Íme a világ első üveg függőhídja, szédülősöknek nem ajánljuk

Az országok egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus, a turisták bevonzásának módja pedig az olyan lélegzetelállító építmények megalkotása, mint amilyen az iráni Hir városában készült el még 2019-ben. Ez lett ugyanis a világ első, üvegből készült függőhídja.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Irán természeti kincsekben gazdag, ezért arra gondoltak a helyi turisztikai szakemberek, hogy ezeken a területeken hidakat kellene építeni. A függőhidak rendkívül látványosak, az üveghidak pedig az egész világon népszerűek, így azt találták ki, hogy megtervezik és megépítik a világ első üveg függőhídját. A magas, szélfútta fennsíkon elterülő Ardabíl tartomány buja természeti szépségeiről, vendégszerető emberekről, valamint selyem- és szőnyegkereskedelmi hagyományairól ismert.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

A tartomány székhelye Ardabíl város, itt található az UNESCO-listás Szafi al-Din sejk mauzóleuma (Sheikh Safi al-Din Khanegah and Shrine Ensemble) is. A szentélyegyüttes, lenyűgöző épületei az évek során különféle célokat szolgáltak, otthont adtak többek között könyvtárnak, mecsetnek, iskolának, mauzóleumnak és ciszterna is volt itt. 

Forrás: MAF70/Wikipedia

A már 4 függőhíddal rendelkező Ardabil tartományt az elmúlt években Irán függőhidak tartományának nevezték. De most valami újra volt szükség, hogy felvirágoztassák Irán északnyugati turizmusát. A jelentés szerint 250 milliárd rialt (mintegy 6 millió dollárt) fektettek be a projektbe, 2019-ben pedig meg is épült a világ első íves üveg függőhídja a Hirchai folyó felett, Hir város szikláin.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Helyi, azaz iráni mérnökök tervezték a híd minden egyes üvegből készült elemét és fémkábelét kiváló minőségű anyagok felhasználásával. Az 5 rétegű üvegből és laminált anyagból áll függőhíd teljes hossza 208 méter, 1,5 méter széles és körülbelül 100 méterrel a talaj felett van felfüggesztve. És ahogy az egy függőhídhoz illik, valóban csak a két vége van rögzítve, alulról nincs alátámasztva, ezért nem is nyíl egyenes, mint általában az üveghidak, hanem a látogatók súlya alatt középen látványosan lesüllyed. Egy nagyobb szélben pedig rendesen mozog, és ki is leng valamennyit. Nézzetek kicsit körül a hídon és környékén!

Az üveg függőhídon és közvetlen mellette olyan szórakozási lehetőségek vannak, mint a drótkötélpálya, bungee jumping és kalandpark.

Ali-Asghar Mounesan kulturális örökségvédelmi és turisztikai miniszter vágta át a szalagot a Hir két dombját összekötő hídon. „Ezt a hidat helyi mérnökök fejlesztették ki, ami fellendítheti az idegenforgalmat ebben a régióban" – húzta alá. „Célunk, hogy a tartományban idegenforgalmi projekteket indítsunk el, hogy a világ minden tájáról érkező turisták, különösen a belföldi turisták használhassák ezeket a létesítményeket, és első úti célként Ardabilt válasszák" – mondta.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Irán tehát igyekszik több nemzetközi látogatót is fogadni. A 2025-ös turisztikai jövőkép szerint az ország célja, hogy a 2014-es 4,8 millióról 2025-re 20 millióra növelje a turisták számát. 
(Forrás: iranpress.comifpnews.com, wikipedia.org)

 

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek