A németeket még akkor is megalázzák, amikor nem játszanak

fbl Horizontal
Costa Rica's defender #04 Keysher Fuller celebrates after he scored his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup Group E football match between Japan and Costa Rica at the Ahmad Bin Ali Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on November 27, 2022. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Japán-Costa Rica meccs is csatlakozott a katari focivébé nézhetetlen találkozóinak sorába. A két csapat elképzelés nélküli gyűrkőzése a 81. percig tartott, ekkor az addig semmit sem csináló Costa Rica valahogy vezetést szerzett. Japán későn ébredt és óriási lehetőséget szalasztott el.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Azzal, hogy a japán csapat az első körben 2-1-re legyőzte Németországot, egycsapásra érdekes lett a Japán-Costa Rica találkozó. Az érdeklődés mindenesetre óriási volt, a metrók öntötték ki magukból az embereket, a japán szurkolók amúgy is rendkívül nagy számban vannak jelen Katarban.

A 27. percben járt a Japán-Costa Rica meccs a labdarúgó-vb nyolcadik napjának első találkozója, amikor a sajtóteraszon többen bóbiskolni kezdtek. Ugyan még csak a vb elején vagyunk, de egyre több kollégán ütköznek ki a fáradság jelei, s ennek ékes bizonyítéka, ha valaki ilyenkor a médiaközpont babzsákjain alszik.

Kaput sem találtak a játékosok az első félidőben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Vagy a meccs alatt az asztalnál, mert közben a stadionban templomi csend honol, miközben az ázsiai és a közép-amerikai csapat odalent gyűri egymást. A nagy gyömöszölés azért volt meglepő, mert a japánok a németek váratlan legyőzésével hatalmas esélyt kaptak, ellenfelük meg egy hetest szedett be spanyoloktól. Minden adott volt tehát egy újabb japán diadalhoz és az ázsiai villámemberek a középkezdés után úgy rontottak neki ellenfelüknek, mint ahogy a Shinkanzen vágtat a japán rizsföldeken át. Fájdalom, ez a nagy nekiveselkedés úgy 3 percig tartott. Utána a két csapat fogta magát és egy időre befejezettnek nyilvánította vasárnap délelőtti munkavégzését. Ezt viszont a csaknem teltháznyi nézősereg fogadta előbb meglepődve, majd egyre gyakrabban hangzott fel egy-egy kósza füttyszó.

A minap valami szakmai elemzésben olvastam, hogy nem kell attól tartani, hogy a rengeteg 0-0-s meccs unalomba fullasztana egy vb-t, mert hát a sok 0-0 mögött fáradságos órák húzódnak meg, amikor a mesterek a modern futball minden egyes mutatóját és adatát felhasználva alkotnak meg olyan takitikát, amelynek eredménye nem 3-3 lesz, hanem 0-0. Az arctalan focisták vb-je ez amúgy is, egy kézen meg lehet számolni az igazi karaktereket. (Messi, Ronaldo, Neymar - ez az első három tényleg kiemelkedik, mögötte jön a második vonal, akik meg mögöttük vannak, a masszív tömeg már szóra sem érdemes.)

Keylor Navas pózolva vett fel egy kapura csorgó labdát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Így hát - jobb híján - azon tanakodtunk, hogy a bíró hány percet hosszabbít az első félidőben. (Ha az eddig látottakból indulunk ki, akkor hatot, de beértük volna kevesebbel is.) Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy az angol Michael Oliver a 45. percben lefújta a meccs első félidejét. Szerintem ő is érezte odalent, hogy ez az egész idefent nézhetetlen és megkönyörült rajtunk.

Az első félidőben egyetlen kapura tartó lövést sem láttunk.

Ehhez képest a második félidő megint úgy kezdődött, mint az első: elképesztő iramban. Sőt, gólhelyzettel! A 46. percben Morita került azonnal helyzetbe, de Navas bravúrral védte a 12 méterről leadott lövést. A japánok minden bizonnyal kiszámolták a szünetben, hogyha győznek, a továbbjutás küszöbén találják magukat. Már csak azért is érdemes volt ezen gondolkodniuk, hiszen az utolsó körben a spanyolokkal játszanak és ott nem ők az esélyesek.

Ez a kép érdekesebb volt, mint a meccs Forrás: AFP/Raul Arboleda

A második félidő első 8 percének reményt keltő focija után lassan minden visszaesett oda, ahol az első félidőben abbamaradt. A borzalmasan és körülményesen támadó japánok és az elképzelés nélküli játékot produkáló Costa Ricát rossz volt nézni. Amikor Szona szabadrúgása a 63. percben fölészállt, ünnepi pillanatokat élhettünk át, mert ez focira emlékeztető jelenet volt.

A 70. percben Calvo állította meg a tizenhatos vonala előtt Ito Dzsunját, közeli szabadrúgás és sárga lap. Nagyon jó döntés volt, a japán egyedül lépett volna ki. Kamada viszont a sorfalba rúgta a labdát. Az más kérdés, hogy nem mutatták elég alaposan meg a visszajátszást, de az sem kizárt, hogy már a vonalon történt a szabálytalanság, ami tizenegyest is érhetett volna.

Nem jöttek be a japán szabadrúgások - sem Forrás: AFP/Raul Arboleda

Az utolsó negyedórára a japánok megpróbálták felpörgetni a meccset, a halálosan unatkozó közönség meg önmagát. A 81. percben aztán teljesen váratlan dolog történt: Costa Rica Fuller révén a semmiből gólt szerzett. A Costa Rica-i játékos 16 és fél méterről tekert a jobb felsőbe, Gonda két kézzel akart a ladához érni, sikertelenül.

A hajrában Japán még egyenlíthetett volna, de de egy hatalmas kapu előtti kavarodás után Keylor Navas lecsapott a labdára.

A teljesen váratlan gól mindent eldöntőtt, így az első meccsen 7-0-s vereséget szenvedett Costa Rica most 3 ponttal gazdagodott.

Fuller gólja döntött Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

Ezt a mérkőzést elnézve csak azt a kérdést kellene már megválaszolni, hogy ez a japán csapat hogy tudta legyőzni a németeket? A választ nem tudom, de azt igen, hogy Costa Rica óriási szolgálatot tett az eddig folyamatosan reszkető németeknek. Mert a német válogatott akkor sem esik ki, ha vasárnap este kikap a spanyoloktól.

Doha, 2022. november 27. vasárnap.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Japán 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Németország 3 1 1 1 6-5 1 4
V
D
GY
3.
Spanyolország 3 1 1 1 9-3 6 4
GY
D
V
4.
Costa Rica 3 1 2 0 3-11 -8 3
V
GY
V