Vágólapra másolva!
A Diósgyőr kapusának, Senkó Zsombornak a nevét szinte az egész ország megismerte, miután az MTK elleni NB II-es rangadó félidejében tönkretette egy óvodás kisfiú, Varga Énok születésnapját. A DVTK futballistája kétszer is kivédte a gyermek lövését, aki végtelenül szomorúan hagyta el a pályát. A meccs után a miskolci csapat szurkolói keményen nekimentek saját játékosuknak, a botrányos esetről még a nemzetközi sajtó is beszámolt. Természetesen nem Varga Énok az egyetlen drukker, akit sportpályán megaláztak. Összeállításunkban a Senkó-ügy kapcsán olyan eseteket mutatunk be, amikor a drukkerek estek áldozatául a híres sportolók elfogadhatatlan tetteinek.

Senkó Zsombor, a szívtelen diósgyőri kapus

A mindössze 20 éves kapus lett a negatív főszereplője az NB II 27. fordulójában megrendezett rangadónak, melyet az MTK otthonában játszott a Diósgyőr. A feljutásért küzdő csapatok mérkőzése 4-2-es MTK-sikert hozott, de Senkó nem azért került a figyelem középpontjába, mert négy gólt kapott, hanem azért, amit a meccs félidejében tett.

2-0-s hazai vezetéssel ért véget az első játékrész, majd a szünetben egy

MTK-szurkoló kisfiú, a születésnapos Varga Énok végezte el a kezdőrúgást, aki kétszer is megpróbált gólt lőni a diósgyőri kapusnak, de Senkó mindkét alkalommal védeni tudott.

A jelenetsor nagy felháborodást váltott ki a hazai drukkerek körében, akik a második félidőben folyamatosan fütyülték a DVTK kapusát. A mérkőzés után a miskolciak edzője, Szergej Kuznyecov tovább borzolta a kedélyeket, nyilatkozatában megvédte játékosát.

mondta indulatosan a vesztes csapat trénere.

A botrányos eset után szinte felrobbant az internet, még a diósgyőri szurkolók is nekimentek a kapusnak. "A gyereknek kétszer védett, de a felnőtteknek már nem tudott".

"Senkó Zsombor takarodj Diósgyőrből! Te szégyen!" -

üzenték a szókimondó kommentelők a kapusnak, aki korábban a Juventus csapatában is megfordult.

A 20 éves magyar futballistának még a nemzetközi sajtó sem kegyelmezett, a világ egyik legnagyobb bulvároldala, a The Sun is foglalkozott a témával.

Tomboltak a futballdrukkerek, miután egy magyar kapus megakadályozta, hogy egy hatéves fiú gólt szerezzen a kezdőrúgásból a másodosztályú mérkőzés elején" - írta a brit lap.

Senkó Zsombor elrontotta az MTK-szurkoló kisfiú szülinapját Forrás: M4Sport

Várjuk szeretettel őt is és a szüleit is! Addig is kívánom neki, hogy soha ne adja fel az álmait, és ugyanígy harcoljon meg minden labdáért, mint hétfőn este!" - kért bocsánatot később a gyermektől Senkó Zsombor.

Varga Énok története végül pozitív fordulatot vett, az MTK-nál összevágtak számára egy videót, amin lövése a kapuba talál, ezt követően pedig meghívták a kisfiút a csapat edzésére, így együtt tréningezhetett a budapesti klub futballistáival.

Cristiano Ronaldo összetörte egy kisfiú telefonját

2022. április 10-én az Everton 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet a Premier League-ben, ezért Cristiano Ronaldo borzasztóan ideges volt, hiszen csapata kikapott, ő pedig nem szerzett gólt.

A találkozó után az ötszörös aranylabdás hatalmas hibát követett el, ugyanis dühében teljes erőből a földhöz vágta egy őt fotózó autista kisfiú mobiltelefonját.

Ronaldo ugyan a közösségi oldalán rögtön bocsánatot kért, de az Angol Labdarúgó Szövetség elítélte a tettét és vádat emelt ellene, mivel szerintük a focista helytelenül és erőszakosan viselkedett. A portugál sztár a dühkitörése után rendőri figyelmeztetésben is részesült.

A történet itt nem ért véget, mert a gyermek édesanyja bíróság elé akarta vinni az ügyet. Állítólag a 14 éves autista fiú számára olyan nagy traumát okozott az eset, hogy csak órákkal később tudott megnyugodni, de aznap nem volt képes elaludni. Édesanyja szerint a fia érzelmi megrázkódtatást szenvedett, ráadásul a kézfején is zúzódások keletkeztek.

mondta az édesanya, Sarah Kelly.

"Többször modtam neki, hogy a fiam Jack, de nem vele beszél, ez azonban nem érdekelte őt. Állandóan azt hajtogatta, hogy ő nem rossz apa. Erre azt válaszoltam, hogy sosem gondoltam róla, hogy rossz apa lenne.

árulta el Kelly, milyen telefonbeszélgetést folytatott az ötszörös aranylabdással.

Cristiano Ronaldo második manchesteri időszaka nem volt botrányoktól mentes Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Igazságot akarok tenni, mert az, hogy Ronaldót 200 fontra megbüntették, az semmi. Azt akarom, hogy felelősségre vonják azért, amit tett. Az egyetlen módja annak, hogy igazságot szerezzünk, ha folytatjuk a harcot" - mondta az elkeseredett asszony.

Bírósági ügy végül nem lett a botrányos esetből, de az angol szövetség kétmeccses eltiltással és 50 ezer fontos pénzbírsággal büntette meg Ronaldót.

Megverte a rátámadó szurkolót a focista

A futballpályákon gyakori jelenség, hogy tettlegességig fajul a helyzet és a játékosok összeverekednek, és olyanra is akadt már példa, hogy a focisták drukkerekkel keveredtek összetűzésbe. Sűrűbben előfordul, hogy a dühös szurkolók verik össze a labdarúgókat, de a fordítottja sem elképzelhetetlen.

A dél-amerikai rangadókon gyakran forrnak az indulatok, a kolumbiai bajnokságban pedig nem mindennapi botrány robbant ki februárban. A Tolima-Millonarios mérkőzés kezdete előtt egy pályára berohanó szurkoló hátulról fejbe vágta a vendégek bemelegítést végző játékosát, Daniel Catanót.

A középpályás azonban mindezt nem hagyta annyiban és üldözőbe vette a menekülő szurkolót, akit még azelőtt brutálisan letarolt, mielőtt a biztonságiak közbeléptek volna.

A magáról megfeledkező drukkert kivezették, az indulatos focistát pedig még a kezdés előtt kiállította a bíró.

Itt még nem ért véget a történet, mert a játékvezető ítéletén annyira felháborodott a vendég együttes, hogy a futballisták nemes egyszerűséggel levonultak a pályáról, megtagadva a játékot.

A folytatásról nem született megállapodás, így a mérkőzést elhalasztották.

Az Újpest korábbi kapusára, a Sevillában szereplő Marko Dmitrovicsra meccs közben, a hosszabbítás perceiben támadt rá egy szurkoló, és a kolumbiai focistához hasonlóan a szerb kapus sem ijedt meg, egy határozott mozdulattal földre vitte a drukkert.

A botrányos jelenetnek a két csapat játékosai vetettek véget, miután szétválasztották a feleket, majd a biztonsági őrök elvezették az őrült szurkolót.

Eric Cantona felejthetetlen karaterúgása

A francia labdarúgás egyik legnagyobb botrányhőse, a Manchester Unitedben legendává váló Eric Cantona rengeteg balhéba keveredett pályafutása során. A zseniális képességű futballista számtalan brilliáns gólt szerzett, azonban a legemlékezetesebb durvasága a Premier League történetének ikonikus pillanatává vált.

1995 januárjában a Manchester United egy feszült hangulatú mérkőzést játszott a Crystal Palace otthonában. A sok szabálytalanságot hozó meccsen a második félidő elején szabadult el a pokol, amikor Cantona egy hatalmasat belerúgott az őt szorosan őrző hátvédbe, Richard Shaw-ba. A partjelző előtt történt mindez, így a bíró azonnal kiállította a francia támadót. Ezek után az első sorból az egyik szurkoló azt üvöltötte Cantonának, hogy: "Takarodj vissza a p.csába Franciaországba, te szemétláda francia!"

A United legnagyobb sztárja ettől teljesen dühbe gurult, elveszítette az önuralmát és egy látványos karaterúgással letarolta a drukkert.

Dühkitörése miatt Cantonát letartóztatták és testi sértés vádjával kéthetes börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezése után 120 órányi közmunkára változott a döntés, ami mellé a Manchester United húszezer, az angol szövetség tízezer fontos pénzbírsága társult. A bíróság mellett az FA is megbüntette a francia játékost, aki végül nyolc hónapos eltiltást kapott.

Összeverte az utcán az őt videózó szurkolót a focista

Olyanra is akadt már példa, hogy egy futballista és egy szurkoló közötti nézeteltérés nem a pályán, hanem az utcán fajult tettlegességig. A történet szerint a Sheffield United csatára, Oliver McBurnie az utcán veszekedett egy lánnyal, mire odament hozzá egy Leeds United-szurkoló, Elliot Wright.

A fiatal drukker azt mondta a 24 éves futballistának, hogy nyugodjon meg, majd szórakoztatóan piszkálta amiatt, hogy csapata kiesett a Premier League-ből. A telefonnal készített videofelvétel alapján látható, hogy

a játékos a földre ütötte a telefont, rátaposott, majd ököllel és térddel bántalmazta a szurkolót.

Wright az arcába is kapott egy jókora ütést, a szeme feketére duzzadt.

"Sétáltunk, és láttam, hogy vitatkozik ezzel a lánnyal. Két társammal voltam, és ő kissé agresszívebbé és hangosabbá vált, majd felém közeledett. Mondtam neki, hogy nyugodjon meg, és nem olyan nagy dolog, hogy a csapata kiesett az élvonalból. Először azt mondta, hogy tegyem el a telefonomat, és mire megkérdeztem, hogy miért, megpofozott" - mondta a történtekről a bántalmazott.

tette hozzá Wright.

A dühös bokszoló kegyetlen bosszúja

A kubai születésű Ulysses Diaz félelmetes mérleggel rendelkezik. 15 profi meccséből 14-et megnyert, pusztakezes bokszban övé a világ leggyorsabb kiütése, illetve az MMA-ban is kipróbálta magát. 2021 novemberében azonban nem az eredményei miatt került a középpontba, hanem mert összeverte az egyik kritikusát.

Egy kommentelő az interneten olyan sértő megjegyzéseket tett Diazra és szerelmére, ami mellett a bokszoló nem tudott szó nélkül elmenni:

kiderítette, hol van bírálója otthona, felkereste, aztán úgy megverte, hogy a férfi orvosi segítségre szorult.

Nem érdemes ujjat húzni a kubai születésű bokszolóval Forrás: bloodyelbow.com

A "szörnyeteg" becenévre hallgató Diaz sérült egóját minden bizonyal helyreállította a bosszú, azonban tettéért 5 ezer dolláros bírságot kapott, a későbbiekben pedig testi sértés miatt bíróság elé kellett állnia.

A botrányhős Nick Kyrgios balhéi

Nem véletlenül nevezik a teniszvilág botrányhősének az ausztrál Nick Kyrgiost, hiszen a kiváló képességű, ám rendkívül forrófejű játékos szinte minden meccsén csinál valami emlékezeteset: nem csupán az ellenfelekkel és a bírókkal, hanem a nézőkkel is gyakran összetűzésbe keveredik.

Tavaly a wimbledoni Grand Slam-tornán sportszerűtlen viselkedésért tízezer dolláros bírságot kapott, mert első fordulós mérkőzése közben az egyik néző felé köpött.

Kyrgios a meccs utáni sajtótájékoztatón azt állította, hogy az illető hergelte őt, erre reagált.

Tavaly márciusban Nadaltól három szettben kikapott az Indian Wells-i keménypályás tenisztornán, de nagyon nehezen viselte a vereséget. A találkozó után olyan erővel csapta a földhöz az ütőjét, hogy az egyik labdaszedőnek el kellett ugrania, nehogy a levegőből visszaeső ütő eltalálja. Kyrgios később elnézést kért a fiútól és felajánlotta, hogy ajándékba ad neki egy másik ütőt.

Az ausztrál botrányhősnek volt még egy ikonikus jelenete is a meccsen, ugyanis összeveszett egy nézővel, akitől megkérdezte, hogy tud-e teniszezni.

Ezek után pedig az első sorban ülő hollywoodi színészre, Ben Stillerre mutatott és azt mondta:

A tavalyi wimbledoni GS-tornán pályafutása során először bejutott a döntőbe, de nem csak azért nem volt esélye legyőzni Novak Djokovicot, mert a szerb sokkal jobb volt nála, hanem azért is, mert fejben szétesett. Szinte minden labdamenet után hangosan bosszankodott, veszekedett a játékvezetővel, a nézőkkel és még a saját páholyának tagjaival is.

Egyik alkalommal azt nehezményezte a székbírónak, hogy egy részeg néző folyamatosan hozzá beszél és zavarja őt a koncentrációban.

Szurkolókat leköpdöső sportolók

Botrányos esettel kezdődött a 2022-es év, ugyanis a januári magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon a montenegrói Marko Lasica leköpte az ellenfél egyik szurkolóját a Debrecenben rendezett Észak-Marcedónia elleni csoportmérkőzésen. Kifejezetten feszült hangulat uralkodott a meccsen, az északmacedón szurkolók közül sokan a saját csapatuk biztatása helyett a montenegróiakat hergelték, aminek az lett a vége, hogy

Lasica dühbe gurult és leköpte az egyik drukkert.

Egy hónappal később hasonló eset történt az észak-amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokságban (NCAA), ahol az UCLA csapatának játékosa, Mac Etienne az Arizona elleni vesztes meccs után dühében többször is a nézőtér felé köpött. A kosarast előállította a rendőrség, ám szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

Börtönbüntetést kapott a klubvezetőt megvakító focista, a Fradi játékosa élő adásban szólt vissza a drukkernek

Zárásként kanyarodjunk vissza a magyar futballpályákra. 2020 októberében a Somogyvár-Kaposmérő megyei másodosztályú labdarúgó-mérkőzésen lecserélték az egyik játékost, aki a kispadról összeszólalkozott a Kaposmérő egyik elnökségi tagjával - aki tőle néhány méterre állt - majd a vizespalackkal nagy erővel fejbe dobta őt.

A műanyag flakon úgy felsértette a férfi szaruhártyáját, hogy emiatt a bal szemére elvesztette a látását.

A Fonyódi Járásbíróság a focistát maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettében találta bűnösnek, és két és fél év börtönre ítélte. A 34 éves játékost a szabadságvesztés kiszabása mellett három évre eltiltották az MLSZ versenyrendszerében szereplő sportrendezvények látogatásától is.

2011-ben a Ferencváros 3-2-re nyert a Diósgyőr otthonában, és a mérkőzés után a zöld-fehérek középpályása, Rósa Dénes nyilatkozott a sajtónak. Interjú közben egy fotósmellényben lévő férfi elhaladt mögötte és ezt kiabálta oda a játékosnak: "Büdös, paraszt fradista". Rósát meglepte az eset, majd nem éppen irodalmi stílusban szólt vissza a drukkernek, aztán egyből elnézést is kért az obszcén kifejezésért:

mondta a Fradi focistája.