Vágólapra másolva!
Ötödik meccs döntött a magyar kosárlabda-bajnokság döntőjében a Falco és a Körmend között. A kiélezett párharc utolsó meccse lett végól a legsimább, ugyanis a Falco már a nagyszünetben 21 ponttal vezetett és végül 99-70-re nyert a Falco, amely fennállása negyedik bajnoki címét szerezte.

Pénteken a Körmend hazai pályán 15 ponttal kikapott a címvédő Falcótól, így Szombathelyen ötödik meccset rendeztek a férfi kosárlabda NB I döntőjében. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc tehát nem is alakulhatott volna szorosabban.

A Falco remekül kezdett, annak ellenére, hogy Savic triplája után még a Körmend vezetett.

A szombathelyi csapat Golomán Görgy, majd Váradi Benedek kosarai után 12-3-ra ellépett,

ami után a vendégek időt is kértek az első percek után.

Takács kosarával lépett közelebb a Körmend, de ezt követően Somogyi Ádám remekelt, aki hamar összerakott tíz pontot, ami után már 20-5-re is vezetett a Falco, ráadásul hamar összeszedte az öt csapathibát a Körmend, így a Falco játékosai büntetőkből is eredményesek lehettek.

Perl Zoltán és Somogyi Ádám is 14 ponttal állt két negyed után a hazai csapatból Fotó: Koncz Márton - Origo

A Körmend kicsit közelebb lépett, annak ellenére, hogy az első negyedben csak egy kétpontost tudott bedobni, ellenben a hármasokból hatból négy volt sikeres,

így 27-18 állt a táblán az első negyed után.

A második negyedből másfél percnél is több telt el az első kosárig, amit a hazai Perl Zoltán szerzett, majd Keller Ákos is kosarat szerzett, ahogy Perl újabb kettőt. Erre csak két ponttal válaszolt a Körmend, így Konstantinides edző újra időt kért, amit a 36-20-as, addigi legnagyobb pontkülönbség indokolt.

A játék képe nem változott sokat, állandósult a különbség, Benke és Váradi kosarai után már 44-25 volt a kijelzőn. Somogyi később újabb négy pontot tett a közösbe, 48-27 után pedig csak Henry büntetőivel lépett közelebb a Körmend. Ezt követően Perl triplája demoralizálta az ellenfelet, végül 55-34 volt az eredmény a nagyszünetben.

A körmendiek edzője sem értette, mi történik Fotó: Koncz Márton - Origo

White révén a Körmendé volt az első kosár a második félidőben, de a halvány körmendi reményt Benke zsákolása foszlatta szerte. White dobott egy gyors hármast, igaz, így is 20 pont volt közte, majd az újabb időkérés sem segített, a körmendiek egyre csalódottabbak voltak, Benke hármasa után pedig 68-42 volt az állás.

A folytatásban a frusztrált körmendi mester dumált ki magának egy technikait, de ez sem rázta fel a csapatát, sőt. Somogyi Ádám hármasa után már 75-43 volt, végül 75-45 volt a harmadik negyed végén, mindössze 11 pontot dobott ebben a negyedben a Körmend.

Somogyi Ádám 22 pontot dobott Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó felvonás már a szombathelyi fieszta jegyében telt, miközben a cserék kaptak lehetőséget mindkét oldalon. A körmendi Krivacevic csereként beszállva dobott 9 pontot gyorsan, de Somogyi is tovább gyűjtögette a pontjait, meg sem állt 22-ig.

A vége 99-70 lett, a Falco először ünnepelhetett hazai pályán bajnoki címet, összességében pedig a klub története negyedik bajnoki címét szerezte.

Diadala révén a Falco a Bajnokok Ligája főtábláján indulhat a következő idényben, míg a Körmend a BL selejtezőjében kezdi meg majd a nemzetközi idényt.

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Egis Körmend 99-70 (27-18, 28-16, 20-11, 24-25)
Legjobb dobók: Somogyi 22 pont, Perl 17, Benke 14, Golomán 11, Barac 10, illetve Gordon 13, Henry 12, White 10, Krivacsevics 10
A párharcot 3-2-es összesítéssel a Szombathely nyerte.