Az utolsó percekben dőlt el a bajnoki cím a női kézilabda NB I-ben

FODOR Csenge; LUKÁCS Viktória; HÁFRA Noémi Győri Audi ETO kézilabda
Debrecen, 2022. május 20. A győri Fodor Csenge Réka, Háfra Noémi és Lukács Viktória (b-j) ünneplik bajnoki címüket a női kézilabda NB I-ben játszott DVSC Schaeffler - Győri Audi ETO KC mérkőzés után a debreceni Hódos Imre rendezvénycsarnokban 2022. május 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A női kézilabda NB I utolsó fordulójában a Győri Audi ETO idegenben 28-25-re legyőzte a DVSC Schaeffler csapatát, így hiába nyert pénteken az FTC-Rail Cargo Hungária is 38-16-ra a Vác ellen, a Rába-partiaké lett a bajnoki cím.

Miután a Fradi április közepén ugyanúgy öt góllal verte a rivális Győrt hazai pályán, ahogyan azt az ETO tette az Audi Arénában még novemberben, ezért a két csapat ugyanannyi vesztett ponttal várhatta a még hátralévő mérkőzéseit.

A rangadó után a címvédő fővárosiaknak öt, a BL négyes döntőjébe ismét bejutó győrieknek kettő találkozójuk volt hátra. Ez azért is fontos, mert a két csapat egymás elleni meccsén összeakaszkodó két vezetőedző, Elek Gábor és Ambros Martín is kétmeccses eltiltást kapott. Ez azt jelentette, hogy az ETO kispadján Kun Attila másodedzőnek kellett a Dunaújváros és a Debrecen elleni találkozókat lehoznia.

A Győri Audi ETO nemrég a BL négyes döntőbe jutást ünnepelhette, most pedig a Fraditól szerezte vissza a bajnoki címet Fotó: Polyák Attila - Origo

Benne volt ugyanaz a forgatókönyv, mint amit a 2017-18-as szezonban láthattunk, hogy a két együttes között csupán a gólkülönbség dönt a végelszámolásnál. Azonban e tekintetben a Fradinak ezúttal túl nagy volt a hátránya a vele azonos ponttal álló riválisához képest. A reményt Elek Gábor csapata számára az jelentette, hogy a DVSC otthonában senki, még az ötszörös BL-győztes sem mehet biztosra.

A bajnokságban már biztos bronzérmes, ezzel a dobogóra 2011 után visszatérő hajdúságiak jól is játszottak a Győr ellen. Az első félidőben még a 22. percben is náluk volt az előny, amikor Bordás Réka 11-10-re alakította az állást. A vendégek ekkor ritmust váltottak a rendre hét mezőnyjátékossal támadó ellenfelükkel szemben, és a szünetben már ők mehettek 16-13-as előny birtokában az öltözőbe.

Közben az Elek Gyula Arénában a Fradi nem adott esélyt a Vácnak, Angela Malestein már az első játékrészben hétszer volt eredményes, a zöld-fehérek pedig valósággal átrobogtak ellenfelükön. Az első 30 percet követően 19-9-re elhúztak, a végeredmény 38-16 lett - többek között Janurik Kinga 14 bravúrjának és a mindössze negyedik NB I-es meccsén pályára lépő Simon Petra nyolc találatának köszönhetően.

Ryu Eun-hee fontos gólokat szerzett a második félidőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azonban hiába a kiütéses győzelem, kellett volna nekik a győri pontvesztés. Ehhez kapóra jöttek a ferencvárosiaknak Csapó Kyra védései és Vámos Míra szép góljai, amikkel a Loki még az utolsó percekben is döntetlen közeli pozícióban volt a Győrrel szemben.

Háfra Noémi és Linn Blohm szép összjátéka nyomán az ETO fontos pillanatban elől tudott maradni, és végül az utolsó percekben "elszenvedett" emberhátránya ellenére 28-25-re győzött Debrecenben.

A Győr 308-as, az FTC 269-es gólkülönbséggel végzett, kettejük versenyfutását pedig 269-237-re nyerte az ETO.

A Győr története 16. bajnoki címét nyerte meg, amivel megelőzte a 70-es és 80-as évek topcsapatát, a Vasast, és az örökranglista élére ugrott.

Ambros Martín csapata egy hét múlva ismét Debrecenben fog pályára lépni, amikor a Magyar Kupa négyes döntőjében próbál meg újabb trófeát bezsebelni. Ebben az FTC is megakadályozhatja, amennyiben összejön az álomdöntő a május 29-i vasárnapi játéknapra.

A Győr azután a koronát a budapesti MVM Dome-ban teheti fel a szezonjára, ha a június 4-5-i hétvégén legyőzi előbb az Esbjerget, majd a Vipers-Metz mérkőzés nyertesét a BL négyes döntőjében.