Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 hatékony házi gyógymód a megfázás kezelésére

Az őszi-téli hónapokban szinte elkerülhetetlen, hogy legalább egyszer ne fázzunk meg. De vajon mit tehetünk, hogy minél hamarabb túl legyünk az orrfújáson, torokfájáson, tüsszögésen?

A lenti tanácsokat követve gyorsabban kilábalhatunk a hűvös hónapokat kísérő kellemetlenségből!

 

1. Hidratáljunk!

A víz, a gyümölcslé, a húsleves vagy a meleg citromos tea mézzel segít oldani a hurutot, és megakadályozza a kiszáradást. Most inkább kerüljük az alkoholt, kávét és a koffein tartalmú üdítőket, amelyek elvonják a vizet a szervezetből, ezzel súlyosbítva a kiszáradást.

2. Pihenjünk!

Ne ezalatt az egy-két hét alatt akarjuk megváltani a világot, tudatosítsuk magunkban, hogy a szervezetünknek most pihenésre, nyugalomra van szüksége. Ha pár napig ágyban maradunk, sokkal hamarabb túl leszünk az egészen.

3. Legjobb módszer torokfájás ellen

A sós vízzel való gargalizálás gyorsan enyhíti a fájdalmat és hamar feloldja a hurutot. Ehhez fél teáskanál sót oldjunk fel egy kis pohár meleg vízben, és öblögessük a torkunkat naponta többször! A méz is nagy segítségünkre lehet ennek kezelésében, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatása van, emellett oldja a nyákot, így a gombócérzet is hamar megszűnik.

4. Azért kapjunk levegőt is!

Az orrdugulás megszüntetésére a legjobb módszer, ha sós vizet öntünk egy orrzuhanyba és azzal öblögetjük ki az orrjáratot. Erre jó még az úgynevezett neti kanna, ami egy speciális porcelán kancsó, amely az orr tisztítására használható. Ha ettől ódzkodunk, akkor a sóoldatos orrspay-k használata is megteszi.

5. Fájdalom enyhítése

A paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók hamar enyhülést hozhatnak. Antibiotikumot teljesen felesleges szednünk, mivel a megfázást általában vírusok okozzák, az antibiotikumok pedig csak a baktériumokkal veszik fel a harcot.

6. Párásítsunk

Egy hideglevegős párologtató vagy párásító nedvességet juttat a szoba levegőjébe, melynek nyákoldó hatása van, ráadásul, ha olyan illóolajokat csepegtetünk a vízhez, mint például az eukaliptusz, akkor az a légzésünket is könnyíti.

7. Ezek nagyot durrannak!

Vessük be az ilyenkor leghatásosabb vitaminokat, nyomelemeket, amelyek erősítik az immunrendszert, ezzel gyorsítva a gyógyulásunkat. Ilyen a D-vitamin, a C-vitamin és a Cink.

8. Mesternégyes

Ezek a gyömbér, fahéj, méz, citrom. Reszeljünk le vagy botmixerrel pépesítsünk össze egy gyömbért, keverjünk hozzá mézet – a legjobb a hárs erre a célra – egy citrom kifacsart levét – az sem baj, ha a húsa is belekerül, csak a mag ne – és bolondítsuk meg egy csipet fahéjjal. A mesternégyes keverékünket tegyük bele egy befőttesüvegbe, és naponta többször kanalazzunk belőle.

9. Echinacea

Az echinacea, más néven kasvirág akkor a leghatékonyabbnak, ha a megfázás tüneteinek észlelésekor szedjük, és ezt hét-tíz napon keresztül folytatjuk is.

10. Piros orr ellen

A gyakori orrfolyás kellemetlen velejárója, hogy az orrunk valóban pirosabb lesz, mint Rudolfé. Hogy ezt elkerüljük, már a megfázás első pillanatától két orrfújás között kenjük be alaposan körömvirágkenőccsel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss