Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp, hogy 40 felett is egészséges legyél

default user icon
MME
Minél régebb óta forog az idő kereke, sajnos annál nehezebb fittnek, egészségesnek maradni. Nem lehetetlen feladat azonban az, hogy bármelyik életszakaszban jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ehhez adunk most néhány tanácsot!

Az életmódváltás akkor lehet sikeres, ha nem időszakos diétáról van szó, hanem egy olyan rendszerről, melyet élethosszig tudunk követni. Ez persze nem jelent évtizedeken át tartó koplalást! Mindenkinek meg kell találnia azt az étrendet, azt az életmódot, amely mellett jól érzi magát a bőrében, és ezzel még 40 felett sem késtünk el!

1. ÍRD LE, HOGY MIÉRT SZERETNÉL FOGYNI!

Ez az életmódváltás legelső és legfontosabb lépése, hiszen semmilyen változás nem fog beindulni, ha mi nem akarjuk igazán. Készíts egy listát, hogy miért szeretnél leadni pár kilót. Leszoknál a nassolásról, mert rosszul érzed magad a bőrödben? Életmódváltást tervezel, mert szeretnél újra fitt lenni? Esetleg veszélyben az egészséged, ezért az orvos hívta fel a figyelmedet a túlsúlyodra? Az okok komoly motivációt biztosítanak – nemcsak 40 felett, de bármilyen életkorban – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

2. Étkezz egészségesen!

Egy bizonyos kor felett már érdemes teljesen elhagyni az étrendből a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott élelmiszereket, ugyanis ezzel megakadályozhatjuk az életkorral összefüggő inzulinrezisztencia kialakulását. Ha növeljük a fehérjebevitelt, azzal biztosíthatjuk a teltségérzetet, így nem törnek ránk a falásrohamok, mindemellett lassul az életkorral járó izomvesztés, és gyorsul az anyagcsere.

A tányérunkon minden étkezés alkalmával legyenek ott a fehérjék mellett a magas rost- és víztartalmú zöldségek is, melyek az antioxidáns- és tápanyagtartalmuk révén csökkentik a betegségek kockázatát. Ne mondj le a szénhidrátról, csak válaszd a komplex, értékes, nem pedig a finomított változatokat. A szervezetnek szüksége van zsírokra is a szív- és érrendszer egészségéhez, az agyműködés zavartalan működéséhez és a bőr szépségének és egészségének megőrzéséhez.

3. Csökkentsd az adagokat!

Hiába étkezel egészségesen, ha hatalmas mennyiség kerül a tányérodra. Ha fogyni szeretnél, a megfelelő adagoknak kulcsfontosságú szerepe van a diétában. Erre 40 felett akkor is érdemes odafigyelni, ha nem a fogyás a cél.

4. Ne mondj le az édességekről!

Sokan ott rontják el az életmódváltást, hogy megvonnak maguktól minden finom falatot. Ez azért nem jó módszer, mert csak ideig-óráig tartható, és eljön az a pont, mondjuk egy stresszes nap végén, amikor minden kihagyott nassolást egyszerre akar az ember bepótolni. A diéta során is fogyassz édességet, csak tarts mértéket, állj meg egy normál szelet sütinél, pár kocka csokinál, vagy készíts diétás süteményt!

5. Kísérletezz böjtöléssel

Népszerű módszer az időszakos böjtölés, melyben az evési és böjtölési szakaszok meghatározott időtartamban váltják egymást. Az egyik legelterjedtebb verzióban egy nap, azaz 24 óra alatt csak 8 óra áll rendelkezésedre ahhoz, hogy egyél, a fennmaradó 16 órában viszont böjtölnöd kell. Természetesen abban a 8 órában sem szabad korlátlanul enni, ilyenkor is ügyelni kell az adagokra, valamint arra is, hogy mit eszel! Mielőtt belevágnál, feltétlenül konzultálj az orvosoddal.

6. Óvatosan az alkohollal!

Egyes diéták engedélyeznek egy kis vörösbort, míg mások teljes absztinenciát követelnek. A sok alkohol könnyen hízáshoz vezethet, így érdemes mértékkel fogyasztani. 40 év felett és fogyókúrában hetente maximum két-három pohár bor az engedélyezett, a sört és a röviditalokat azonban érdemes kerülni. Ha úgy döntesz, megengedsz magadnak egy pohár bort, akkor mondj le az aznapi édességről!

7. MOZOGJ!

Az egészséges életmód és persze a sikeres diéta elengedhetetlen eleme a mozgás. A kor előrehaladtával érdemes átalakítani a mozgáskultúrát, ezért próbálj ki új dolgokat. Nem kell a konditeremben izzadni, lehet mellette nagyokat kirándulni, sétálni, táncolni vagy kerékpározni is. Csináld azt, ami jólesik, csak mozogj mindennap!

8. VÉGEZZ IZOMERŐSÍTŐ GYAKORLATOKAT!

40 felett a fogyás önmagában étkezés révén igen nehézkes, hiszen a hormonháztartás is megváltozik: például a tesztoszteronszint csökken, és ez izomvesztéssel jár. Hetente 2-3 edzés beiktatásával elősegítheted az izomtömeg fenntartását, és még több kalóriát égethetsz el. Beszélj szakemberrel, és kérj segítséget a megfelelő gyakorlatok kiválasztásához és kivitelezéséhez!

9. Kerüld el azt, ami nem tesz jót neked!

Legyen szó a stresszről vagy bizonyos ételekről, fontos, hogy felismerjük, mi az, ami árt, és mondjunk le róla! Van, aki például a csokoládénak int búcsút, más a banánról kénytelen lemondani. Ez először nehéznek tűnhet, de ahelyett, hogy veszteségnek élnéd meg, gondolj arra, milyen jó felismerni, mi az, ami megzavarja a fogyókúrádat. Legyél büszke arra, hogy ilyen jól ismered a szervezeted jelzéseit.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss