Vágólapra másolva!
Az angol válogatott korábbi világklasszisának, David Beckhamnek középső fia, Romeo beleszületett a luxusba, ám ahelyett, hogy élné az aranyifjak életét, úgy döntött, apja nyomdokaiba lép. Az angol élvonalban szereplő Brentford nemrég szerződtette a fiatal szélsőt, aki még csak 20 éves, de már most olyan fényűző élete van, amit sokan megirigyelnének. Az ifjú Beckhamért világmárkák versengenek, milliós szerződéseket ír alá, szupermodell barátnője van. De vajon csak a külsőségekben hasonlít világsztár apjára, vagy a tehetségét is örökölte?

Apák árnyékában, és akik túlnőttek rajtuk

A szurkolókat mindig izgatottsággal tölti el, ha híres futballisták gyermekei apjuk nyomdokaiba lépnek. Pedig ritka esetnek számít az, ha apa és fia is egyaránt nagyot tud alkotni a pályán. Habár a hírnév miatt előnnyel indul a sztárcsemeték pályafutása, gyakran előfordul, hogy nem lesznek sikeresek, mivel nem tudnak kibújni elődeik árnyékából. Persze, olyan is van, hogy egy játékos túlszárnyalja apját. A Manchester City norvég támadója, Erling Haaland 22 éves korára nem csupán édesapjánál, Alf-Inge Haalandnál sikeresebb, de jelenleg a világ egyik legjobb játékosának tartják.

Erling Haaland apjához hasonlóan a Manchester Cityben játszik Forrás: AFP/Oli Scarff

Souleymane Jean Sané a 80-as és a 90-es években számos német csapatban játszott csatárként, ám minden bizonnyal jóval kevesebbet ért el, mint fia, a Bayern München német válogatott támadója Leroy Sané. Idősebb Frank Lampard 18 szezont töltött a West Ham Unitednél, ahol két FA-kupát nyert, majd pályafutása után az edzői stáb tagjaként dolgozott, ám szintén Frank keresztnevű fia jóval nagyobb sikereket ért el, elég csak a Bajnokok Ligája-győzelemre és a három angol bajnoki címre gondolni. Azonban egy másik angol legenda,

David Beckham alighanem túl magasra rakta a lécet gyermekei számára.

A korábbi szabadrúgás-specialistát aligha kell bemutatni bárkinek, lévén Beckham a világ egyik legismertebb híressége. Beckham az 1990-es évek közepén, a Manchester United játékosaként robbant be a köztudatba, fantasztikus szabadrúgásai, zseniális passzai és gyönyörű góljai miatt hamar közönségkedvenccé vált Angliában. Amikor a kiváló középpályás randevúzni kezdett a Nagy-Britanniában elképesztően népszerű Spice Girls zenekar csinos énekesnőjével, Victoria Adamsszel, azonnal a bulvárlapok címlapjaira került, majd amikor feleségül vette, mással sem foglakozott a média, csak a magánéletével.

David Beckham után Romeo is futballista lett Forrás: AFP/Robyn Beck

Beckham már a 90-es évek végére világsztár volt, aztán egyre nagyobb hírnevet szerzett magának a pályán kívül.

Anglia egyik legbefolyásosabb személye éppen tíz évvel ezelőtt fejezte be profi pályafutását, amely során hat angol, egy-egy spanyol és francia bajnoki címet nyert, valamint a legendás 1999-es BL-döntőben is diadalmaskodott a Manchester United játékosaként.

A Manchester United, a Real Madrid, a Los Angeles Galaxy, az AC Milan és a Paris Saint-Germain egykori középpályása azon kevesek közé tartozik, aki a visszavonulása után is legalább olyan sikeres tudott lenni, mint anno a futballpályán. Beckham számtalan vállalkozásban érdekelt, az MLS-ben szereplő Inter Miami klubtulajdonosa, és vitathatatlanul az egyik legnagyobb divatikon.

Hírnév, csillogás és fényűzés

Úgy tűnik, Beckham fiai nemcsak genetikájukban, hanem tehetségükben is a szüleikre ütöttek. Az egykori klasszis legidősebb fia, Brooklyn a fotóművészetben és a főzésben találta meg a maga útját, a legkisebb fiú, Cruz már egész piciként megcsillogtatta énektudását, ám a középső Beckham-fiú, Romeo talán az, aki a legközelebb áll édesapja karrierjéhez.

Romeo – akihez sokan fűznek nagy reményeket a foci világában – már egészen korán kijelentette, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni.

– fogalmazott a 20 éves játékos egy 2022-es interjúban.

Egy olyan apával, mint David Beckham a labdarúgás kézenfekvő választás volt, pedig a karrierje alakulhatott volna egészen másként is. Romeo már

gyerekként megpróbálkozott a tenisszel, ennek érdekében szülei 30 ezer fontot költöttek egy műfüves pálya felépíttetésére,

hogy ott nyugodtan edzhessen a fiatal tehetség. A világ legjobb teniszezői edzették, többek között Kyle Edmunddal, a kétszeres Grand Slam-tornagyőztes Simona Haleppel, a volt világelső Caroline Wozniackivel, Grigor Drimitrovval is tréningezett, de a kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray-től is kapott néhány hasznos tanácsot.

Bár a sport iránti rajongása jól látható, Romeo édesanyja divat iránti szenvedélyét is örökölte. Már egészen fiatalon kipróbálta magát a modellkedésben, ahol olyan világmárkák alkalmazták, mint a Burberry vagy épp az Yves Saint Laurent, de a Vogue magazin is készített már vele fotósorozatot.

Romeo nem csak a labdaérzéket, hanem apja sármját is örökölte, így nem meglepő, hogy a korábbi angol válogatott futballsztár középső fia is reklámarc lett, mindössze

19 évesen 1,2 millió font értékű szerződést kötött a világ egyik legnagyobb sportszergyártócégével, a Pumával.

A középső Beckham-fiú vélhetően nem csak karrierjében, de külsejében is szeretne apjára hasonlítani, ugyanis pontosan ugyanolyan tarkótetoválást készíttetett, mint amilyet a korábbi angol labdarúgó még 2002-ben, de ezen kívül is számos tetkó borítja a testét.

Romeo olyan fényűző élettel büszkélkedhet, amelyet a legtöbb korabeli fiatal megirigyelhetne. Saját lakrésze van a Beckham-család 31 millió font értékű otthonában, a luxusautók mellett egy potom 5 millió fontos szuperjachtja is van, emellett pedig a világ egyik legfelkapottabb szupermodellje, Mia Regan a barátnője. Bár a 20 éves játékos karrierje miatt tavaly három év után szakított a pár, a fiatalok azóta ismét egymásra találtak.

Beckham a közösségi médiában is roppant népszerű, gyakran oszt meg képeket a magánéletéről a közel 4 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán, rendszeresen témát szolgáltatva ezzel az angol sajtónak.

Apja nyomdokában

Romeo Beckham 2002-ben született Londonban, egy évvel azelőtt, hogy David Beckam a Real Madridhoz szerződött. Tizenkét éves korában került az Arsenal akadémiájára, ám tinédzserként felhagyott a labdarúgással, majd hat évvel később, 2020-ban ismét stoplist ragadott, méghozzá az amerikai Fort Lauderdale CF színeiben. Ez az együttes lett később a részben David Beckham által alapított Inter Miami tartalékcsapata. Romeo 2021-ben mutatkozott be a klubnál, első szezonjában mindössze hatszor lépett pályára.

Beckham még csak másfél éve mutatkozott be a felnőttek között Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Brown

A 2021–2022-es kiírásban aztán már alapemberré vált az észak-amerikai ligarendszerben a harmadosztálynak számító MLS Next Pro sorozatban, húsz bajnokin lépett pályára, két gól mellett pedig tíz gólpasszt jegyzett, ami a legtöbb volt a bajnokságban.

A teljesítménye természetesen nem maradt észrevétlen, és már nem csupán egy híres labdarúgó fiaként, hanem tehetséges játékosként is felfigyeltek rá.

A 20 éves szélső januárban megkapta a lehetőséget, hogy kibújjon apja árnyékából, ugyanis a Premier League-ben szereplő Brentford kölcsönben szerződtette az idény végéig az Inter Miamitól. A legtöbb angol együttessel ellentétben a Brentford második csapata nem a Premier League 2 nevű U23-as utánpótlás-sorozatban versenyezteti a tartalékait, hanem rendszeresen felkészülési mérkőzéseket játszik a legkülönfélébb riválisokkal szemben.

"Nagyon büszke vagyok és nagyon boldog, hogy itt lehetek. Élvezetes volt a szezon, sok hullámvölgy volt benne, de izgatott vagyok, hogy most Angliában játszhatok. Sokat segített, hogy az elmúlt pár hónapban már a csapattal készülhettem, szeretnék itt minél többet fejlődni" – nyilatkozta szerződése aláírása után a fiatal szélső.

Az ifjú Beckhamnek nem sokat kellett várnia a bemutatkozásra, pár nappal a leigazolása után már pályára is lépett csereként a kilencedik osztályú Erith & Belvedere ellen a London Senior Cupban. Romeo 2-1-es hátránynál állt be, részese volt az egyenlítő találatnak, majd a csapata a győztes gólt is megszerezte. Ennek ellenére mégsem róla szólt a a nézőcsúcsot hozó meccs, hanem a lelátón ülő édesapjáról, aki hiába rejtőzött el a kapucnija alá, többen is felismerték, ezért a lefújás után egy kerítésen átmászva menekült el a szurkolók elől. Romeót is érte némi atrocitás, a bemelegítés során ugyanis

az ellenfél edzője, Grant Duffy gúnyosan meghajolt előtte,

a Brentford B trénere, Neil MacFarlane ugyanakkor dicsérte a fiatal futballistát.

Romeo Beckham és a Formula–1-es Red Bull csapatfőnök, Christian Horner az első Miami Nagydíjon 2022-ben Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

"Az édesapja hihetetlen játékos volt, hihetetlen karakterrel, aki hihetetlen karriert futott be. Úgy hajtjuk a játékosokat, ahogy még soha nem hajtottuk őket, és

– mondta MacFarlane.

Ami a játékstílusát illeti, merőben hasonlít az apjáéhoz. A 20 éves játékos elsősorban a széleken érzi jól magát, képes váratlan húzásokra, a pontrúgásai és a beadásai pedig életveszélyesek. Pályafutása első gólját is egy távoli szabadrúgásból szerezte.

Beckhamre a Premier League-ben szereplő Brentford menedzsere, Thomas Frank is felfigyelt, így nem kizárt, hogy a szélső lehetőséget kap majd az első csapatnál.

"Érdekes az ő helyzete. Nagyon jó játékos, akinek már fiatal kora ellenére nagy hírneve van, de

nem lehet összehasonlítani őt az apjával.

Ennek ellenére persze bízom benne, bekerülhet az első csapatba, okkal van itt nálunk" – fogalmazott a Brentford vezetőedzője.

Nos, az biztos, hogy Romeo Beckham előtt még nagyon hosszú út áll ahhoz, hogy legalább olyan fényes pályafutást érjen el, mint az angol válogatott egykori csapatkapitánya, ám jó úton halad efelé. Ha tavasszal jó teljesítményt nyújt a tartalékoknál, akkor megkaphatja az esélyt, hogy a Premier League-ben is bizonyítson, és akkor már talán nem csak a világ egyik legismertebb sztárjának a fiát látnák benne, hanem egy profi játékost. Persze, ehhez az is kell, hogy összehasonlítás helyett a saját képességei alapján ítéljék meg.