Férfi kézilabda: Elísson feledné a 2012-es magyar–izlandi mérkőzést

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 12:09
null
(Fotó: Veszprém Handball Team)
Nagy tervei vannak a Telekom Veszprémmel a klub új izlandi balszélsőjének, Bjarki Már Elíssonnak, hiszen nemcsak a BL négyes döntőjébe szeretne bejutni a klubbal, hanem meg is szeretné nyerni.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket Bjarki Már Elísson, a Veszprém egyik új igazolása, akinek érkezését még februárban jelentette be a klub. Tudtuk róla, hogy nagy gólvágó, ezt sajnos bizonyította a januári, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon, amelyen öt mérkőzésen 27 gólig jutott, ebből kilencet a mieink kapujába dobott.

NÉVJEGY: BJARKI MÁR ELÍSSON
Született: 1990. május 16., Reykjavík
Magassága/testsúlya: 190 cm/91 kg
Posztja: balszélső
Klubjai: Selfoss (izlandi, 2008–2009), HK Kópavogur (izlandi, 2009–2013), ThSV Eisenach (német, 2013–2015), Füchse Berlin (német, 2015–2019), TBV Lemgo Lippe (német, 2019–2022), Telekom Veszprém (2022–)
Válogatottság/gól: 89/276 (2012–)
Legnagyobb sikerei: EHF-kupa-győztes (2018), izlandi bajnok (2012)

Nem lepődtünk meg akkor sem, amikor múlt kedden a veszprémiek első idei felkészülési mérkőzésén a francia USDK Dunkerque ellen szerzett hat góljával ő bizonyult a legeredményesebbnek, csakúgy, mint öt nappal később a SEHA-liga negyeddöntőjében a szlovák HC Tatran Presov ellen, amikor ismét a balszélső dobta a legtöbb gólt (hetet) az ellenfél kapujába.

„Szeretek gólt lőni – mondta lapunknak nevetve Bjarki Már Elísson. A német Lemgónál én voltam a hétméteres-felelős, örülnék, ha ezt a lehetőséget a magyar klubban is megkapnám.”

Négyen érkeztek a nyáron a klubba, június óta pedig azt is tudjuk, hogy jövőre újabb négy játékos jön, köztük két francia olimpiai bajnok, Hugo Descat és Ludovic Fabregas, a spanyol Agustín Casado, továbbá a svéd Lukas Sandell. Az izlandi balszélső nem titkoltan örül annak, hogy Veszprémbe igazolt, hiszen nemcsak patinás klub a dunántúli, a Bajnokok Ligájában is indul a következő idényben.

„Jól érzem magam az együttesnél, látom, milyen hatalmas klub a Veszprém, és milyen sokat dolgozik mindenki a játékosoktól kezdve a háttérmunkát segítőkig. Az első néhány hetem nagyon szépen alakult, jó volt megismerkedni mindenkivel. Annak kifejezetten örülök, hogy a BL-ben játszhatok, hiszen ez régi álmom volt. Tudom, hogy a csapat már többször bejutott a final fourba, bízom benne, hogy velem együtt sikerül meg is nyernie” – mondta Elísson.

Bjarki Már Elísson jól érzi magát a Veszprémnél, és látja, milyen sokat dolgozik mindenki a klub kötelékében (Fotó: AFP)
Bjarki Már Elísson jól érzi magát a Veszprémnél, és látja, milyen sokat dolgozik mindenki a klub kötelékében (Fotó: AFP)

Korábban a német Füchse Berlin színeiben járt Magyarországon, amikor a Balatonfüred ellen léptek pályára. Ezúttal sem volt sok lehetősége szétnézni a városban, hiszen hazánkba érkezése után szinte azonnal elkezdődött az edzőtábor.

„Már a felkészülés előtt Veszprémbe jöttem, hogy kedvet csináljak magamnak és körbejárjam a várost, de mivel edzőtáborba kellett menni, nem volt rá lehetőségem, sőt, még kipakolni sem igazán volt időm. A családommal sem nagyon találkoztam, bár a szeretteimnek volt idejük megnézni Veszprémet, remélem, majd engem is körbevezetnek.”

Magyarország és Izland neve a kézilabdában örökké összeforrt 2012. augusztus 8-án. Azon a napon a londoni olimpia negyeddöntőjében a Mocsai Lajos vezette válogatott kétszeri hosszabbítás után 34–33-ra legyőzte a jóval esélyesebb izlandiakat. Sok magyarnak máig élénk emlék ez a találkozó. Elíssonnak más jut eszébe, ha visszaemlékszik a tíz évvel ezelőtti mérkőzésre.

„Utálom azt a meccset! Úgy emlékszem rá, mintha tegnap lett volna... Nagy csalódás volt nekem a végeredmény, főleg azért, mert a találkozó legnagyobb részében mi voltunk a jobbak, viszont a végén, amikor igazán kellett volna, a magyarok uralták a játékot.”

Az izlandi játékos még februárban bocsánatot kért azért, hogy a januári Eb-n a magyarok elleni sikerrel „elütötték” a mieinket a továbbjutástól. Majd gyorsan hozzátette: „Persze ha úgy nézzük, a 2012-es londoni olimpián épp Nagy Lászlóék ejtették ki Izlandot, szóval kvittek vagyunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik