Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Soha nem volt még ilyen finom a rántott hús: próbáld ki ezt a trükköt!

default user icon
MME
Talán nincs is olyan konyha kis hazánkban, ahol ne készülne rendszeresen rántott hús. Bár pontosan tudjuk, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, mégsem tudunk lemondani róla – és nem is kell! Most egy apró trükköt mutatunk, amitől még finomabb lesz, próbáld ki!

A panírozott és bő zsírban sütött, magyarul rántott húsnak nevezett ételt magunkénak érezzük, de ugyanígy van ezzel még néhány ország Európában. Nevével ellentétben a bécsi szelet nem az osztrák fővárosból indult világhódító útjára, hanem Milánóból, és a Monarchia évei alatt terjedt el hazánkban. Egyébként a bécsi szelet és a rántott hús nem ugyanaz: míg az első kizárólag borjúhúsból, leginkább a gömbölyű felsáljából készül, addig a rántott hús alapanyaga lehet sertés – különösen karaj – és baromfi. 

A köret is más: míg a bécsi szelethez főleg krumplisaláta illik, addig a rántott húshoz többnyire rizst és sült vagy főtt burgonyát kínálunk. A rántott húst ízletesebbé, omlósabbá tehetjük, ha a húst panírozás előtt vékonyan megkenjük olívaolajjal. 

A rántott hús hozzávalói:

4 szelet szűzpecsenye vagy sertésborda

őrölt fekete bors
olívaolaj
4 ek kukoricaliszt
2 ek lenmagliszt
2 ek tökmagliszt
1 db tojás
5 ek panírmorzsa
4 ek tökmag
zsír


A körethez:
1 db vöröshagyma
2 ek kacsazsír
50 dkg újburgonya

őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. A rántott hús elkészítéséhez a hússzeleteket egyesével megsózzuk, megborsozzuk, gyengén kiklopfoljuk, és egy pici olívaolajjal meglocsoljuk.
  2. A liszteket összekeverjük, és beleforgatjuk a hússzeleteket, ezt követően a felvert tojásba és végül a durvára vágott, tökmaggal kevert panírmorzsába rakjuk. A húst ezután forró zsírban oldalanként 4-4 perc alatt kisütjük.
  3. A körethez az apróra vágott hagymát kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd a karikákra vágott nyers újburgonyát hozzátesszük, és sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már kellően megpuhult, nagy csokor petrezselyemzöldet teszünk rá. Picit átforgatjuk, és a frissen sült rántott hússal tálaljuk. 

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss