Sírva vonult vissza minden idők legbotrányosabb bohócbírója

Horizontal
Portugal's defender Pepe (L) argues with Spanish referee Antonio Miguel Mateu Lahoz (R) after a foul during the UEFA EURO 2020 Group F football match between Portugal and France at Puskas Arena in Budapest on June 23, 2021. (Photo by BERNADETT SZABO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol játékvezető, Antonio Miguel Mateu Lahoz levezette utolsó meccsét Spanyolországban. Az élvonaltól egy Mallorca-Rayo Vallecano meccsel búcsúzott, ráadásul a szokásoktól eltérően úgy, hogy egyetlen lapot sem osztott ki. Lahoz a katari világbajnokságon lett világhírű, amikor majdnem teljesen tönkretette a Hollandia-Argentína negyeddöntőt. Lahoznak nem ez volt az egyetlen rémtette pályafutása során, most ezekből szemezgetünk a sporttárs visszavonulása kapcsán.

2008-ban az akkor 31 éves testnevelőtanárt, Mateu Lahozt beválasztották a La Liga játékvezetői keretébe. A spanyol bíró egészen új hozzáállásban kezdte vezetni a meccseket. Az angol bírókhoz hasonlóan szerette elmesélni, mit, miért ítél, de azt annyira nem szerette, ha nem értenek egyet vele a játékosok. Pillanatok alatt változott a hangulata, és ha bedühödött, akkor repkedtek a lapok.

Az ars poeticája látszólag ez volt: enyém legyen az utolsó szó és én legyek a középpontban. Lahoz nem akart sosem észrevehetetlen lenni, ami különben a játékvezetők egyik leghasznosabb tulajdonsága tud lenni. Szeretett a játékosokkal barátkozni, bratyizni, egy-egy közvetlen mondatot vagy megmozdulást elejteni, de erre nem volt mindig mindenki vevő.

Szeretett a középpontban lenni Forrás: AFP/Javier Soriano

Lahoz Valenciában született, de az első szezonok után már mindenki Real Madrid-drukkernek tartotta, és láss csodát, a spanyol bajnokság élmezőnyéből a – leggyakrabban Pepe-Sergio Ramos belső védőpárossal felállt – Realnak osztotta ki a legkevesebb lapot. Lahoz hosszú pályafutása alatt nem osztott ki kirívóan sok sárga lapot, de az a két meccs, amin 11 fölé ment, az 2022. december 9-én és 2022. december 31-én volt, és mint tudjuk, a frissebb emlékek általában a meghatározóak.

Lahoz arcán látható: nincs mit tenni, sárgát kell adni Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Pályafutása ötödik, és ma már tudjuk, utolsó világbajnoki meccsét vezethette a Hollandia-Argentína negyeddöntőn, amely nemcsak az eredmény alakulása miatt maradt örökké emlékezetes. Akik látták a 2006-os, nürnbergi mészárlás néven elhíresült Portugália-Hollandia nyolcaddöntőt és az ott kiosztott 16 sárga (és 4 piros) lapot, nehezen gondolhatták, hogy ez alig 16 évig marad vb-rekord.

Mateu Lahoz ugyanis az argentin továbbjutással zárult katari mérkőzésen 18 sárga lapot mutatott fel.

A vicces az, hogy még így is történtek megtorlatlan esetek, például Lionel Messi kezezése vag az, amikor Leandro Paredes a holland kispad felé bombázta a labdát, ami után tömegverekedés alakult ki a gyepen.

Lahoz a tizenegyespárbajra is tartalékolt, két lövés között rengeteg szünetet tartott, kiosztott három sárgát (és egy pirosat), és gyakorlatilag több időt töltött a kispadoknál üvöltözve, mint a tizenhatoson belül.

Lahoz érthetően ezt követően már nem kapott több meccset a katari tornán, de szűkebb hazájában folytatta az ámokfutást, ugyanis szilveszterkor már barcelonai rangadón fújt a Barcelona és az Espanyol meccsén. A meccs 1-1-es döntetlent hozott Xavi együttese 1-1-es döntetlent játszott az Espanyollal egy 13 sárga és 2 piros lapot hozó összecsapáson. A büntetések legnagyobb része a hajrára maradt, de megint a következetlensége volt a legfőbb probléma: reklamálásért piros lap járt nála Jordi Albának, a Robert Lewandowskit hátba térdelő Leandro Cabrera viszont a négypercnyi videózás után is a pályán maradhatott. Sőt, az utolsó percben is sújtotta a Barcelonát: az Ousmane Dembélé ellen elkövetett egyértelmű szabálytalanság után sípszó helyett inkább a reklamáló Xavit figyelmeztette látványos gesztusokkal a kispadnál.

Dembélével van egy 2019-es sztorija is, amikor a Sevilla ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen azért állította ki, mert miután kiállította Ronald Araújót, megjegyezte, hogy „nagyon rossz bíró vagy". De ennél sokkal fontosabb szituációban is sújtotta a Barcelonát, amikor 2014-ben az Atlético Madrid elleni, bajnoki döntőnek számító meccsen les miatt elvette Lionel Messi gólját, miközben egy madridi védőtől pattant a labda az argentin elé. Lahoz lelkén így egy bajnoki cím is szárad barcelonai szempontból.

Itt még nem ér véget egyébként a sor, ugyanis Messi gólját egy szülővárosa, azaz a Valencia elleni meccsen sem adta meg,

pedig a valenciai focisták is megálltak, mer tudták, hogy bent volt a labda, de Lahoz nem így látta, mehetett tovább az akció.

Különleges viszony van Lahoz és a Barcelona korábbi edzője, Pep Guardiola között is, ugyanis nem egy ítéletével kezdte ki a mester idegrendszerét a bíró. 2017-ben a Manchester City Monaco elleni nyolcaddöntő odavágóján Sergio Agüero buktatásánál tizenegyes helyett az argentin kapott sárga lapot színészkedésért (még nem volt videóbíró) – a párharcból a franciák idegenben lőtt több góllal jutottak tovább.

2018-ban a Liverpool elleni negyeddöntő visszavágóján reménytelennek tűnő helyzetből állhatott volna fel a City, ám Leroy Sané gólját les miatt érvénytelenítette 1-0-s állásnál, noha (akárcsak az ominózus Barcelona-Atlético meccsen) az ellenféltől kapta a labdát a német.

A manchesterieket ráadásul tovább sújtotta, ugyanis az udvariasan reklamáló Guardiolát gondolkodás nélkül a lelátóra száműzte,

a Citynek pedig nem volt több esélye a továbbjutásra a rengeteg indokolatlan sárga lapot hozó találkozón. Guardiola el is mondta a véleményét Lahozról a meccs után.

Mindig főszereplő akart lenni Forrás: AFP/Paul Ellis

„Azért küldött le, mert azt mondtam, hogy az szerintem egy szabályos gól volt. Nem inzultáltam, korrekt és tisztelettudó voltam vele szemben, de Mateu Lahoz kivételes srác, szeret más és különleges lenni. Amikor valamit mindenki ugyanúgy lát, ő akkor is szeret ezzel ellentétesen dönteni."

Az edzőkkel többször is meggyűlt a baja a spanyol játékvezetőnek.

Az egyik legemlékezetesebb eset 2016-ban játszódott le egy Atlético-Málaga meccsen, miután Diego Simeone szándékosan egy labdát dobott be a pályára az ellenfél támadásának megakadályozása végett.

Teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor szükségszerű a piros lap és az edző lelátóra küldése, Lahoz azonban ezt sem tette ilyen egyszerűen. Az argentin trénert megölelte, majd barátságosan és nyugodtan a fülébe súgta, hogy legyen szíves távozni a kispadról.

A magyar válogatottnak sincsenek jó emlékei Lahozról,

aki a Szlovákia elleni hazai, 2020-as Európa-bajnoki selejtezőt vezette, ami 2-1-es vendéggyőzelemmel zárult. A találkozó mérlege: 9 sárga lap és Baráth Botond piros lapja mellett egy megadott szlovák lesgól, Robert Mak találata ugyanis szabálytalan körülmények között született. Nem mellékesen a vereségnek is volt köszönhető, hogy alanyi jogon nem jutott ki Magyarország az Eb-re – az pedig már nem Lahozon múlt, hogy a pótselejtezőt sikerrel vette a válogatott.

Lahoz keresett játékvezető volt, tavaly májusban három napon belül két kupadöntőt is levezetett, Szaúd-Arábiában és Görögországban. Nem volt egyedülálló, hogy ilyen mérkőzéseken fújta a sípot a spanyol, hiszen korábban vezetett például Örményországban egy jereváni rangadót és éppen Szaúd-Arábiában is két bajnokit. A decemberi ámokfutása után még kapott két meccset az Európa-ligában és egyet a Konferencialigában, de a szaúdiak is bízta benne, ő vezette Ronaldóék meccsét az éllovas al Ittihad ellen.

Imádta, ha ő lehetett a főszereplő Forrás: AFP/Bernadett Szabo

A legfontosabb meccsei természetesen nem ezek voltak. A 41 BL-meccse közül kiemelkedik a 2021-es finálé (amelyet épp a Manchester City veszített el), hazájában pedig számos el Clásicón kapta már meg a lehetőséget – köztük a 2012-es szuperkupa visszavágóján és a Gareth Bale góljáról emlékezetes 2014-es kupadöntőn.

És hogy hogy reagált arra, hogy többet nem vezethet meccseket az élvonalban? Úgy vonult le a páyáról, mint a legnagyobb sztárfocisták. Ebből is látszik, hogy imádja a rivaldafényt.