Megépült a világ legmagasabb emberi tornya, gyerekekkel a tetején

Spanyolország legnagyobb, és egyik legkülönlegesebb versenyére került sor október 2-án vasárnap, amikor mintegy 11 ezer néző érkezett az északkeleti Tarragona városába, hogy lélegzetét visszafojtva figyelje az akár 10 emeletes magasságot is elérő emberi tornyok építését. A verseny azért is félelmetes látvány, mert a könnyen összeomló tornyok tetejére a legkisebbek, vagyis gyerekek másznak fel.

Az emberi tornyok, vagy más néven castellek 2010-ben kerültek fel az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének listájára, mint „a katalán kulturális identitás szerves részei". A hagyomány még a 18. századig nyúlik vissza, amikor a katalán Valls községben élők először kezdtek egymás vállára állva tornyokat építeni.

Készül az alap - minden egyes fogás és mozdulat megtervezettForrás: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Az első versenyt 1932-ben rendezték meg, 1970 óta pedig minden második évben sor kerül a  különleges eseményre Tarragonában. A csapatok azon versengenek, melyik társaság képes a legmagasabb és a legbonyolultabb tornyot felépíteni. A legfiatalabb és legfürgébb csapattagok – védősisakot viselve – a felnőttek hátán és vállán kapaszkodnak fel a csúcsra.

Épülnek a spanyolországi "ikertornyok"Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

Idén a zöld mezes Vilafranca csapata 40 másik csoportot legyőzve szerezte meg az első helyet és a 16 000 eurós (nagyjából 6,7 millió forintos) díjat. Vilafranca ezzel már a 12. alkalommal végzett az első helyen. A tornyuk 10 szintet ért el – körülbelül 13 métert.

Messziről látszik csak, milyen magasak valójában az emberek alkotta tornyokForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

A magasságon és a hozzáértésen túl a biztonságos leszállást is értékelték, így végül ez a csapat zsebelte be a legtöbb pontot. Íme, itt követhetitek végig az idei győztes "torony" megépítését az első mozdulatoktól a kész, emberekből álló remekműig, amely meghozta a győzelmet a Vilafranca csapatának.

"Gyerekek nélkül nem lennének castellek" – mondta a Reutersnek a 30 éves Anna Jordand sportpszichológus, a Ceballuts csapat gyermekszakaszának vezetője. "Ők azok a fiúk és lányok, akiknek fel kell jutniuk a csúcsra, nekik kell koordinálniuk a castelleket, amelyeknek elengedhetetlen részei."

A pattanásig felszült verseny során néhány torony bizonytalanul megingott, majd összeomlott, tagjai pedig az alatta lévőkre estek.

A szervezők tájékoztatása szerint 71 embert vittek orvoshoz, 13-at pedig kórházba szállítottak.

"Hetente kétszer edzünk, de ez egy olyan közösségi élmény, amely túlmutat a castell-építésen és az tréningeken" – mondta Juan Manuel Rodriguez (39) programozó, aki 13 évig versenyzett tarragonai csapatában.

Néha nagy borulások is láthatókForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

A második helyezést a Colla Jove Xiquets de Valls nevű csapat érte el (előzőleg 9 alkalommal nyertek), a szintén Valls községből származó Vella nevű társulat pedig a harmadik lett az idén.

Érdekesség, hogy az egyik legjobb csapat, a Minyons de Terrassa soha nem vesz részt a show-ban, mivel tagjai elutasítják a versenyzést, és azt a tényt, hogy a közönségnek belépőjegyet kell fizetnie, hogy láthassa a megmérettetést.

Épül a nyertes, zöld mezes csapat tornya, amin a legkisebbek a tetejére kúsznakForrás: AFP/Josep Lago

"A castellek kialakítása több mint 200 éve népszerű tevékenység, és mindig olyan hagyományos ünnepekhez kötődik, mint például a "festa major", azaz falusi vásárok – mondta Ignasi Escamilla, a katalán emberi toronycsoportok egyesületének tagja a Catalan News-nak. Escamilla szerint azonban a castellek nem csak a hagyományok miatt fontosak. "Jó példái az ideális társadalomnak. Egy castell jól kifejezi az együttműködést, amelynek köszönhetően közös célok érhetőek el" – tette hozzá.(Forrás: reuters.comcatalannews.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek