Tesztelték! Ezeken a horvát strandokon a legtisztább a tenger

Befejeződött a horvát tengerparti strandok vízminőségének legutóbbi vizsgálata, amely idén már a harmadik volt. A május 31. és június 24. között zajló minőségellenőrzés során ismét bebizonyosodott, hogy Horvátország továbbra is Európa egyik legtisztább fürdővizeinek ad otthont, írja a croatianweek.com.

Mošćenička Draga, Horvátország egyik festői szépségű tengerparti városaForrás: Shutterstock / Készítette: Matej Kastelic

Az ország 1011 strandján tesztelték a víz minőségét az EU-irányelvben meghatározott kritériumok szerint, majd négy kategóriába sorolták – kiváló, jó, megfelelő és gyenge.

Az 1011 tesztelt strand közül 992, azaz 98,12%-uk került a legjobb, azaz a kiváló kategóriába.

12 strand jó minősítést kapott, 7 pedig megfelelőt. Nagyban növelheti a biztonságérzetét a Horvatároszágban nyaralást tervezőknek, hogy egyetlen strand sem került a gyenge kategóriába.

Három megyében – Lika-Zengg, Zára (vagy Zadar, ahogyan többen ismerik) és Šibenik-Knin megye – az összes mérési ponton azt állapították meg, hogy a tenger kiváló minőségű a fürdőzéshez – adta hírül a Morski.hr.

Split-Dalmácia megyében 159 strand rendelkezik kiváló tengerminőséggel, 4 jóval, 4 hely pedig megfelelő minősítést kapott.

Split-Dalmácia megyében Makarska közelében található a Nugal strand, ami átlátszó vizéről és természeti adottságáról híresForrás: Shutterstock / Készítette: Kite_rin

Az Isztrián a 217 mintából 215 volt kiváló, egyet jónak minősítettek, egyet pedig megfelelőnek. Tengermellék-Hegyvidék megyében (horvátul Primorsko-goranska županija) 265 strand mintájából 260 volt kiváló minőségű, míg 5 a jó kategóriába került.

Dubrovnik-Neretva megyében 117 strand kiváló az úszásra, 2 strand jó, 2 pedig megfelelő.

Dubrovnikban a kajakosok is vidáman eveznek a krisztálytiszta vízbenForrás: Shutterstock / Készítette: OldskoolDesign

A vizsgálatokat a nyár folyamán időszakosan végzik. Az értékelések a tengeri fürdővíz minőségéről szóló rendeletben és a fürdővíz minőségének kezeléséről szóló EU-irányelvben meghatározott kritériumok alapján történnek.

Horvátország 1989 óta teszteli az úszóvíz minőségét, aminek tekintetében egyébként Ciprussal és Máltával együtt az élen jár Európában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek