Az Indonéziában dolgozó korábbi Fradi-edző megszólalt a stadionkatasztrófáról

New coach Thomas Doll at Hannover 96 Sports soccer Bundesliga Hanover GESTURES Thomas Doll
28 January 2019, Lower Saxony, Hannover: Thomas Doll, new coach at Hannover 96 and ex-national player, speaks during a press conference at his presentation at the HDI Arena. Photo: Sonja Wurtscheid/dpa
Vágólapra másolva!
A focivilág egyik legnagyobb tragédiája történt hétvégén, amikor a Arema Malang FC-Perszebaja Szurabaja indonéz labdarúgó-mérkőzés után a vesztes hazai csapat szurkolói elözönlötték a pályát, majd amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, mindenki a kijárat felé kezdett rohanni, és a lökdösődésben agyontaposták egymást az emberek. A zavargásokban legalább 125-en meghaltak és több mint százan megsérültek. A tragédiáról a német Bild megkérdezte a Ferencváros korábbi edzőjét, a német a Thomas Dollt is, aki jelenleg a Persija Jakarta edzőjeként dolgozik Indonéziában.

Az indonéziai Malang városában az Arema labdarúgócsapata 23 esztendő elteltével kapott ki hazai pályán, amit a Kanjuruhan Stadion szurkolói nehezen viseltek. A mérkőzés után különböző tárgyakkal dobálták a pályán lévőket, amit a rendőrök könnygázzal viszonoztak, ez pedig a nézőtéren pánikot váltott ki.

A kijárat felé rohanó tömegből rengetegen elestek a káoszban, és közülük számos embert agyontapostak: összesen legalább 125 ember vesztette életét, de az első források 174 áldozatról beszéltek.

A tragédia közben Thomas Doll éppen a Bandung elleni mérkőzésre készült a csapatával.

"A csapat szállásán voltunk, amikor értesültünk az Aremában történtekről.

Mindannyian boldogok vagyunk, hogy most már otthon vagyunk" - mondta a német lapnak Thomas Doll, aki 2022 áprilisában vállalt munkát Indonéziában.

Thomas Dollt is megrázták a történtek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sonja Wurtscheid

A Fradi korábbi edzője csapatával augusztusban játszott bajnoki meccset a mostani tragédia helyszínén.

„Minden nagyon békés volt, amikor ott játszottunk, a két csapat szurkolói jó viszonyt ápolnak, remek hangulatban játszottunk ott. Ezzel szemben a mostani szerencsétlen meccsen egyetlen vendégszurkolót sem engedtek be.

– folytatta a német szakember.

Thomas Dollnak azonnal eszébe jutott az 1985-ös Heysel Stadionban rendezett BEK-döntő, amikor 35 ember vesztette életét a zavargások a Liverpool-Juventus meccs előtt.

– tette hozzá Thomas Doll.

A német lap kiemelte, hogy a 2023-ban esedékes U20-as világbajnokságot már korántsem biztos, hogy Indonéziában rendezik, és a Borussia Dortmund csapatának novemberre tervezett indonézi túrája is bizonytalanná vált.