Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 kiváló helyettesítő, ha elfogyott a worchester-szósz

default user icon
MME
Nagyon sok étel nem lenne ugyanaz a worchester jellegzetes íze nélkül, így ha főzés közben döbbensz rá, hogy az otthoni készlet kifogyott bizony helyettesítő után kell nézned. Mutatjuk, melyek működnek leginkább.

A worchester-mártás vagy ismertebb nevén worchester-szósz az angol konyha egyik alapfűszere. A sötétbarna, ecet alapú, markáns ízű és illatú mártás gazdag, dinamikus ízt (lényegében unamit, az ötödik alapízt) ad az ételekhez. Ne ess pánikba, ha a receptben worchester-szósz szerepel, és neked nincs otthon vagy éppen elfogyott – íme a helyettesítők.

1. BALZSAMECET

A balzsamecet ugyanúgy édeskés és fanyar, mint a worchester-szósz, így biztosítja az étel savasságát, ráadásul picit csípős is. Tamarind pasztával egyenlő arányban keverve sűrűbb lesz az állaga, így még tökéletesebb lesz a végeredmény. Leginkább pácokban, öntetekben használható.

2. SHERRY ECET

A sherry ecet világosabb színű és kevésbé fűszeres, mint a worchester-szósz, de remek alternatíva vészhelyzetben, mivel az íze nagyon hasonló. Használj ugyanannyi sherry ecetet, mint amennyi worchester-szósz szerepel a receptben.

3. VÖRÖSBOR-ECET ÉS TAMARIND PASZTA KEVERÉKE

A tamarind az indiai konyha egyik közkedvelt fűszere, szószok, lekvárok, chutneyk, lencseételek, levesek, desszertek ízesítésére használják. Egyenlő arányban keverd össze alaposan a vörösborecetet és a tamarind pasztát. Kb. fele mennyiséget használj, mint worchester-szószból kellene, mert az íze fanyarabb és csípősebb.

4. SZÓJASZÓSZ

A szójaszósz umami ízéről ismert, ezért gond nélkül helyettesítheted vele a worchester-szószt. Remekül illik húsos ételekhez, mint a hamburger, pite, steak, de pácokat is ízesíthetsz vele. Még tökéletesebb lehet a végeredmény ha ketchupot keversz a szójaszószhoz.

Szójaszósz és cukor: nagyszerű kombináció tésztaételekhez, pörköltehez. Használj fele annyi szójaszószt, mint amennyi worchester-szószt ír a recept és adj hozzá csipetnyi barna cukrot – kész is a worchester-szósz helyettesítő keveréked.

Szójaszósz és ketchup: fasírtokhoz, pörköltekhez kiváló helyettesítő, ha egyenlő arányban összekeverd a szójaszószt és a ketchupot. A végeredmény egy sós, savanykás, mégis édes, nem túl sűrű mártás lesz.

Szójaszósz és almalé: az almalé hozzáadja azt az édességet, ami hiányzik a szójaszószból. Egyenlő mennyiségű szójaszószt és almalevet keverj el a minél tökéletesebb állag és íz eléréséhez.

5. HALSZÓSZ

Az erjesztett szardellából készült sós paszta kiválóan helyettesíti a worchester-szószt. Ízesítheted barna cukorral, vagy citromlével – előbbi megerősíti a sós ízt, utóbbi fanyarrá, gyümölcsössé teszi a szószt. Használd 1:1 arányban a worchester helyettesítésére.

6. BARBECUE SZÓSZ

A barcecue szósz szinte minden háztartásban megtalálható. Vedd figyelembe, hogy édesebb, mint a worchester, és kevésbé fűszeres – egyébként ízeiben nagyon hasonló. Használhatod 1:1 arányban, de ízlés szerint akár többet is tehetsz az ételbe, mint a worchester szószból tennél.

7. MISO PASZTA ÉS VÍZ

A miso fermentált szójabab paszta, mely úgy készül, hogy a főtt szójababhoz rizst, árpát vagy búzát és sót adnak. A japán konyha tradicionális ízesítője és nagyszerű alternatívája a worchester-szósznak. Keverj el egyenlő arányban miso pasztát és vizet. A keverékkel 1:1 arányban helyettesítheted a worchestert.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss