Ruud van Nistelrooy: Jobban szeretek edzést vezényelni, mint futballozni

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.06.26. 08:54
null
Felnőttszinten első vezetőedzői megbízatását kapta a PSV-nél a hollandok korábbi gólvágója (Fotó: AFP)
Tíz évvel a visszavonulását követően kapott munkát vezetőedzőként Ruud van Nistelrooy, aki a Marcának elárulta, hogy a PSV-vel a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutás, valamint a holland bajnoki cím elhódítása a célja.

 

RUUD VAN NISTELROOY
Született: 1976. július 1., Oss (Hollandia)
Nemzetisége: holland
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (1998–2011): 70/35
Klubjai profi játékosként: Den Bosch (1993–1997), Heerenveen (1997–1998), PSV (1998–2001), Manchester United (2001–2006), Real Madrid (2006–2010), Hamburg (2010–2011), Málaga (2011–2012)
Klubjai vezetőedzőként: PSV ifjúsági (2021–2022), PSV (2022–)
Kiemelkedő sikerei játékosként: 2x holland bajnok (2000, 2001), angol bajnok (2003), 2x spanyol bajnok (2007, 2008), FA-kupa-győztes (2004), angol Ligakupa-győztes (2006), holland Szuperkupa-győztes (1998), angol Szuperkupa- győztes (2003), spanyol Szuperkupa-győztes (2008)

– Milyen volt megtartani az első edzését vezetőedzőként?
– Nagyszerű! – felelte a Marcának adott interjúban a 45 éves Ruud van Nistelrooy, a PSV, a Manchester United és a Real Madrid korábbi klasszis csatára, aki 2012-es visszavonulását követően segédedzőként dolgozott a holland válogatottnál és a PSV-nél, amelynél a nyártól immár vezetőedzőként számítanak rá. – Új kalandba belevágni mindig különleges érzés. A felkészülés első napján találkoztam a futballistákkal, lefektettük a szabályokat és természetesen edzettünk kicsit. Karrierem új lépcsőfokát jelenti ez a megbízatás, de ennél is fontosabb, hogy minden játékos egészséges az idény kezdete előtt.

– Milyen edző ön?
– Nem hiszem, hogy a személyiségem sokat változott az évek során, de természetesen másként tekintek a futballra, mint játékosként. Kilences számmal a hátamon szinte csak a gólszerzés érdekelt, edzőként ennél sokkal szerteágazóbb a munkám. Mondok egy meglepőt: jobban szeretek edzést vezényelni, mint futballozni. Habár több a stressz, mint labdarúgóként, nagyon élvezem, hogy nekem kell gondoskodnom a csapatról, irányítanom a játékosokat, állandó kapcsolatot tartanom az edzői stáb tagjaival. Egy életen át be tudnám tölteni ezt a posztot.

– Már játékosként is tudatosan készült az edzői pályára?
– Dehogyis! Ha valaki annak idején azt mondja, ez lesz a munkám, nem hittem volna neki. A visszavonulásomat követően viszont nem tudtam mit kezdeni magammal. Hiányzott a futball, ezért elkezdtem képezni magam, és mire észbe kaptam, napról napra jobban élveztem az edzősködést. Alacsonyabb osztályokban kezdtem dolgozni, fiatal játékosokkal, és az évek alatt teljesen beszippantott a közeg. Izgalmas a másik oldalról is belelátni a labdarúgás világába, a PSV ráadásul mindig olyan volt nekem, mintha az otthonom lenne, könnyen tudok azonosulni a klub filozófiájával.

 

– Milyen játékrendszerben lép pályára az ön PSV-je?
– Alapvetően a négy–három–hármat részesítem előnyben. Az egyik középpályásom kifejezetten védekező feladatot lát el, a másik kettő felzárkózva segíti a támadásokat. Ez persze csak nagy vonalakban érvényes, sok függ attól is, hogy a rendelkezésre álló játékoskeret mire képes. Az alapján végzem el a finomhangolásokat, és találom ki a megfelelő taktikát. Szerencsésnek mondhatom magam, amiért pályafutásom során kiváló edzőkkel dolgozhattam együtt, Sir Alex Fergusontól, Louis van Gaaltól és Manuel Pellegrinitől is rengeteg fogást láttam, a holland iskolával vegyítve őket igyekszem kialakítani a saját stílusomat.

– El tudja képzelni, amint csapatát a Bajnokok Ligájában a Real Madrid ellen irányítja?
– Bárcsak ott tartanánk! A Santiago Bernabéu különleges szerepet tölt be az életemben, bármikor örömmel térnék vissza. Egyelőre azonban a PSV körül forognak a gondolataim, szeretnék minél jobb eredményeket felmutatni abban a három évben, amíg a szerződésem érvényes. A bajnokságban legutóbb a második helyen végeztünk, ezért selejtezőt kell játszanunk a Bajnokok Ligájában. Célunk eljutni a csoportkörbe, a bajnokságban pedig letaszítani az Ajaxot a trónról. Utóbbi azért sem könnyű, mert az amszterdamiak büdzséje jelentősen nagyobb a miénknél, de szeretem azt gondolni, hogy a hátrányt megfelelő hozzáállással, hittel és szenvedéllyel a pályán eltüntethetjük.

– Mit gondol, képes lesz megőrizni a hidegvérét az oldalvonal mellett?
– Igyekszem, de lehet, időnként magával ragad a pillanat. Mindig szenvedélyes ember voltam, ezt felhasználva igyekszem motiválni játékosaimat a pályán kívülről is. Fontosnak tartom, hogy mindenki a csapat tagjának érezze magát, és mindent megtegyen a sikerért. Ha edzőként ezt megvalósítom, biztos vagyok benne, hogy a kiemelkedő eredmények sem maradnak el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik