BL: Az én szótáramban nem szerepel a probléma kifejezés – Csercseszov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 17:19
null
A Ferencváros vezetőedzője elárulta, hogy Olekszandr Zubkov sérülés miatt nem utazott el (Fotó: fradi.hu)
A határ egy ugrás. Az Oroszországtól mindössze kétszáz kilométerre fekvő Kosztanajban kis túlzással odahaza érezhette magát Sztanyiszlav Csercseszov, hiszen a Ferencváros orosz vezetőedzőjét és a játékosokat megérkezésükkor helyi népviseletbe öltözött hölgyek várták a repülőtéren és a szállodában. A zöld-fehérek szerdán – magyar idő szerint 16 órakor – kezdik meg idei Bajnokok Ligája-szereplésüket, az első megméretésre a kazah Tobol otthonában kerül sor. Sztanyiszlav Csercseszov reményei szerint az első párharcot még legalább három másik sikeres követi, ami azt jelentené, a magyar bajnok ismét a BL-csoportkörbe jutott.

 

„Készen állunk, alig várjuk, hogy kezdetét vegye a sorozat – felelte a lapunk által feltett kérdésre Sztanyiszlav Csercseszov. – Sokat készültünk a Tobol elleni találkozóra, alaposan feltérképeztük a riválist, ismerjük az erősségét és a gyengébb pontját is – de! A kazah csapat remek erőt képvisel, nem véletlenül lett bajnok, a közelmúltban új vezetőedző érkezett, szóval nehéz kilencven percre számítok. Mi nem is olyan régen fejeztük be a felkészülésünket, igazából csak a második ausztriai edzőtáborban volt teljes a keret, hiszen előtte tíz futballistánk hiányzott a válogatott mérkőzések miatt. Nehéz megmondani, mit történik szerdán a pályán, úgy is mondhatnám, mindenre fel vagyunk készülve.”

A hosszú utazás és a négyórás időeltolódás nehézséget okozhat a Ferencváros labdarúgóinak, ám amikor ezt hallotta az orosz vezetőedző, elkomorodott.

„Az én szótáramban nem szerepel a probléma kifejezés, szóval erről nem szeretnék beszélni. Meg kell oldanunk ezt a feladatot, és kész! Az utazásunk egyébként is rendben volt, kényelmesen telt a levegőben töltött idő, pedig nem öt perc volt, hanem hét óra... Az időeltolódás sem okozhat problémát, erre is felkészültünk. Ahogy láttam, a pálya talaja is megfelelő, ami nem csoda, hiszen itt hat hónapja nem léptek a fűre. Ráadásul Budapesten meleg volt az indulásunkkor, ahhoz képes itt tél van...”

A Tobol stadionjában telt ház, kilencezer szurkoló várja a csapatokat, ám hiába a lelkes hazai ultrák, a papírforma a Ferencváros mellett szól. Ne feledjük, a magyar bajnokcsapat az utóbbi három idényben bejutott valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe (kétszer az El-be, egyszer a BL-be), Sztanyiszlav Csercseszov és stábja számára egyértelmű csalódás lenne, ha ez az idén nem sikerülne.

„A magam részéről egyelőre csakis a szerdai mérkőzésre fókuszálok. Nagyon távolra egyelőre nem nézek.”

A Ferencváros orosz vezetőedzője arra is kitért, hogy évekkel ezelőtt az Austria Wien saját séffel érkezett – nos, Sztanyiszlav Csercseszov szerint a bécsiek alighanem nem tudták, milyen finomak a helyi ételek.

„Mi nem hoztunk szakácsot. A kazah emberek rendkívül vendégszeretőek, mindennel elégedettek vagyunk, az ételek is finomak.”

A nyári szerzemények közül a védő Mats Knoestert, a középpályás Xavier Mercier-t és a támadó Adama Traorét is nevezte 22 tagú Bajnokok Ligája-keretébe a Ferencváros, és a zöld-fehérek három kapussal, hét hátvéddel, hat középpályással és hat támadóval vágnak neki az első körnek. A Tobol ellen készülő keretből kimaradt azonban a június végén szerződtetett dán Rasmus Thelander, ő szerdán még biztosan nem lép pályára.

„Nem szeretném elárulni, ki lehet ott a kezdőcsapatban, és ki nem – felelte Sztanyiszlav Csercseszov lapunknak a várható összeállításról. – Az új igazolásaink mind jól dolgoztak a felkészülés alatt, szerdán kiderül, valamelyikőjük ott lesz-e a kezdőben. Ami biztos, Olekszandr Zubkov azért nincs itt velünk Kazahsztánban, mert sérülést szenvedett, így két hétig biztosan nem számíthatok rá.”

A NÉGY ÓRA KÜLÖNBSÉG IS VESZÉLY

– A nyáron Mats Knoester és Rasmus Thelander személyében két belső védő érkezett Samy Mmaee és ön mellé: mit gondol, melyikük kezd Kazahsztánban?
– Erre a kérdésre a választ csak Sztanyiszlav Csercseszov tudja – felelte Adnan Kovacevic, a Ferencváros védője. – A szakmai stáb kívánsága volt, hogy minden pozícióban legyen megfelelő konkurenciaharc, miután a nyáron voltak távozók a keretben, így értelemszerűen szükség volt új hátvédekre. Négyen vagyunk belső védők, és ami a legfontosabb, hogy jó futballisták érkeztek hozzánk, akik segíthetnek céljaink elérésében.

– És mi az a bizonyos cél?
– Egyértelműen a Bajnokok Ligája csoportköre. Számomra minden más csalódás lenne.

– Ehhez elsőként a Tobol együttesén kell túljutni: nehéz mérkőzésre számít?
– A kazah csapat jó formában van, sorra játszhatja a bajnoki meccseket. A hírek alapján a játékosok az új vezetőedzővel megtalálták a közös hangot, szóval nem számítok könnyű párharcra. Csapatukból montenegrói belső védőjüket, Zsarko Tomasevicset jól ismerem, többször játszottunk már egymás ellen.

– No és a szerb csatár, Zoran Tosics?
– Rutinos, minden hájjal megkent támadó, rá nagyon oda kell figyelni. A kapu előtt váratlan húzásokra képes, a videofelvételeken is láttuk, hogy nem lehet szabad területet hagyni neki. Ellene is játszottam már, igaz, csak felkészülési találkozón.

– Kazahsztánban járt korábban?
– A bosnyák válogatottal tavaly októberben. Jó emlékeim vannak, hiszen kettő nullára nyertünk.

– Az időeltolódást illetően is van tapasztalata tehát: nagyon megzavarja a szervezetet?
– Tapasztalatból mondom, erre nagyon oda kell figyeljünk. Négy óra a különbség, úgy kell mindent csinálnunk – enni, inni, edzeni –, mintha Budapesten lennénk.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Első mérkőzés (július 6.)
16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros (tv: M4 Sport)
Visszavágó (július 13.)
20.00:
Ferencváros–Tobol

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik