Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokan kidobják, pedig filléres csodaszer a kertben a kávézacc

Ne dobjuk a kukába a kávézaccot, hiszen remek tápanyag lehet a növényeknek. Ám nem mindegy, hogyan adagoljuk, hiszen akár el is pusztulhatnak tőle – hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

A kávézacc sok háztartásban a kukában végzi, pedig áldásos hatása miatt nem lenne szabad megszabadulni tőle! A kávézaccal dúsított föld ugyanis igazi csodaszer, és vannak olyan virágok és növények, melyek kimondottan hálásak lesznek ezért az élénkítő figyelmességért.

A kávéfőzés után megmaradt kávézaccot keverjük a virágföldbe, ugyanis a növények számára értékes tápanyagokkal, nitrogénnel, káliummal és foszforral gazdagítja a földet. Ezek együttesen segítik az egészséges növekedést. A szabadban nevelt növények esetében tavasztól őszig keverjük a földbe, míg szobanövényeknél egész évben dúsíthatjuk kávézaccal a virágföldet – olvasható a Fanny magazinban.

Mielőtt hozzákeverjük a földhöz, érdemes vékony rétegben szétteríteni a zaccot, hogy kiszáradjon és csak azután használjuk fel, ugyanis ezzel megelőzzük a zacc penészedését.

Hogyan keverjem a földhöz a kávézaccot?

A már kiszáradt kávézaccból nem kell sok, ugyanis könnyen kiégetheti a növények gyökerét. A pontos mennyiség függ az adott földtől, de általánosan elmondható, hogy elég, ha a virágföld 10-20 százalékát alkotja a kávézacc. Ha már végeztünk az ültetéssel és az átültetéssel, akkor sem vagyunk elkésve, ugyanis még utólag is használhatjuk a zaccot. Szórjuk a virágföld tetejére és öntözzük meg a növényt, a víz ugyanis bejuttatja a tápanyagokat a gyökerekhez.

Mely virágok és növények földjébe keverhetjük a zaccot?

A kávézacc savas kémhatása hasznos lehet a savanyú talajt kedvelő növényeknek, ezért adhatjuk például az azáleánák, hortenziának, áfonyának, de mivel jó nedvszívó- és -megtartó képességű, a páfrányok, árnyékliliomok esetén is használhatjuk.

Nem jó minden növénynek!

Nem minden növénynek tesz jót a kávézacc. Mivel jó a vízmegkötő képessége, ezért tilos adni a szárazabb talajt kedvelő növényeknek, például a borzas kúpvirágnak, a levendulának, orchideának, szobai futókának vagy a kaktuszoknak.

Tápoldat is készíthető belőle

Áztassunk be egy-két evőkanál kávézaccot 3-4 liter vízbe, majd hagyjuk állni néhány napig. Az így létrejött tápanyagban gazdag oldatot hígíthatjuk, majd használhatjuk öntözéshez vagy permetezéshez a növényekre. Mivel nitrogénban gazdag, használhatjuk akár a pázsit táplálására is vízzel hígítva.

A kávézacc igazi kincs a kertben, ugyanis nemcsak segíti a növények egészséges fejlődését, de képes távol tartani a csigákat, sőt a komposzthoz keverve még a bomlási folyamatokra is jó hatással van.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss