Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így előzd meg, hogy megpenészesedjen az étel a hűtőszekrényben

default user icon
MME
Minden élelmiszernek van lejárati ideje a joghurttól kezdve a zöldségeken át a pékárukig. Ezeket ismerjük, figyelemmel követjük így nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy megromoljon bármi is. Ám egyes hűtőben tárolt alapanyagok gyakrabban penészesednek meg, komoly fejtörést okozva azoknak, akik nem szeretik kidobni az ételeket.

Bár a finomságokon megjelenő penészgombák látványa cseppet sem kellemes, a megjelenésük és növekedésük normális jelenség. A gombák tulajdonképpen komposztálják, újrahasznosítják azokat az élelmiszereket, amelyekbe bejutnak, hiszen nem tesznek mást, csak felgyorsítják a bomlási folyamatot.
A penészgombák az ellátási lánc bármely pontján megjelenhetnek a betakarításról kezdve a szállításon át az otthoni tárolásig. Mivel szaporodásukhoz nedves környezet szükséges, meleg, párás időben gyakoribb a penészesedés. Ha azonban sérül a hűtési lánc, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek is veszélybe kerülnek.

Honnan tudhatod, hogy az étel penészes?

A látható elváltozások elég egyértelműek: ha az élelmiszeren folt van, ami első pillantásra szürkének, bolyhosnak, porosnak tűnik, és/vagy a zöldség vagy gyümölcs megpuhult, sötétebbé vált, szinte biztos, hogy penészes.

 

Mit tegyél, ha penészes az étel?

Bár a penész szabad szemmel jól látható, ez egy gomba, aminek a spórái sokkal mélyebbre jutnak az élelmiszerekben, mint amennyit látsz. Általános szabály, hogy a penész könnyebben terjed a puha élelmiszerekben (például a kenyérben, a gyümölcsökben és a lágy sajtokban), ezért nem szabad egyszerűen csak levágni a penészes részt és megenni a maradékot. Ezeket az élelmiszereket sajnos ki kell dobni!

Ha azonban a keményebb állagú élelmiszerekben indult meg a penészesedés, van remény arra, hogy az egészséges részeket megmentsd, ugyanis a penészgomba sűrűbb anyagban nehezebben terjed. Ilyenkor távolítsd el a penészes részt – némi ráhagyással persze – és máris fogyaszthatod az penészmentes részt. A kést, amivel dolgoztál, azonnal mosd le mosószeres meleg vízzel! A gombaspórák a levegőben szállva is terjednek, könnyedén megfertőzhetnek más élelmiszereket is.

Kétségeid vannak? Akkor inkább dobd ki az ételt! A penész veszélyes mikotoxinokat termelhet, és allergiát, súlyos légúti fertőzéseket okozhat.

Hogyan előzheted meg penészesedést?

  • A leghatékonyabb védekezés, ha a frissen vásárolt, könnyen romló élelmiszereket azonnal felhasználod. Ha csak annyi élelmiszert vásárolsz, amit a vásárlást követő 3-4 napban elfogyasztasz, jelentősen csökkented a penészgombák megjelenésének esélyét.
  • A  romlandó ételeket tartsd jól látható helyen! Nevezz ki egy „Ezt edd meg először!” polcot a hűtőben.
  • Tálalásnál, tárolásnál fedd le az élelmiszereket/ételeket, hogy megakadályozd a levegőben lévő spórák megtelepedését. Az élelmiszerek/ételek nedvességtartalmának megőrzése érdekében – friss, szeletelt gyümölcsök és zöldségek, friss saláták – használj műanyag fólia csomagolást, lefedhető tároló edényt.
  • A felbontott konzerveket, amelyek romlandó ételeket tartalmaznak, öntsd át tiszta, fedéllel ellátott edénybe, és azonnal tedd hűtőszekrénybe.
  • A romlandó ételeket ne hagyd szobahőmérsékleten 2 óránál tovább.
  • A maradékokat, lekvárokat, joghurtokat és sajtokat légmentesen záródó edényekben tárold.
  • A maradék ételeket használd fel 3-4 napon belül!
  • Tisztítsd a hűtőszekrényt rendszeresen vízzel és szódabikarbónával és/vagy ecettel!
  • Dobd ki az olyan eszközöket, tárolóedényeket, amelyeket nem tudsz megfelelően kitisztítani.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss