Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 különleges tortatöltelék, ha már unod a hagyományos krémeket

default user icon
MME
Süteménykrémek és muffintöltelékek esetében már bátran kísérletezünk, a tortákkal azonban óvatosabbak vagyunk, szívesebben maradunk a jól bevált ízeknél. Ha te is úgy érzed, itt az idő kipróbálni valami újat, mutatunk néhány ötletet, mivel érdemes megtölteni a tortát!

Bourbon whiskey

Kezdjünk rögtön egy csak felnőtteknek ajánlott összetevővel, a bourbonnel. A tejkaramella és a bourbon párosítása rendkívül finom ízt eredményez, egyszerűen muszáj kipróbálnod. Kapható puha, bourbonbe áztatott vajkaramella, de olcsóbb, ha otthon készíted el a krémet: karamellizáld a cukrot, adj hozzá tejszínt, vajat, bourbont és sót. Finom, lágy krém lesz a végeredmény, ami tökéletes és különleges tortatöltelék. Almával, banánnal, pirított mandulával, mogyoróval, dióval kombinálva tovább fokozhatod az ízélményt. 

LEVENDULA

Még ha szereted is a levendula illatát, arra valószínűleg nem gondoltál, hogy a nyári rétek illatát idéző virágot felhasználd tortasütéskor. Pedig egy kevés ebből a csodálatos növényből, és a torta új életre kel. Keverheted simán vajas krémbe, de ha ezt elsőre soknak érzed elég, ha levendulasziruppal meglocsolod a piskótát és közé citromos krémet teszel.

Mályvacukor (pillecukor)

Lehet, hogy pirított mályvacukros mázzal már próbálkoztál, hiszen a ragacsos pillecukornál nincs is jobb egy hűvös nyár végi estén. De beletölteni tortába? Igen, remek ötlet! A csokoládé és az olvasztott mályvacukor együtt a legfanatikusabb édességrajongókat is elvarázsolja. Gyakorlatilag egy igazi cukorsokk, úgyhogy elsőre érdemes magas kakaótartalmú csokit használni és savanyú gyümölccsel, mondjuk meggyel vagy ribizlivel kompenzálni az édes ízt.

Paszternák

Nehezen tudod rávenni a családot, hogy zöldséget egyen? Segíthet, ha tortakrémet készítesz belőle. Ha a paszternák nem is a kedvenc zöldséged, akkor is érdemes kipróbálni például sajttortába. Eperrel, limeal keverve észre sem fogják venni, és imádni fogják a különleges ízű krémet.

AVOKÁDÓ

Még ha szereted is a guacamoét, talán idegenkedsz attól, hogy az avokádót desszertben használd. Pedig leginkább krémes állagának köszönhetően tökéletesen működik: egyedi ízt és selymességet ad a sütiknek - és igen, tortákban is jól működik. Csokoládés krémbe keverve teltebbé teszi az ízeket, kalandvágyóknak pedig érdemes kipróbálni a tejszínhab, avokádópüré, lime lé és vanília keverékét. Ez utóbbiban ugyanis érvényesül az avokádó szép zöld színe, és igazán extrém külsőt kölcsönöz a tortának.

Borsmenta

Mentás rágó, cukorka oké, de azt tudtad, hogy a tortákat is magasabb szintre emelheted egy kis borsmenta segítségével? Talán mondani sem kell, hogy csokoládéval párosítva a legfinomabb. Egy csokis-mentás torta nemcsak ízletes, hanem elegáns is. Tökéletes választás karácsonyi édességnek.

Rózsa

Rózsakrémmel tölteni egy tortát kész főnyeremény, ha valami különlegesre vágysz. Friss, tavaszias hangulatot kölcsönöz a desszerteknek, enyhíti a vajkrémek tömörségét. Ha pedig mascarponéhoz kevered, még légiesebb lesz a sajtkrém. Leginkább kakaós piskótában érvényesül különleges íze. Ha tartasz kicsit az új ízektől, akkor próbáld először csak a piskótát meglocsolni rózsasziruppal vagy rózsavízzel!

Bor

Nehéz találni még egy olyan páros, mint a bor és a csokoládé: tökéletesen összeillenek! A vörösboros-csokis krém tökéletes töltelék bármilyen piskótából készült tortába, de tovább is mehetsz és készítheted a piskótát víz helyett borral. A végeredmény mámorító, különösen, ha a végén tejszínhabbal és csokireszelékkel díszíted a tortát. A borral sütés rengeteg kísérletezésre ad lehetőséget, ugyanis a különböző borfajták befolyásolják a végtermék ízét.

ZÖLD TEA

Miközben kedvenc forró italainkból, mint a kávé, kakaó finom desszerteket készítünk, a zöld teát nagyon ritkán használjuk sütésnél. Pedig könnyed, enyhe íze nagyon jól érvényesül egy vajas krémben pisztáciával párosítva. Ha nem szereted a pisztáciát, próbáld ki vaníliával!

Chai tea

Ha szereted, a chai meleg, fűszeres ízét belecsempészheted a tortába is. A chai fűszerkeverék kardamomból, fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből és szerecsendióból áll. Adhatod vajkrémhez, de a cukormázat is ízesítheted vele. Ízvilága miatt elsősorban a hideg időszakban érdemes ilyen tortát sütni: test- és lélekmelengető már egy szelet is belőle.

 Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss