Német futballtörpék: még sokáig beszélnek Neuerék óriási szégyenéről

FIFA World Cup 2022/ Costa Rica - Germany 2:4. Copa do Mundo database disappointment feature frustrated soccer tournament Qatar national team international disappointed international game soccer World Cup 2022 preliminary round despair desperate dissatisf
A német válogatott a kiesés után
Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, ami a német válogatottal Katarban történt. Hansi Flick együttese a csoportkör utolsó fordulójában hiába verte 4-2-re Costa Ricát, ez sem volt elég a továbbjutáshoz, mert a másik meccsen Japán 2-1-re legyőzte a spanyolokat. Soha nem volt még olyan, hogy a német csapat egymást követő két vébén ne jusson be az egyenes kieséses szakaszba, Katarban most ez is bekövekezett.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Ritka nagy focidrámát hozott csütörtökön este a Németország-Costa Rica és a Spanyolország-Japán mérkőzés az E-csoport két utolsó meccse.

A spanyol csapat is vesztett, de ők legalább továbbjutottak, mert agyonverték Costa Ricát Forrás: AFP/Javier Soriano

Egészen elképesztően alakultak a dolgok, volt, hogy a spanyol és a német csapat állt továbbjutásra. De volt volt egy olyan időszak is, amikor Costa Rica és Japán érezhette magát a 16 között. Ekkor a közép-amerikai csapat 2-1-re vezetett a németek ellen, míg a japánok szintén 2-1-es előnyben voltak a spanyolokkal szemben.

Na most, ebben a spanyolok számára kritikus időszakban a hispán válogatott ugyanazt a focit mutatta be, mint előtte és utána - semmit nem tudott javítani.

Ez azért mindenképp elgondolkodtató. Meg az is, hogy Japán 18 százalékos labdabirtoklással nyerte meg ezt a meccset.

A német válogatott a kiesés után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Azt azért mindenki tudta, hogy a németek úgy érkeztek el a harmadik körre, hogy sem a japánokat, sem a spanyolokat nem tudták legyőzni. Ezért pedig csakis önmagukat ostorozhatják. Mint ahogy az is tény, hogy

Japán ezen a világbajnokságon két korábbi világbajnokot tudott megverni.

Hogy a spanyolok fejében ott járt-e, hogy számukra nem olyan rossz ez a csoportmásodik hely (a nyolcaddöntőben Marokkó, a negyeddöntőben, ha eljutnak oda, valószínűleg a portugálok jönnek velük szembe), azt nem tudni, mindenesetre abban az időszakban, amikor kiesésre álltak, a spanyol sajtóban és a spanyol kispadon is iszonyatos volt a pánik. Az utolsó percekben nagyon hajtottak, Dani Olmo kis híján megmentette a németeket, de a japán kapus védett.

Mindjárt foglalkozunk még a németekkel, de előbb muszáj szót ejteni a japánok egészen hihetetlen második góljáról, illetve az ezt megelőző pillanatról. 1-1-es állásnál Tanaka Ao sodorta be a labdát combbal közvetlen közelről. Hosszas videóbrózás jött,

úgy tűnt, a gólt előkészítő Mitoma Kaoru az alapvonalon túlról tette vissza a labdát, de a VAR-szoba végül arra jutott, hogy nem.

Ezt láttuk a lassításban Forrás: Facebook

Bevallom, én nem tudom eldönteni, hogy ez kint volt-e vagy sem. Nem is ez a lényeg.

A lényeg az, hogy már megint egy olyan szituáció miatt megy a vita, ahol miliméterek, de lehet, hogy tizedmilliméterek döntöttek, s amit egy számítógép kockázott ki.

Emberi szem ezt nem láthatta, nem érzékelhette. A bíró elsőre nem akarta megadni ezt a gólt, de aztán addig videóztak, amíg arra jutottak, hogy a labda teljes terjedelmével nem volt kint az alapvonalon. Íme, itt a döntő kép:

Az fehér, fényes, világos rész. Az volt a vonal fölött. Ennyin múlt a japánok második gólja.

A történtek után felrobbant az internet, egymásnak feszültek az emberek és ment a vita.

Szavazzon!

Ön szerint a japánok második gója előtt elhagyta-e a labda a pályát?

A német válogatott Katarba érkezése óta botrányokat okozott. A játékosok egyfajta különös identitástudattal vértezték fel magukat, olyan emberekké váltak, akik meg akarták mutatni, hogy őket nem érdeklik a katari törvények és a FIFA szabályai sem.

Az LMBTQ-s közösséggel azonosuló németek szivárványos karszalaggal történő bohóckodását a FIFA nem engedélyezte,

erre az első, Japán elleni meccsen befogott szájjal álltak oda a csapatképhez. A csütörtöki kiesés után persze a világ azonnal elővette ezt a képet és gúnyolódni kezdett. Csak egyet mutatunk a sok közül.

Mindazonáltal a németek kiesése nem akkora meglepetés, mint azt sokan gondolják. Hansi Flick csapata

már a vb-selejtezőkön megdöccent, amikor hazai pályán kikapott Észak-Macedóniától.

Aztán jöttek a Nemzetek Ligája meccsek, ahol ugyanolyan szánalmas produkcióval rukkoltak elő, mint most, Katarban. Az általuk teljesen lenézett magyar válogatott négy pontot szerzett ellenük, a lipcsei meccsen Marco Rossi csapata győzött.

Niclas Fuellkrug (jobbra) és Kai Havertz döbbent reakciója a kiesés után Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Szinte biztos, hogy a német csapat kiesésében jelentős szerepe van annak, hogy a sport helyett más dolgokkal voltak elfoglalva. Az is biztos, hogy egy sportoló (legyen az német vagy japán), egy csapat identitását nagyban befolyásolják azok a dolgok, amelyekkel a németek foglalkoznak. Plusz:

a német csapaton nagyon régen nem lehet érezni azt, hogy a nemzettudat érzése járja át őket - a japánoknál ezt sokkal jobban lehetett érezni.

Vagy amikor a magyar válogatott Lipcsében átszellemült arccal énekelte a magyar himnuszt, szinte látni lehetett, hogy azt a meccset nem a németek fogják megnyerni.

Németország "repülőgépfordultával" mehet haza erről a világbajnokságról.

A német felnőtt válogatott soha nem látott válságának elemzése a közeljövő feladata lesz. De Thomas Müller első katari nyilatkozata már előrevetít sok mindent. „Én sem tudom pontosan, hogyan tovább, ezért szeretnék néhány szót szólni a német futballszurkolókhoz. Hatalmas öröm volt, kedves emberek, nagyon köszönöm! Hihetetlen pillanatokat éltünk át együtt.

Egy dolog biztos, szeretettel játszottam. Meglátjuk még mit hoz a jövő. Nagyon köszönök mindent."

Thomas Müller elköszönt a szurkolóktól Forrás: AFP/Glyn Kirk

A német sajtó sem kímélte meg a csapatot. A Bild első írásában a csapatot futballtörpének nevezte. A lap emlékeztetett arra, hogy három világverseny (két vb és egy Eb) ment le úgy, hogy a német csapat értékelhető eredményt ért volna el.

Végül: a németek már a Costa Rica elleni meccs előtt bejelentették, hogy megvan a hazautazási tervük.

Thomas Müllerék pénteken kora délután indulnak el Dohából Frankfurtba.

Doha, 2022. december 2. péntek.