Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz mindig tökéletes az olvasztott csoki

default user icon
MME
Az olvasztott csokoládé sok-sok finom desszert fontos összetevője, ezért nem mindegy, hogyan készítjük és milyen lesz a végeredmény. A csokoládéolvasztás tulajdonképpen művészet, bár szerencsére könnyen megtanulható. Íme a módszerek, és eláruljuk azt is, hogyan lesz szuper állagú a csokid!

Mikrohullámú sütőben olvasztva

Valószínűleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a csokoládé olvasztásának, akár receptösszetevőként, akár fagylalt vagy gyümölcs feltétként van rá szükségünk. Ezzel az olvasztási módszerrel könnyen túlfőzhetjük a csokit ahelyett, hogy megolvasztanánk.

 1. lépés: Törjük fel vagy vágjuk apró darabokra a csokoládét és tegyük mikrohullámú sütőben használható tálra.

2. lépés: Állítsuk be a mikrohullámú sütőt a maximális teljesítmény felére, és indítsuk el a sütőt 30 másodpercre.

3. lépés: Vegyük ki a csokoládét és keverjük össze.

4. lépés: Tegyük be újabb 30 másodpercre, újra keverjük el, majd folytassuk a mikrózást egyre kisebb melegítési időszakokkal (20 másodperc, majd 10 másodperc). Mindig, amikor megnézzük az állagát, keverjünk egyet rajta!

Tűzhelyen olvasztva

Sokan ezt a módszert szeretik a legjobban, mert jól látszik, hogy a csokoládé hogyan olvad, és a konyhában is részegítő csokiillat terjeng.

1. lépés: Egy duplafalú edénynek a vízmedencéjét töltsük meg vízzel és kezdjük el melegíteni.

2. lépés: Tegyük az edénybe a csokidarabokat.

3. lépés: Óvatosan keverje meg a csokoládét egy hőálló gumi spatulával, amíg teljesen fel nem olvad.

Ha nincs duplafalú edényünk, használhatunk hőálló fémtálat, amit egy vízzel teli edény fölött melegítünk:

1. lépés: Töltsünk meg edényt vízzel és kezdjük el melegíteni.

2. lépés: Helyezzük a hőálló tálat a vízzel teli edény fölé. Figyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez! Forraljuk fel a vizet.

3. lépés: Kapcsoljuk le lángot vagy a kapcsoljuk ki a főzőlapot és tegyük a csokoládédarabkák 2/3-át a tálba.

4. lépés: Óvatosan keverjük addig, amíg elolvad.

5. lépés: Adjuk hozzá a maradék 1/3 csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.

Tejjel olvasztva

Ha krémesebb, gazdagabb csokiöntetre vágyunk, olvasszuk fel a csokit tejben!

1. lépés: Törjük apróra a csokit.

2. lépés: Mérjük ki a tejet: 1 evőkanál tej szükséges 56 gramm csoki tökéletes olvasztásához. (Magas kakaótartalmú csokoládéhoz szükség lehet extra folyadékra.)

3. lépés: Melegítsük fel a tejet.

4. lépés: A csokit olvasszuk fel egy hőálló edényben forrásban lévő vízzel teli edény fölött.

5. lépés: Adjuk hozzá a felmelegített tejet és közben folyamatosan keverjük. Amikor a csoki felolvadt, azonnal vegyük le a tűzhelyről, mielőtt újra megszilárdulna.

Tippek csokiolvasztáshoz:

  • Az igazán puha, krémes csoki titka egy kevés növényi olaj: 1 teáskanálnyi olajat adjunk 100 gramm olvadó csokihoz, folyamatos keverés mellett.
  • Dolgozzunk teljesen száraz eszközökkel: a víztől a csokiban lévő cukor sziruppá válik, a kakaószemcsék pedig összetapadhatnak.
  • A csokiolvasztás lassú, nyugodt munka, nem szabad kapkodni! Ha túl gyorsan melegítjük a csokit, vagy túl magas hőmérsékleten, szemcsés lesz vagy megég. Ha azt szeretnénk, hogy a csoki könnyebben olvadjon, próbáljuk meg minél apróbb darabokra vágni.
  • Költsünk egy picivel többet: a jó minőségű csokoládé magas kakaóvaj tartalma miatt még finomabb, krémesebb lesz olvasztva.

Extra tipp:

Olvasztott csokoládét nemcsak süteményekbe, tortákba tehetünk: friss vagy aszalt gyümölcsöket csokiba mártva gyorsan készíthetünk desszertet, ha váratlan vendégek jönnek vagy ha szeretnék valami extra édességet enni.

Ajánljuk még:

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss