Ilyen élményekkel vár a 10. jubileumi Gourmet Fesztivál

Ezen a hétvégén a finom ételeké és a különleges italoké a főszerep a 10. jubileumi Gourmet Fesztiválon a Millenárison. A nyitónapra mi is ellátogattunk és olyan különlegességeket kósoltunk, mint a thai gulyásleves, a kovászos szarvasgombás lángos és a körtegolyó. 

Két év kihagyás után május 27-én, pénteken újra megnyitotta kapuit, és egész hétvégén várja a látogatókat az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével kápráztatják el a vendégeket. A fesztiválon kiállító mintegy 70 étterem és cukrászda összesített menüsorában közel 200 étel és desszert található. Az idei téma az örökség, amit minden kiállító igyekszik legalább egy-egy fogásban továbbadni a közönségnek.

A jubileumi Gourmet Fesztiválon látványos standokkal várják a látogatókatForrás: Gáll Franciska

Már napok óta figyeltem a híreket a fesztivállal kapcsolatban, és mikor meghallottam, hogy olyan különlegességekkel fognak készülni, mint a thai gulyásleves, a kovászos szarvasgombás lángos vagy a bobajka, már ezektől összefutott a nyál a számban. Nem is volt kérdés, hogy üres hassal megyek, és mindent végigkóstolok. A fesztivál területe hatalmas, a kiállítóstandok egymás mellett sorakoznak, hirtelen nem is tudtam, hogy merre kezdjem a gasztrotúrát. Először a soproni Erhardt étterembe botlottam, ahol nehezen tudtam választani a kovászos szarvasgombás és a feta-sajtos medvehagymás lángosok közül, de mivel imádom a szarvasgombát, ezért amellett döntöttem. A séf, Erhardt Zoltán elmondta, hogy ez a lángos azért különleges, mert a tésztája 26 órás fermentációval készült, így sokkal ropogósabb. Nem is kell mondanom, hogy mennyire ízlett.

Nagyon ízlett a kovászos szarvasgombás lángosForrás: Gáll Franciska

Ezután Sárközi Ákos séf étterménél a Borkonyhában csábultam el az enyhén csípős, de nagyon ízletes thai gulyáslevesre. Desszertnek pedig a séf nagymamájának legendás túrósnudliját kóstoltam meg. Bár az adagok elsőre kicsinek tűntek, minden fogás a fine dining alapján készült és nagyon laktató volt.

Ezután meglátogattam a szintén híres Rácz Jenő séf étteremstandját, a Rumourt, ahol sült kacsamájjal, karamellizált csontvelős zsíroskenyérrel és házi zserbóval várják az ínyenceket. Tovább haladva a Martini márka kiállítói beavattak az aperitif italok rejtelmeibe, és egy nagyon ízletes bor alapú, vérnarancsos Fiero Vermut koktélt kevertek nekem.

A híres és enyhén csípős thai gulyásleves a Borkonyha kínálatábólForrás: Gáll Franciska

Mivel már szinte jól laktam, így végezetül a tarcali Bobajka és Botaniq Turai Kastély éttermét, a Clarisse ételkülönlegességeit próbáltam ki. Az előbbinél riolitos libamájas terrine-t, étcsokoládéval, kacsatepertővel és tokaji borral kínáltak, és nem hagyhattam ki a ház specialitását sem, azaz a zempléni bobajkát (mákos gubát). A Clarisse étterem sous chefje faszénen sütött mangalicát tálalt, savanyú káposztával és kinoa chipssel, desszertnek pedig különleges, fűszeres körtegolyót vajban pirított pankomorzsában fogyasztottam. Minden nagyon ízlett, még nem volt részem ennyi gasztro élményben egyszerre, nehezen tudnék kiemelni egy kedvencet a sok közül. 

Ínyenc Mangalica tál a Clarisse étterem standjánálForrás: Gáll Franciska

Sajnos egy nap alatt nem tudtam minden kiállítót végigkóstolni, még szerencse, hogy a fesztivál vasárnap estig tart, úgyhogy ha ti is megkóstolnátok ezeket a finomságokat, látogassatok el ma és holnap a Millenárisra. Célszerű a jegyeket előre online megvenni, így elkerülhetitek a sorbanállást és a jegy mellé még étel-ital kuponokat is kaptok, amit a fesztiválon beválthattok.

A Gourmet Fesztivál nyitónapján készült összefoglaló videót itt tekinhetitek meg: 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek