Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált tipp az emésztőrendszer egészségéért

default user icon
MME
Manapság szinte nincs olyan, aki ne küzdene valamilyen emésztési problémával. Ennek oka elsősorban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás. Ha szeretnél megszabadulni az állandó hasi panaszoktól, ideje változtatnod! Íme néhány jó tanács, amit ha megfogadsz, garantáltan javulni fog az emésztésed és így a közérzeted is.

Jöjjenek a rostok!

A rostdús étrend az első számú megoldás a bélrendszeri problémákra. A rostok biztosítják a teltségérzetet, és segítik a méreganyagok távozását. Az étrendnek pontosan ezért sok rostban gazdag élelmiszert, például teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget és olajos magot kell tartalmaznia.

A rostban gazdag növényi alapú étrend a legjobb a bélrendszer egészségének. Nemcsak a vastagbél mozgását segíti, hanem a vastagbélrák kockázatát is jobban csökkenti, mint az állati eredetű fehérjék.

Maradj hidratált!

A kiszáradás lelassítja az emésztést, ami székrekedést, hányingert, puffadást és/vagy hasi fájdalmat okozhat. Éppen ezért mindig gondoskodj elegendő folyadékbevitelről, és ne feledd: nem csak a meleg nyári napokon kell növelni az elfogyasztott vízmennyiséget, hanem fokozott fizikai igénybevétel esetén is. Ilyen a betegség is, hiszen ekkor többet izzadsz, mint normál állapotban. Érdemes pótolni az izzadáskor elvesztett elektrolitokat is, mint például a nátriumot és a káliumot.

A legegyszerűbb és legtermészetesebb módja a belek tisztításának, ha reggelente megiszol egy csésze forró vizet. Ez ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, és kiüríti a méreganyagokat a szervezetedből. 

Fogyassz erjesztett élelmiszereket!

Az erjesztett élelmiszerek – mint a joghurt, a kefir, a kimchi, a savanyú káposzta, a miso, a  kombucha és az almaecet – a probiotikumok természetes forrásai. A probiotikumok tele vannak jótékony baktériumokkal, amelyek elősegítik a bélrendszer jobb egészségét. A fermentált élelmiszerek fogyasztása javíthatja a bélmozgást, csökkentheti az olyan panaszokat, mint a puffadás, a székrekedés vagy a gyomorfájdalom.

Bízz a gyógynövények erejében!

Emésztési problémák esetén érdemes rendszeresen inni emésztést segítő teákat. A mezei katáng segít könnyíteni a nehéz gyomor érzésen, a fehér akácvirág csökkenti a gyomorsav mennyiségét, az aranyvesszőtea igazi áldás egy-egy nagyobb étkezés után: csökkenti a puffadást, teltségérzetet. Ha rendszeresek a panaszaid, a gyógynövények fogyasztása előtt egyeztess a háziorvosoddal!

Elkezdhetsz olyan gyógynövényeket is beépíteni az étrendedbe, mint a gyömbér, a fokhagyma és a cayenne bors. Ezek jellemzően antimikrobiális vegyületeket tartalmaznak, amelyek képesek felvenni a harcot a káros bélbaktériumokkal.

Lendülj mozgásba!

Tudjuk, hogy a testmozgásnak számos jótékony hatása van. Javítja, támogatja a szív, a tüdő egészségét, az serkenti az agyműködést. Nem meglepő hát, hogy a bélrendszert is óvja. A rendszeres aerob edzés a mindennapok során mérsékeli a puffadást, a kellemetlen teltségérzetet, hosszabb távon pedig csökkenti a vastagbélrák kockázatát. 

Ajánljuk még:


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss