló, később azonban elárulta, azért ünnepelte meg a találatot, mert így helyesen ítélt előtte előnyszabályt.

A következő pár sorból pedig kiderül, hogy Dean a Tottenham-meccsén tényleg az előnyszabálynak örült, ugyanis hatalmas Tranmere Rovers rajongó. 2019-ben került fel a világhálóra róla egy felvétel, amelyen

óriási ünneplést csapott a lelátón, miután a Tranmere Rovers 1-1-es döntetlent játszott a Forest Green Rovers otthonában, így 2-1-re összesítéssel bejutott a döntőbe.

A játékvezetőt többek között az ilyen megnyilvánulásaiért, na meg az eltúlzott mozdulataiért is imádták, vagy éppen utálták.

De akadt olyan pillanat is, amikor a meccset megelőzően

érthetetlen módon megszagolta a kollégáját.

Még 2016-ban a West Bromwich Albion-Manchester United (1-0) PL-meccsen is akadt néhány furcsa megmozdulása, ezekből készült egy összeállítás is.

Ugyancsak 2016-ban az Everton-Liverpool (0-1) városi rangadón úgy osztott ki egy sárga lapot úgy, hogy oda sem nézett.

A Manchester City sztárja, Raheem Sterling azonban biztos, hogy nem zárta szívébe a bírót, ugyanis pályafutása során csak egyszer állították ki. Ki más lett volna, mint Mike Dean 2017-ben.

Az angol válogatott támadó a 97. percben győztes gólt szerzett a Bournemouth ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen, majd a vendégszurkolókhoz futott ünnepelni. Akkor volt az öröm, hogy néhány drukker a pályára is bejutott. Deannek ez nem tetszett, így aztán felmutatta Sterlingnek a második sárgáját.

Raheem Sterlinget egyedül Mike Dean állította ki Forrás: AFP/Glyn Kirk

Van egy másik (korábbi) Manchester City játékos is, akihez különleges kapcsolat köti a játékvezetőt, aki nem más, mint Sergio Agüero. 2019-ben a Manchester City 6-0-ra kiütötte a Chelsea-t a Premier League 26. fordulójában, a meccsen Agüero mesterhármast szerzett. A szívproblémai miatt azóta visszavonult támadó elkérte emlékbe a labdát

Mike Deantől, aki azonban egy pillanatig eldugta azt a háta mögé. Végül az argentin játékos megkapta a labdát.

Mike Dean vezette 2012-ben azt a meccset, amikor hitchcocki hajrá után - a City a 90. perc után szerzett két góllal fordított, és legyőzte 3–2-re a QPR-t- éppen Agüero találtalval nyerte meg a Premier League-t a manchesteri klub. A meccsen egyébként a játékvezető kiállította a QPR játékosát, Joey Bartont.

- mondta Dean.

"22 év hosszú idő. A játékosok közül is csak néhánynak sikerül ennyi ideig a csúcsfutballban megmaradni" - zárta a szavait a visszavonuló sztárbíró.

Végezetül pedig akinek ennyi még nem lett volna elég Mike Deanből, azoknak itt van még két videó a a játékvezető legjobb pillanataiból.