Veszélyes időjárási jelenség lesz ma a Balaton déli partján

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium felhívja a Balatonnál fürdőzők figyelmét a mai nap felerősödő száraz, forró délkeleti szél veszélyeire. A Balatonnál strandidőben a meleg, délies szelek a déli parton fürdőzők számára jelenthetnek veszélyt, ugyanis ott az áramlás a tó belseje felé tartó sodrást okoz – írja a likebalaton.hu.

A Balatonnál kiadós viharokban is részünk szokott lenni - illusztrációForrás: Benjamin Balazs/Pixabay

Várhatóan késő délelőttől a partra merőleges irányba fordul majd a szél, megélénkül, majd meg is erősödik (40-50 km/h). Nem feltétlenül a partnál érezhető a szél hatása, hanem attól távolodva, befelé a vízen, továbbá a déli parton hullámzást nem okoz. Ennek következtében sokszor észre sem lehet venni, hogy a gumicsónak vagy a vízibicikli már messze sodródott a parttól. Ha ilyen befelé sodródás fordul elő, soha ne hagyjuk el a csónakot! A vízirendészet munkatársai ilyenkor fokozottan figyelik a tavat, és segítik az esetleges bajbajutottakat.

Elsodródó labda, matrac után úszni szintén nem szabad, mert a sodrással szemben nem biztos, hogy vissza tudunk úszni a biztonságos vízterületre.

Helikopter is vigyáz a fürdőzőkre a Balatonnál, melynek személyzete égi szemként segíti a vízirendészek munkájátForrás: Police.hu

Ahogy korábban beszámoltunk róla, helikopteres egység is vigyázza a fürdőzőket a Balatonnál, de remélhetőleg, ma sem, és máskor sem kell igénybe venni a segítségüket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek