Alapítása után majdnem 90 évvel egy szigetre költöztetik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan történelmi és kulturális komplexum felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára – közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere.

Kilencvenév után a zajos fővárosból egy csendesebb, természetközelibb helyre költöztetnék az állatokatForrás: Zoološki vrt grada Beograda/Facebook

A belgrádi állatkertet 1936. július 12-én nyitották meg az akkor még nem ilyen sűrűn lakott és forgalmas Belgrádban, a vár közelében, ahol a zöldövezet biztosította az állatok nyugalmát. Az állatkertben jelenleg több mint 250 faj csaknem kétezer egyede lakik. A polgármester tájékoztatása szerint az állatkertet a Száva folyó és annak egyik holtága közötti Szafari-szigetre költöztetnék át, ahol az állatok a mostani, városi betondzsungel helyett a folyó és a természet közelében, a jelenleginél kétszer nagyobb területen kapnának helyet.

A város vezetése azt szeretné, ha az állatkert Belgrád központjának a része maradna, és bárki számára könnyen megközelíthető lenne, és ez a hely ilyen szempontból is megfelelő lenne.

Az új állatkert tervei ugyan még nem készültek el, de a polgármester reményének adott hangot, hogy rövid időn belül be tudják mutatni, és akkor megkezdődhet az állatok átköltöztetése, valamint a Kalemegdan világörökségi helyszínné nyilvánításának a folyamata is.

A hivatalos adatok szerint Kalemegdan történelmi és kulturális komplexuma évente mintegy kétmillió látogatót vonz, ezzel ez a főváros leglátogatottabb pontja. Itt található a nándorfehérvári vár, amelyhez a magyar történelem legnagyobb diadala fűződik.

A Nándorfehérvári vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíneForrás: beogradskatvrdjava.co.rs

A várban számos építmény, múzeum és emlékmű emlékeztet az elmúlt évszázadok történelmi eseményeire. Régészeti lelőhelyként is számon tartják, napjainkban pedig számos kulturális eseménynek ad otthont, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek