Bruno Fernandes duplája döntött Uruguay ellen, továbbjutott Portugália

Vágólapra másolva!
2022.11.28. 19:46
null
Bruno Fernandes góljaival győzött Portugália (Fotó: AFP)
A portugál válogatott Bruno Fernandes duplájával 2–0-ra nyert Uruguay ellen a katari labdarúgó-világbajnokság H-csoportjának 2. fordulójában, így Fernando Santos együttese biztosan ott lesz a kieséses szakaszban.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
H-CSOPORT
PORTUGÁLIA–URUGUAY 2–0 (0–0)
Loszaíl,
Lusail IconicStadion,88 668néző.Vezette:Faghani (iráni)
PORTUGÁLIA:Diogo Costa – Cancelo, Dias, Pepe, N. Mendes (Guerreiro, 42.) – Neves (Leao, 69.), W. Carvalho (Palhinha, 82.), B. Fernandes – Bernardo Silva, C. Ronaldo (G. Ramos, 82.), Joao Félix (Nunes, 82.).Szövetségi kapitány:Fernando Santos
URUGUAY:Rochet – Coates, Godín (Pellistri, 62.), Giménez – Varela, Valverde, Vecino (De Arrascaeta,62.), Bentancur, Olivera (Vina, 86.) – Núnez (Maxi Gómez, 72.), Cavani (L. Suárez, 72.).Szövetségi kapitány:Diego Alonso

Gólszerző:B. Fernandes (54., 90+3. – a másodikat 11-esből)

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSE ÉRDEKESSÉGEKKEL, STATISZTIKÁKKAL, ITT!

Volt miért visszavágnia a Cristiano Ronaldo vezette portugál válogatottnak, hiszen az előző, 2018-as tornán pont Uruguay jelentette számukra a végállomást a legjobb 16 között.

Már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést az ibériai csapat, de William Carvalho kapáslövése elzúgott az uruguayi kapu fölött. Néhány perccel később Bruno Fernandes is szerencsét próbált távolról, de ő sem talált kaput. Az első uruguayi lehetőség Giménez előtt adódott, az Atlético Madrid védője egy oldalról beívelt szabadrúgást bólintott a kapu fölé.

Az első percek kaotikus játéka után a portugálok kerültek fölénybe, noha valódi munkát nem adtak Rochet kapusnak. Az első fél óra után néhány percre felpörögtek az események. A 32. percben váratlanul hatalmas helyzetet hagyott ki Uruguay. Bentancur a felezővonalról indulva a teljes portugál védelmet kicselezte, de ziccerben a kifutó Diogo Costát találta telibe. A Tottenham légiósa négy perccel később is próbálkozott, és ezúttal a kapu mellé pöckölte a labdát. Ezután Ronaldo is helyzetbe került, de estében nem tudott túljárni Rochet eszén.

A félidő hajrájában balszerencsés jelenetnek volt szemtanúja a Lusail Iconic Stadion közönsége, a 20 éves Nuno Mendes ugyanis sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot – a Paris Saint-Germain szárnyvédőjét a dortmundiRaphaël Guerreirováltotta. A maradék néhány percben nagy lehetőség már nem alakult ki, gól nélküli döntetlennel fordultak a felek.

Alig kezdődött el a második félidő, máris gólhelyzetbe kerültek a portugálok. Ezúttal Joao Félix fejezett be egy gyors kontrát, de lövése csupán az oldalhálót zörgette meg. Az 54. percben aztán a vezetést is megszerezte a bordó-zöld mezes alakulat. Bruno Fernandes nyeste a kapu irányába a labdát, a középen érkező Ronaldo felugrott fejelni, de nem ért hozzá, így az a kapust is becsapva a hálóba hullott. Első blikkre a 37 éves ikon neve mellé írták be a találatot (ünnepeltette is magát), de végül a Manchester United középpályása került be a jegyzőkönyvbe gólszerzőként– helyesen. 1–0

Nem sokkal ezután egy pillanatra megfagyott a vér a portugál szurkolók ereiben, miután Diogo Costa az őt letámadó Valverdébe rúgta a labdát, de szerencséjére nem lett gól az esetből.

A 75. percben újabb dél-amerikai helyzet maradt ki, most Maxi Gómez tüzelt 17 méterről, a labda pedig a bal oldali kapufáról az alapvonalon túlra szédült. Két perccel később a csereként beálló Suárez ment el az egyenlítés mellett, de közvetlen közelről az oldalhálóba pöccintett. Gyakorlatilag feleszmélni sem volt ideje a közönségnek: ezúttal a szintén csereként beszálló De Arrascaeta került ziccerbe, ám inkább Suárezzel akart gólt rúgatni, a centerezését pedig elcsípte Diogo Costa.

A kihagyott uruguayi helyzetek megbosszulták magukat, a ráadásban az iráni játékvezető videobírózás után kezezés miatt büntetőt ítélt Portugália javára. A labda mögé Bruno Fernandes állt, és higgadtan a hálóba gurított. 2–0

A 90+8. percben Fernandes nagyon közel állt a mesterhármashoz, előbb közelről Rochetbe bombázott, majd 17 méterről a kapufát találta telibe, így maradt a kétgólos győzelem. Portugália ezzel továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, míg Uruguay ki-ki meccset játszhatGhánával a továbbjutásért, de Dél-Koreának is van még esélye a 16 közé jutásra. Lesznek még izgalmak a csoportban!

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJÁT IDE KATTINTVA NÉZHETIK MEG!

A csoport másik mérkőzésén
DÉL-KOREA–GHÁNA 2–3 (0–2)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 5–2 +3 6
2. Ghána 2 1 1 5–5 0 3
3. Dél-Korea 2 1 1 2–3 –1 1
4. Uruguay 2 1 1 0–2 –2 1

 

PORTUGÁLIA KERETE
KAPUSOK: 1 Rui Patrício (AS Roma – Olaszország), 12 José Sá (Wolverhampton Wanderers– Anglia), 22 Diogo Costa (FC Porto)
VÉDŐK: 2 Diogo Dalot (Manchester United – Anglia), 3 Pepe (FC Porto), 4 Rúben Dias (Manchester City – Anglia), 5 Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), 13 Danilo Pereira (Paris Saint-Germain – Franciaország), 19 Nuno Mendes (Paris Saint-Germain – Franciaország), 20 Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), 24 António Silva (Benfica)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Joao Palhinha (Fulham – Anglia), 8 Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), 14 William Carvalho (Real Betis – Spanyolország), 16 Vitinha (Paris Saint-Germain – Franciaország), 17 Joao Mário (Benfica), 18 Rúben Neves (Wolverhampton Wanderers – Anglia), 23 Matheus Nunes (Wolverhampton Wanderers – Anglia), 25 Otávio (FC Porto)
TÁMADÓK: 7 Cristiano Ronaldo (Manchester United – Anglia), 9 André Silva (RB Leipzig – Németország), 10 Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), 11 Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), 15 Rafael Leao (AC Milan – Olaszország), 21 Ricardo Horta (Braga), 26 Goncalo Ramos (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

URUGUAY KERETE
KAPUSOK: 1 Fernando Muslera(Galatasaray – Törökország), 12 Sebastián Sosa(Independiente – Argentína), 23 Sergio Rochet(Nacional)
VÉDŐK: 2 José María Giménez(Atlético Madrid – Spanyolország), 3 Diego Godín(Vélez Sarsfield – Argentína), 4 Ronald Araújo(FC Barcelona – Spanyolország), 13 Guillermo Varela(Flamengo – Brazília), 16 Mathías Olivera(Napoli – Olaszország), 17 Matías Vina(AS Roma – Olaszország), 19 Sebastián Coates(Sporting CP – Portugália), 22 Martín Cáceres(Los Angeles Galaxy – Egyesült Államok), 26 José Luis Rodríguez(Nacional)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Matías Vecino(Lazio – Olaszország), 6 Rodrigo Bentancur(Tottenham – Anglia), 7 Nicolás de la Cruz(River Plate – Argentína), 10 Giorgian de Arrascaeta(Flamengo – Brazília), 14 Lucas Torreira(Galatasaray – Törökország), 15 Federico Valverde(Real Madrid – Spanyolország), 24 Agustín Canobbio(Athletico Paranaense – Brazília), 25 Manuel Ugarte(Sporting CP – Portugália)
TÁMADÓK: 8 Facundo Pellistri(Manchester United – Anglia), 9 Luis Suárez(Nacional), 11 Darwin Núnez(Liverpool – Anglia), 18 Maxi Gómez(Trabzonspor – Törökország), 20 Facundo Torres(Orlando City – Egyesült Államok), 21 Edinson Cavani(Valencia – Spanyolország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Diego Alonso

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik