„Szoboszlainak felelősségre van szüksége” – ezekben javult Rosénál

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.01.31. 13:43
null
Szoboszlai Dominik megtáltosodott Marco Rose (jobbra) irányítása alatt – a múlt héten megszerezte a második a dupláját a német Bundesligában. Érdekesség, hogy 2021-ben is a Stuttgart ellen szerzett két gólt. (Fotó: AFP)
A VfB Stuttgart elleni múlt heti duplája után és a Hoffenheim elleni, szerdai Német Kupa-nyolcaddöntő előtt összegeztük az RB Leipzigben futballozó Szoboszlai Dominik idénybeli statisztikáit, összehasonlítva a bajnokságban elért mutatóit az előző idényben, Jesse Marsch és Domenico Tedesco keze alatt produkált számokkal.

Szoboszlai Dominik a második idényét tapossa a német Bundesligában, és Marco Rose (aki korábban Salzburgban is volt már a főnöke) a harmadik edzője a lipcseieknél. Mondhatjuk, a vak is látja, mennyivel jobban, bátrabban futballozik Rose szeptemberi érkezése óta, mint elődjénél, Domenico Tedescónál (az olasz edző előtt 2021 decemberéig az amerikai Jesse Marsch-sal dolgozhatott még együtt Lipcsében), akinél nem is számított stabil kezdőjátékosnak. Ugyanakkor érdemes az InStat statisztikai adatbázisa alapján részleteiben is megnézni, mennyit és miben fejlődött a magyar válogatott csapatkapitánya az elmúlt négy hónapban a Tedesco-érához, illetve az előző idényhez képest.

AZ RB LEIPZIG A KÉTGÓLOS SZOBOSZLAI VEZÉRLETÉVEL NYERT A VFB STUTTGART ELLEN

Szoboszlai Rose első meccsén, a Dortmund ellen rögtön egy távoli góllal és egy gólpasszal jelentkezett, és az a teljesítmény már előrevetítette, hogy az új edzőnél jóval több veszélyt fog jelenteni az ellenfél kapujára, mint az első idényében. Ez eddig főleg a gólpasszokban mutatkozott meg, ugyanis az előző 13 bajnoki mérkőzésén már ugyanúgy nyolc gólt készített elő, mint a megelőző 34 Bundesliga-meccsén. Viszont a Stuttgart elleni, pénteki duplájával most már három bajnoki gólnál jár Rose időszakában, és ha az idényből hátralévő 16 forduló alatt lőne még négyet, akkor a gólok számában is megdönthetné az első évadában elért hat találatot.

Ide tartozik, hogy a legutóbbi edzőváltás óta többet lő és többször is találja el a kaput és ami még fontos, hogy bátrabban próbálkozik távoli lövésekkel. Az előző idényben a góljai többségét olyan szituációkból lőtte, melyekből a helyzet minősége alapján jobban elvárható volt a gól – 0.76 volt az xG/gól mutatója, míg a mostani idényben ez a szám 0.39. Ez arra utal, hogy messzebbről, ha úgy tetszik kisebb, illetve nehezebb lövőhelyzetekből érte el a találatait, amelyek közül mindhárom a tizenhatoson kívülről leadott lövésből született, a Stuttgart elleni első gólja például csaknem 30 méteres szabadrúgásból. Egyébként a frankfurti Kamada Daicsival holtversenyben vezeti is a Bundesligában a tizenhatoson kívülről elért gólok listáját. Az pedig, hogy távolról így lő, magyarázható azzal is, hogy miután Rosénál érzi a bizalmat, nagyobb az önbizalma, jobban el meri vállalni a távoli lövéseket, mint mondjuk Tedescónál.

A Bundesliga fantasy játékának álomcsapata a 18. forduló után – Szoboszlaival a középpályán
A Bundesliga fantasy játékának álomcsapata a 18. forduló után – Szoboszlaival a középpályán

Ez abból is fakad, hogy nagyobb szabadságot kap az új edzőnél a pályán, a helyezkedése változatosabb képet mutat, mint az előző edzőnél, gyakrabban vált oldalt, nehezebb kiszámítani, mikor hol, a pálya melyik szegletében tűnik éppen fel. Ugyanakkor az is jól látszik a statisztikákból, hogy sokkal inkább kiveszi a részét a védekezésből is. Sőt, Rose előszeretettel helyezi arra az oldalra, amelyiken párharcerősebb ellenféllel kerülhet szembe, mint a Real Madrid ellen, amikor Vinícius Juniorral kellett felvennie a harcot védekezésben.

Hőtérkép – Szoboszlai átlagos helyezkedése az RB Leipzig legutóbbi öt meccsén (Fotó: InStat)
Hőtérkép – Szoboszlai átlagos helyezkedése az RB Leipzig legutóbbi öt meccsén (Fotó: InStat)

SZOBOSZLAI ELŐKELŐ HELYEN A SCHLAGER-LISTÁN

A csapattársa, Xaver Schlager mondta róla a pénteki mérkőzés után, hogy ritkán lát olyan, 10-es poszton szereplő játékost, aki ennyire jó védekezésben is, mint Szoboszlai. Például védekezésben kétszer annyi párharcot nyer meg mostanában meccsenként, mint a korábbi két lipcsei edzőjénél (1.24-ről 2.60-ra emelkedett ez a szám), és több mint duplájára nőtt a mérkőzésenkénti szereléseinek száma (0.64-ről 1.54-re) is és ezzel együtt nőtt a labdaszerzéseinek száma is, miközben azért nem tölt kétszer annyi időt a pályán, mint korábban. Hogy konkrétabb példákat is mondjunk: a Bayern és a Schalke elleni bajnokin egyaránt tíz védekező párharcot vállalt, ami korábban nem fordult vele elő Lipcsében, ebből négyet, illetve hármat nyert meg, de a Bayern ellen mindegyiket a saját térfelén.

Természetesen a különbségek abból is fakadnak, hogy Tedescónál sokszor volt csere, és amikor pályára küldték, akkor elsősorban támadó feladatokat kapott, a támadójáték fellendítése céljából küldték be. Viszont éppen ez mutatja, hogy Rosénál sokkal többet tud fejlődni védekezésben, mert azáltal, hogy többet játszik, neki is nagyobb szerepet kell vállalnia a labdavesztés utáni visszatámadásban, és a számok mutatják, nem húzza ki magát ezen feladat alól, felvállalja a védekező párharcokat is, azzal együtt, hogy olyan hatásfokot természetesen nem lehet elvárni tőle ezen a területen, mint egy védekező középpályástól.

Végezetül térjünk rá arra a játékelemre, ami jelenleg talán a legnagyobb erősségének számít, és amiben európai összevetésben is kiemelkedőek a statisztikái:az előkészítésre.

Néhány héttel ezelőtt már írtunk arról, hogy egy kimutatás szerint az öt európai topligában, az U23-as korosztályban Szoboszlai készíti elő magasan a legtöbb lövést meccsenként (6.47-et), megelőzve olyan klasszisokat, mint Jamal Musiala (5.08, Bayern München), Phil Foden (5.01, Manchester City), Bukayo Saka (4.31, Arsenal), Rodrygo (4.73, Real Madrid), Vinícius Junior (4.49, Real Madrid) vagy Rafael Leao (4.48, AC Milan). Ráadásul a Bundesligában a gólhelyzeteket kialakító passzok számában az őszi szezonban a 4. helyen állt (hét ilyen passzal, megelőzve például Thomas Müllert is), és azóta tovább javított ezen a statisztikán. Rose előtt mérkőzésenként átlagosan egy alatt volt a gólhelyzetet teremtő passzai száma, most már 1.23-nál tart, de ez a szám rohamosan emelkedhet a folytatásban, ha tartja jelenlegi formáját, ugyanis az elmúlt három fordulóban tíz ilyen passza is volt.

Szoboszlai Dominik menedzsere, Esterházy Mátyás is azt emelte ki megkeresésünkre, hogy a középpályásnak nagyon jót tett az a bizalom, amit Rosétól kap.

„A statisztikái, a gólok és a gólpasszok száma a játékperceihez viszonyítva már az előző idényben is kimagaslóak voltak. Dominik azonban olyan típus, akinek felelősségre van szüksége, mert minél nagyobb felelősséget kap, minél inkább azt érzi, hogy kulcsemberként számolnak vele, annál jobb teljesítményre képes. Most, hogy Marco Rosénál érzi ezt a fajta bizalmat, felszabadultabban futballozik, többet vállal és még jobbak a statisztikái minden téren” – összegzett a játékosügynök.

Szoboszlai szerdán, a Hoffenheim elleni, lipcsei meccsen folytathatja remeklését, ezúttal a Német Kupában.

SZOBOSZLAI BUNDESLIGA-STATISZTIKÁI – AZOKBAN A MUTATÓKBAN, MELYEKBEN A LEGTÖBBET JAVULTAK AZ ÁTLAGAI
Marsch és Tedesco időszakában Rose irányítása alatt
Meccsek/ pályán töltött perc meccsenként 34 meccs/ 52 perc 13/87
Gól 6 3
Meccsenkénti gólátlag 0.18 0.23
Gólpassz 8 8
Meccsenkénti gólpasszok átlaga 0.24 0.62
Lövés/ kaput eltaláló meccsenként 1.24/0.44 1.46/1
xG/gól 0.76 0.39
Támadó párharc/ megnyert meccsenként 5.50/2.4 8/3.5
Védekező párharc/ megnyert meccsenként 3.1/1.24 7/2.6
Bemutatott szerelések meccsenként 0.64 1.54
Labdaszerzések/ ellenfél térfelén meccsenként 1.56/0.82 2.8/1.15
Gólhelyzetet teremő kulcspasszok 0.53 1.23

Forrás: InStat

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik