Drámai véget ért a világ legrövidebb focibajnoksága

OUTSIDE HOUSING ANTOINE LORGNIER SOCCER HABITAT ONLYWORLD DANEMARK DENMARK TERRAIN DE FOOT GROENLAND GREENLAND TERRAIN DE FOOTBALL ILULISSAT GREENLAND MAN Horizontal SPORT HOUSE INUIT FOOTBALL SQUARE FORMAT
Focimeccs Grönlandon, Ilulissat városában
Vágólapra másolva!
2019 után ismét a Nagdlunguaq-48 nevű csapat nyerte meg a grönlandi futballbajnokságot. A messzi északon fekvő szigeten mindössze egy hétig tart a szezon, de az izgalmak idén elképesztőek voltak.

A bajnokcsapat Ilulisaat városában focizik, meg is mutatjuk a térképen, hol van ez a település.

Ebben a városban 4700-an laknak, de az emberek mellett szinte ugyanennyi szánhúzó kutya is él itt. A bajnokság azért ennyire rövid, mert a jeges talajon nem lehetne focizni. A talaj május végén kezd felengedni és augusztus végéig, szeptember elejéig van olyan állapotban, hogy azon focizni is lehessen.

A világ legrövidebb bajnoksága idén augusztus 8. és 13. közöt zajlott Grönlandon.

A nagy távolságok miatt csoportokat alakítottak ki. A címvédő és idei győztes csapat simán jutott be az elődöntőbe, ott azonban nagy csatára kényszerült. A Nagdlunguaq-48 elképesztő közel volt a vereséghez, az Inuit ugyanis a 86. percben vezetést szerzett ellene, de ezt Kunuuteeraq Isaksen a 90. percben hosszabbításra mentette, a 111. percben pedig Rene Eriksen Petersen bebiztosította a finálét (2-1).

A döntőben aztán megint nagy szerencséje volt a címvédőnek. A Nuuk kétszer is vezetett ellene, de előbb Kunuuteeraq Isaksen megismételte a bravúrját és a 90. percben egyenlített, majd a hosszabbítás végén, a 122. percben (!) Rene Eriksen Petersen mentette ikszre a csatát (2-2). A 2-2 után jöhettek a tizenegyesek, amelyet a címvédő rúgott jobban, és 6-5-re nyerve megszerezte története 12. bajnoki címét.

Focimeccs Grönlandon, Ilulissat városában Forrás: Only France via AFP/ANTOINE LORGNIER/ ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

Szinte hihetetlen, de Grönlandnak van saját nemzeti válogatottja is. Ugyanakkor a szigetország csapata nem indulhat el az UEFA által létrehozott sorozatokban. Ezért most Grönlandon a CONCACAF-hoz, vagyis az Észak és Közép-Amerikai Labdarúgó Szövetséghez fordultak, hátha ott komolyan veszik őket.

Az UEFA elutasítása is igen érdekes.

Bár Grönlandon 1971 óta van önálló labdarúgó szövetség, ez még kevés az üdvösséghez. Ugyanakkor Grönland jelenleg nem tagja sem az UEFA-nak, sem a FIFA-nak. Egyrészt infrastrukturális okokból (például nem tud fenntartani füves pályát, bár 2016 óta a Nuuk Stadion már műfűvel rendelkezik), másrészt azért, mert csak olyan országok lehetnek a tagok, amelyeket az ENSZ független államként ismer el. Emellett a Dán Labdarúgó Szövetség nem járult hozzá az UEFA-tagsághoz.

indokolta az éles váltást Tönnes Berthelsen, a pályázati bizottság elnöke.

Grönlandon csak május és szeptember között lehet focizni Forrás: Hemis via AFP/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

De a ritkán lakott szigetországnak még mindig meg kell ugrania néhány akadályt, mielőtt hivatalos taggá válhat.

Először is olyan stadionnal kell rendelkeznie. amely legalább 3000 ülőhelyes. A Nuuk Stadion egyelőre 2000 nézőt tud fogadni, de csak állóhelyen.

A fedett lelátók tervei 2016 óta megvannak, de a finanszírozás hiánya megakadályozta a projekt megvalósulását. A játékosoknak emellett kevesebb, mint 30 perc alatt el kell jutniuk a reptérről a stadionba – a CONCACAF szabályai szerint –, ami a nuuki repülőtér bővítését igényelné.

Forrás: Dániasport