Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sportoltál? Tiltólistás ételek edzés után

default user icon
MME
Az életmódváltás akkor működik, ha az étkezésre és a mozgásra is figyelünk. Sőt az sem mindegy, hogy edzés után mit eszünk, iszunk. Ha jól választunk, gyorsabb a fejlődés, ha viszont üres kalóriákkal tömjük magunkat, felesleges az edzőtermi munkánk. Mutatjuk, hogy miről mondjunk le a siker érdekében!

Bolti smoothie-k

Egy-egy kiadósabb edzés után nagyon jól tud esni egy smoothie, és nem is rossz döntés, de nem mindegy, hogy milyet választunk. A boltokban kapható, előregyártott italok rengeteg cukrot és tartósítószert tartalmaznak. Készítsük el inkább a saját smoothie-nkat friss vagy fagyasztott gyümölcsből.

Szénsavas üdítők

Az izzasztó csoportos óra után szinte természetes a sóvárgás a frissítő buborékok, a koffein, na meg a cukor iránt. Mégis, inkább azt javasoljuk, hogy a cukros, szénsavas üdítőket kerüld az edzés után (is). A szervezetnek ilyenkor leginkább hidratálásra van szüksége, azt pedig ezektől az italoktól nem kapja meg, ráadásul a szénsavas üdítők rengeteg kalóriát tartalmaznak, és puffasztanak is. Legjobb választás edzés után tehát a szénsavmentes víz.

Steak

A szervezetnek szüksége van a fehérjére, főleg edzés után. Helyes, ha pótoljuk, ha segítjük az izom épülését, de közvetlenül sportolás után inkább hanyagoljuk a steaket és a nehéz ételeket, még ha fehérjében gazdagok is. Megemészteni sem könnyű, a túlzott vöröshús-fogyasztás pedig amúgy sem javallott. Nem arról van szó, hogy letiltanánk a steakről, de edzés után válassz inkább sovány húst: csirkét, halat.

Olajban sült ételek

Jobb, ha minél ritkábban fogyasztunk mindent, amit bő olajban sütnek. Sportolás után rendszerint megengedőbbek vagyunk magunkkal – mondván, már előre ledolgoztuk, megérdemeljük tehát a sült krumplit –, de érdemes ilyenkor is kerülni az olajos ételeket (nemcsak a panírozott húsokkal, de az olajos magvakkal is ajánlatos várni egy kicsit), mert lassítják az emésztést, gátolják, hogy az izomépítéshez szükséges tápanyagok felszívódjanak.

Csokoládé

Sajnos még egy kemény edzés után sem ajánlott felfalni az otthoni csokikészletet, de ha semmiképpen sem bírjuk ki nélküle, legalább egy kicsit várjunk a sportolást követően. Az edzés felgyorsítja az anyagcserénket, használjuk ezt ki, együnk inkább egészséges ételeket. Az édesség utáni vágyunkat kordában tarthatjuk cukormentes vagy étcsokiszeletekkel, bogyós gyümölcsökkel.

Gyorséttermi ételek

Hasonlóan a csokihoz, a gyorsételek sem jelentenek jó választást edzés után, akkor sem, ha nagyon csábító a Burger King vagy a McDonald’s kínálata az edzőterem mellett. Semmilyen tápanyagot nem tartalmaznak ezek az ételek, amikre a kemény sport után a szervezetünknek szüksége lenne. Még ha izzasztó volt is az edzés, a sót ne a sült krumplival juttassuk be a szervezetünkbe. A transzzsírokkal ráadásul tönkretesszük minden korábbi munkánkat.

Egyszerű szénhidrátok

A fehér kenyér és az egyéb pékáruk rövid időre ellátnak energiával, de ennek hamar megjön a böjtje. A vércukor leesik, farkaséhesek leszünk, ráadásul az anyagcserénket is lassítják az egyszerű szénhidrátok. Ha izomépítés a cél, sokkal jobb, ha komplex szénhidrátokat választunk, például teljes kiőrlésű gabonát, tésztaféléket vagy zabpelyhet.

Energiaszelet

Kézenfekvőnek tűnik edzés után energiaszelettel jutalmazni magunkat, de sajnos rossz döntés. Talán több fehérjét tartalmaznak, mint a csokiszeletek, de az izomépítésben nem sokat segítenek. A boltok polcain található szeletek sok cukrot is rejtenek, tápanyagban viszont szegények. Az edzés után bevitt fehérje származzon inkább tojásból vagy saját készítésű energiaszeletből. Könnyen, gyorsan elkészíthető, és garantáltan egészségesebb, mint az előre csomagolt.

Sportitalok

Feltöltenek energiával az erősítés vagy éppen a futás után – ígérik a reklámok. A bennük található cukor azonban csak a vércukorszintünket dobja meg, túl sok tápanyagot nem tartalmaz. Ha úgy érezzük, muszáj újratölteni a glükózraktárainkat – ami egyébként valóban szükséges –, inkább igyunk kókuszvizet vagy egészséges smoothie-kat. A szirupos sportitalokat pedig messziről kerüljük el!

Nyers zöldségek

Az esetek 99 százalékában a legjobb választásnak bizonyulnak a nyers zöldségek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. Edzés után azonban nem jó, ha nyers zöldséget fogyasztunk. Ártani nem árt, de nem is segít az izomépítésben. Ilyenkor szükség van a jó minőségű szénhidrátokra, fehérjére. Ha nyers zöldségeket eszünk, hamar eltelünk, nem kívánunk mást, így nem kerülnek a szervezetünkbe fontos tápanyagok, amikre a sportolás után szükségünk van. Szintén kerülendő a feketebab, ami magas rosttartalma miatt lassítja az emésztési folyamatokat, ráadásul puffaszt is.

+1: Csak víz

A sok tiltás után könnyen azt gondolhatjuk, csak a vízzel nem teszünk kárt edzés után. Azonban komoly hiba, ha csak hidratálunk. Ha nem töltjük fel a szervezetünk raktárait edzés után, azzal ugyanolyan hibát vétünk, mintha egészségtelen ételekkel tömnénk magunkat. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás mellett jöjjenek hát a teljes kiőrlésű ételek, sovány húsok!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss