Nem meglepő, hogy még a legszigorúbb uralkodó is elgyengül, ha egy ízletes desszert kerül elé az asztalra. Legyenek bármennyire is szigorúak az uralkodók étkezési szokásai, az édes ízeknek ők sem tudnak ellenállni. Ráadásul a legenda úgy tartja, hogy egy narancsos desszerttel sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 közös gyermekük született. A Fannyi magazin most ezt az érdekes témát járta körül.
I. Ferenc József magyar király
Kedvence, a kegyes beleegyezésével róla elnevezett császármorzsa születéséről számos legenda létezik. Az egyik szerint az Alpokban feleségével, Sissivel kiránduló császár egy helyi földművesnél ebédelt, aki palacsintát kezdett el készíteni, de idegességében a tészta összetört. Hogy a szégyent leplezze, szilvadzsemmel öntötte le a smarnit, amit az uralkodó azonnal megszeretett.
Császármorzsa osztrák módra
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 375 kcal
Hozzávalók (6 személyre):
- 50 ml rum
- 1 marék mazsola
- 6 db tojás
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g finomliszt
- 1/2 db biocitrom lereszelt héja
- 3 ek. kristálycukor
- 1 csipet só
- 30 g vaj a sütéshez
- porcukor, alma- vagy szilvaszósz a tálaláshoz
- A rumot forrósítsuk fel, keverjük bele a mazsolát, és tegyük félre.
- A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét. Tegyük egy tálba a sárgájákat, és keverjük össze a tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel, valamint a citromhéjjal.
- A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral és a sóval, addig, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezután óvatosan forgassuk a sárgájás masszába. Végül keverjük bele a rumos mazsolát is.
- Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és kis adagokban süssük meg benne a keveréket úgy, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Két villa segítségével daraboljuk szét a császármorzsát, majd melegen, porcukorral megszórva, alma- vagy szilvaszósszal tálaljuk.
II. Erzsébet brit királynő
A puritánságáról és szigorú étkezési szokásairól híres II. Erzsébet egy klasszikus angol teasüteményért, a sütés nélkül készülő kekszes csokitortáért rajongott. A néhai angol királynő egykori séfje elárulta: a mozaiksüti néven is ismert desszert volt az egyetlen étel, amiből addig kellett felküldenie az étkezőbe, amíg el nem fogyott.
Mozaiksüti
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Egy adag kb.: 550 kcal
Hozzávalók (8 szelethez):
- 120 g vaj
- 120 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 120 g étcsokoládé
- 250 g vajas keksz
- 1/2 tk. vaj a formához
A mázhoz:
- 250 g étcsokoládé
- Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, valamint a megolvasztott étcsokoládét, és dolgozzuk össze a keveréket. A kekszet törjük nagyobb darabokra, és forgassuk a csokis masszába.
- Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt, kivajazott, 15 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.
- Vegyük ki a süteményt a formából, fordítsuk meg, és távolítsuk el róla a sütőpapírt. A mázhoz olvasszuk meg a csokoládét, majd egyenletesen csorgassuk a tortára. Hagyjuk a mázt szoba-hőmérsékletűre hűlni, és szeletelve kínáljuk a desszertet.
I. Napóleon francia császár
A korabeli beszámolók szerint I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós; rendszerint sebtében kapott be néhány falatot. Miután a hírek szerint rettegett a pocakosodástól, óvakodott a túlzott édességfogyasztástól. A tejszínes, feltekercselt gofrinak azonban a franciák világhódító császára sem tudott ellenállni!
Tejszínhabos gofritekercs
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés
Egy darab kb.: 235 kcal
Hozzávalók (6 darabhoz):
- 1 csésze (250 ml-es) finomliszt
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1 tk. keményítő
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 2 ek. olaj
- 2 ek. tej
- olaj a sütőhöz
- tejszínhab
- Vegyítsük el a lisztet a cukorral, a keményítővel, a sütőporral és a sóval, adjuk hozzá a tojásokat, az olajat, a tejet, és 150 ml vizet, majd habverővel keverjük csomómentesre. Tegyük a tésztát a hűtőbe kb. 1 órára.
- Az előmelegített, vékonyan kiolajozott gofrisütő mélyedéseibe adagoljuk merőkanállal a tésztát, és süssük készre 5-6 perc alatt. Az elkészült gofrikat még melegen tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. Végül nyomjunk tejszínhabot a kihűlt gofritekercsekbe.
II. Henrik francia király
Miután 10 éven át nem sikerült utódot szülnie, Medici Katalin minden korabeli babonát bevetett a gyermekáldásért. A legenda szerint a sikert végül a narancsos desszert hozta meg, amelynek elkészítésével sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 gyermekük született.
Crêpes Suzette
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 660 kcal
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 100 g finomliszt
- 250 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 150 g vaj
- tej
- olaj a sütéshez
- A mártáshoz:
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 3 ek. narancslikőr vagy rum
- 750 g kristálycukor
- 100 g vaj
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy palacsintatészta-sűrűségű masszát kapjunk. Keverjük a tésztát csomómentesre. Kiolajozott serpenyőben süssük meg a palacsintákat a szokott módon.
- A mártáshoz keverjük össze a megmosott narancsok és a citrom kifacsart levét, valamint a citrom lereszelt héját. Öntsük hozzá a likőrt. Egy serpenyőben 1 ek. likőrös keverékben olvasszuk meg a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kevergessük addig, amíg a vaj elolvad. Öntsük hozzá a likőrös keveréket, és melegítsük addig, amíg a karamell teljesen megolvad.
- A palacsintákat hajtsuk négybe, tegyük őket félig egymásra fektetve egy tűzálló tálba, és locsoljuk meg a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben melegítsük át 1-2 perc alatt.
Mária Antónia francia királyné
A forró csokoládé a 18. században státusszimbólum, a kiváltságosok itala volt. Franciaország királynéja, Marie Antoinette szenvedélyesen szerette az édes italt: minden reggel fogyasztott belőle. XVI. Lajos feleségeként azt a luxust is megengedhette magának, hogy külön csokoládéfőzőt alkalmazzon, aki különféle változatokat kísérletezett ki neki.
Egyszerű forró csokoládé
Elkészítési idő: 15 perc
Egy pohár kb.: 495 kcal
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 200 ml főzőtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 800 ml tej
- 200 g 60-70% kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 ek. kristálycukor
- őrölt fahéj
- tejszínhab
- csokoládéreszelék
- Öntsük lábasba a tejszínt, szórjuk bele a vaníliás cukrot, valamint a sót, és kevergetve, kis lángon melegítsük fel. Egy másik lábasban melegítsünk fel 1 bögre tejet, adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét és a cukrot, majd kevergetve melegítsük addig, amíg krémes állagú lesz. A csokoládés krémet keverjük a tejszínes elegyhez, és melegítsük együtt tovább.
- A végén szórjunk bele egy kevés őrölt fahéjat, és turmixgépben habosítsuk fel az italt. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.
Ajánljuk még: