Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

„Minden tünet nélkül jött a változó kor” - Klimax idején fogyott Tünde

Tünde története az életmódváltás reklámja is lehetne: ötvenévesen alakította át az étkezését, és egészségesen, mozgással fogyott le majdnem 25 kilót, amit a közérzete és energiaszintje is azonnal visszaigazolt.

Újévi fogadalomként indult Márkus Tünde tavalyi életmódváltása. Éppen jókor kezdte, hiszen a beköszönő klimax így lényegében nem okozott neki tüneteket, és a gyakran ezzel járó hízással sem kellett megküzdenie. Pedig nem is a fogyás volt a fő célja a mindennapjaiban is aktív életet élő nőnek, hanem az, hogy egészségesebb legyen, és másként tekintsen a dolgokra és önmagára.

„Nem telt el nap csoki nélkül”

Tünde esete nem ritka: élete során többször is felszaladtak rá a pluszkilók, de mindannyiszor sikerült tőlük megszabadulnia. Szerencsére volt már alkalma megtanulni, neki milyen megoldás válik be.

„Voltam én már 95 kiló is, a szülés után is elég nagy túlsúlyt kellett leadnom. Azt is pontosan tudtam, hogyan jutottam el a 85 kilóig 2021 végére. Sokat nassoltam, nem telt el nap csipsz, édesség és csoki nélkül. Egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben, tudtam, hogy az átlagos magasságomhoz sok ennyi kiló. És az egészségemen is látszott, hogy nem mennek jól a dolgok, vérnyomáscsökkentőt szedtem, a koleszterin-, és a cukorszintem sem volt rendben. Érdekes, hogy nem emlékszem az egyértelmű fordulópontra, egyszerűen szépen lassan eljutottam addig a pontig, hogy változtatnom kell. Azt gondoltam, a külsőmet is át kell formálnom, lefogynom és másként kell hozzáállnom a dolgokhoz, hogy jobban érezzem magam az életemben” – meséli Tünde.

„Jobb lett a közérzetem”

Nem lehet mondani, hogy Tünde ne lett volna aktív a mindennapokban. Egy hipermarketben dolgozik, ráadásul szabadnapjain lépcsőházak takarítását is vállalta, tehát alapvetően nem hiányzott a mozgás az életéből. Ez azonban nem váltja ki a megtervezett, helyesen kivitelezett edzéseket!

„Korábban is mindig úgy fogytam le, hogy tornáztam, bár akkor még otthon. Régebben több kedvem volt ehhez. Ez most nem ment volna, de nem is edzéssel kezdtem, mert ahhoz még nem volt energiám, úgy éreztem, a súlyom is sok hozzá. Január 3-a hétfőre esett, és aznap elkezdtem egy kilencnapos életmódváltó kúrát, ami táplálékkiegészítőkből és meghatározott menüből állt. Ez elindította a fogyást, és mire a végére értem, máris jobban éreztem magam, és jobb volt a közérzetem is. Az első kilenc nap után már nem tértem vissza a nassoláshoz, letettem a csipszeket és az édességet, és átálltam egy olyan étkezésre, ami leginkább zöldségekből és grillezett húsokból állt. Jóval kevesebb lett a szénhidrát így a menümben.”

Az edzés a legjobb módszer

Az első tíz kiló májusra ment le Tündéről, aki ekkor érezte azt, hogy itt az ideje a mozgásnak.

„Elkezdtem Czanik Krisztián csoportos óráira járni. Az elsőre világosan emlékszem, hát még a másnapi izomlázra! De nem hagytam abba, azóta is rendszeresen járok, és most már azt tervezem, hogy személyi edzésre is elmennék hozzá, hogy erősödjek, izmosodjak. Az étkezésemre azóta is figyelek, bár már nem annyira szigorúan, lényegében mindent eszem, de kisebb adagokat, mint korábban, és továbbra sem nassolok. Nagy ritkán már megengedek magamnak egy-egy süteményt, de például a munkahelyemen, ahol a pékségben dolgozom, és mellettünk vannak a cukrászok, nem jövök kísértésbe. Szerencsére a korom ellenére nincs olyan gyakorlat, amit valami miatt ne csinálhatnék, nem vagyok térdfájós sem. De a legjobb a fogyás és a rengeteg plusz energia mellett, hogy az idén kezdődött klimaxot meg sem éreztem, és hízás helyett tudtam fogyni. Most már csak nem szabad visszaszedni a kilókat!” – mondja büszkén Tünde, aki két ruhamérettel lett vékonyabb.

Fő az egészség

A nők keringésének egészségét védik a női hormonok, de a változó kor egyik hatása, hogy ezek szintje csökken, és innentől pedig a kockázatok tekintetében sajnos utolérik a férfiakat. Tündének is magas volt a vérnyomása és a koleszterinszintje, ráadásul a cukorszintje sem volt tökéletes. „Amikor már fogytam és rendszeresen edzettem, azt vettem észre, hogy nem vagyok jól. Kiderült, hogy az életmódváltás hatására csökkent a vérnyomásom, annyira, hogy vissza kellett venni a gyógyszereimet. A legutóbbi kontrollon már a koleszterinszintem és a cukrom is normális volt” – meséli a nő, aki egészségesebb, mint valaha.

Nóri egyik kedvenc receptje: Rakott cukkini diétásan

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 csésze köles
  • 2 csésze víz
  • 1 közepes cukkini
  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500g sovány darált pulykahús
  • bors
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 nagy doboz görög joghurt

Elkészítése:

1. A kölest dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük. A cukkinit, ha kell, meghámozzuk, a magjait kivesszük és fél cm vastag szeletekre vágjuk.

2. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a sűrített paradicsomot, és még 5 percig főzzük.

3. Egy nagy tepsi alját kikenjük a maradék olajjal. Belerétegezzük az összetevőket: köles, cukkini, majd hús. Két réteg legyen mindenből. A tetejére rákanalazzuk a joghurtot, és először lefedve, 40 percet sütjük, majd az utolsó 5 percre levesszük a fedőt, és kissé megpirítjuk.

A Fanny magazinban minden héten találsz egy inspiráló fogyástörténetet, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss