Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

Húsvét kapcsán a legtöbben készülünk hagyományos ételekkel, de legalábbis áhítozunk utánuk: sonka, torma, főtt tojás, piros retek, kalács... Nem érdemes azonban megfeledkezni olyan nagy klasszikusról sem, mint a sárgatúró. Mutatjuk, hogy hogyan lehet a legszebben elkészíteni és tálalni!

Olyan hagyományosan húsvéti étel ez, amelyet már kevesen ismernek, pedig legendás múltja van, olyannyira, hogy nagyböjt után meg is szentelték a templomban. A sárgatúró erősen kapcsolódik a valláshoz. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Forrás: Hajdúság Éléskamrája/Facebook

Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási hagyományok jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, tojástúró, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

A húsvétot megelőző nagyböjt lezárásaként a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett az ételből. A tradicionális fogást mind a római katolikusok, mind a görögkatolikusok húsvétvasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy a kalács, sonka, kolbász, só és tojás mellett ezt is felszenteljék. 

Plusz indok arra, hogy húsvétkor mindenképp készüljön belőle: tojásfestéskor sok kifújt tojáshéjra van szükség. A felhasználandó tojás pedig tökéletes a sárgatúróhoz!

Így készül a sárgatúró egyik citromhéjas verziója a mindmegette receptje alapján:

A hagyományosabb változat:

Elkészítési idő: 40 perc + min. 1 éjszaka pihentetés

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):

1 l 3,5%-os tej
50 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
2-3 nagy csipet só
10 db tojás (legalább M-es méretű)

1. A tejet a kétféle cukorral forraljuk fel egy nagy lábasban. Közben a tojásokat egyesével üssük keverőtálba, majd egy villával kaparjuk el a sárgájukat (de ne verjük fel teljesen).

2. Mérsékeljük a lángot a tej alatt, öntsük hozzá a tojásokat, és lassú tűzön, óvatos keverés mellett (így lesz mozaikos a sárgatúró) főzzük addig, amíg besűrűsödik, és a tejsavó megjelenik a tetején.

3. Egy szűrőt béleljünk ki egy nagyobb gézdarabbal, és helyezzük egy mély, nagy méretű tálra. Öntsük bele a kész sárgatúrót, a tetején kössük össze a gézt, és hagyjuk egy éjszakán át lecsepegni.

4. Másnap bontsuk ki, és tálaljuk felszeletelve. Hűtőben tároljuk.

Így néz ki a sárgatúró, miután kicsepegett belőle a leve és összeállt.Forrás: Szakács Orsolya

Extra tippek:

♦ A tejes-tojásos keverékbe belefőzhetünk 50 g mazsolát.

♦ A túrót tetszés szerinti méretű szűrőben vagy szűrőkben is lecsepegtethetjük.

♦ Meg is lehet sütni, ekkor egy finom, kalácsszerű süteményt kapunk.

Sütve is a húsvéti asztalon a helyeForrás: Szakács Orsolya

Így tálald, hogy az asztal dísze legyen!

Sokan félnek elhelyezni az ünnepi asztalon a sárgatúrót a színe és a kinézete miatt, és nem könnyű dekorálni a tányért vele. Ha az alábbi, tanácsként adott pár dolgot észben tartod, egyáltalán nem fog furcsán kinézni a többi étel között.

A hangulatos tálalás egyetlen titka, hogy egy szép felületre kell tenni az elkészült sárgatúrót. Érdemes egy semleges színű – krémszínű, szürke, kékesebb árnyalatú vagy beütésű – tányért vagy laposabb tálat választani. 

Forrás: Lakáskultúra/Fanny magazin

A tálra nyugodtan helyezhetünk zöldfűszereket: újhagymát, metélőhagymát, petrezselymet, ezzel tovább díszíthetjük.

A nevéből adódóan is sárga színű húsvéti finomság különösen jól passzol a kék és zöld árnyalatokkal. Csodásan fog kinézni az ünnepi asztalon, amennyiben kék vagy vele rokon színvilágú terítőt választunk!

(Forrás: Lakáskultúra, Wikipédia)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek