Vágólapra másolva!
Pontosan 365 nap múlva, 2023. augusztus 19-én kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Ebből az alkalomból a szervezők rövidfilmben mutatták be a verseny logóját, amely Budapest látképének emblematikus részlete a Gellért-hegy tetején, a pálmaágat magasba tartó Szabadság-szobor.

A 14 méter magas karizmatikus nőalak a város szinte minden pontjáról jól látható, minden ide látogató találkozik vele. Nem véletlen tehát, hogy az évek során Budapest egyik fő jelképévé vált. Karizmatikus nőalak, magasra tartott kezében pálmaág, a győzelem és a hősiesség jelképe, az ókori atléták jutalma. Jól jellemzi azokat a szuperhősöket, akik az atlétika pályán érnek el emberfeletti eredményeket.

Magyarország régóta híres vendégszeretetéről, mostanra viszont legalább olyan ismert világversenyek helyszíneként. Atlétikában hazánkban minden korosztályos és felnőtt világversenyt megrendeztek már, kivéve a most soron következő szabadtéri világbajnokságot. Azt a versenyt, amely a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye és több mint egymilliárdan követik a híreit.

Budapest új látványossága az épülő új Nemzeti Atlétikai Központ, amelynek éppen mostanra bontakozott ki végleges formája.

Ez a minden igényt kielégítő komplexum lesz a magyar atlétika régóta vágyott otthona és egyúttal a régió atlétikai központja, ezzel máris megteremtve a világbajnokság egyik fontos hagyatékát.

Különlegessége, hogy nem csak a versenysport, hanem a város lakosságának is fontos létesítménye lesz, hiszen végső állapotában a stadion felső szintjén elhelyezett futókörön, dunai panorámával a háttérben lehet majd sportolni, kikapcsolódni.

Az új Nemzeti Atlétikai Központ Forrás: Zsigmond László

a több mint 200 résztvevő ország versenyzőit, a több százezer szurkolót, valamint megmutathassuk hazánkat és ezt a csodálatos sportágat minden érdeklődőnek világszerte" - mondta Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Ez rendkívül fontos, hiszen az atlétika, amely az olimpia legnépszerűbb sportága, minden mozgásforma alapja, az egyetemes sport jelképe, óriási hatással van a felnövő generációkra" - tette hozzá Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A magyar atlétika is újra sikeres, Halász Bence hatalmas egyéni csúccsal, 80,92 méteres dobással ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben a müncheni Európa-bajnokságon, Madarász Viktória pedig bronzérmes lett 35 kilométeres gyaloglásban. Ezek a kiemelkedő sikerek mellett nagy számban jutnak ki világversenyekre és végeznek dobogós helyeken utánpótlás versenyzőink is.

Csodásan fest a Nemzeti Atlétikai Központ Forrás: Zsigmond László

Idén augusztusban teltházas stadion előtt versenyeztek Magyarország legnagyobb atlétikai versenyén, a Gyulai István Memorialon az atlétika legnagyobb világsztárjai és a legjobb magyar atléták, ami egy évvel a világbajnokság előtt kiemelkedően fontos esemény volt.

Jellemzi a verseny színvonalát és jelentőségét, hogy a szupersztár Sydney McLaughlin Európában még sosem látott idővel nyerte meg a 400 méteres gátfutást és összesen hét versenycsúcs született. Ezekkel az eredményekkel lényegében már el is kezdődött a világbajnokság, hiszen Magyarország számára - a szervezőbizottság hitvallása szerint - nemcsak cél, hanem eszköz is a világbajnokság. Legalább olyan fontos cél az egészség, a mozgás, egy sportoló nemzet létrejötte.

Már most óriási várakozás övezi a magyarországi atlétikai világbajnokságot, amelyre a jegyek értékesítése már 2022. negyedik negyedévben megkezdődik. Különféle típusú ajánlatokkal - kedvezményekkel, akár egy mozijegy árának megfelelő jegyárral - készül a szervezőbizottság, hogy minden igényt kielégítsen a választék, mindenki, aki szeretne, ott lehessen és az atléták is teltházas stadionban versenyezhessenek.