Sorra nyitnak a lilába boruló levendulások, mutatjuk, mikortól, hol szedhetitek

Szuper programokkal és lila virágtengerrel nyitják meg országszerte az idei levendulásokat. Nem csak a látvány miatt érdemes kilátogatni a mezőkre, de begyűjteni sem árt belőlük pár csokornyit. Miért? Mert a levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény: élelmiszerként, kozmetikumokban, gyógynövényként is hasznosítható. Mutatunk 5 meseszép levendulást, és hogy mikor érdemes oda elindulnotok.

Csodás képek készülhetnek az illatos, lilába borult mezőkönForrás: AFP / Hemis.fr/Montico Lionel

Jazz és levendulaszüret Kőröshegyen

Mindössze 2 kilométerre a Balatontól található Magyarország legnagyobb levendulása. Ilyenkor lilába borul a Kőröshegyi Levendulás. Közel 7 hektárnyi levendula, festői környezet és idilli táj várja a vendégeket. A birtok kellemes, tiszta és rendezett, ráadásul lélegzetelállító balatoni panorámával rendelkezik. Levendulát a kijelölt területeken szabad aratni, a birtok többi részén sétálni, gyönyörködni, szelfizni, fotózni lehet.

Már a látvány megér egy látogatástForrás: Kőröshegyi Levendulás/Facebook

Időpont: Június 9-én (pénteken) indul a levendulaszüret Kőröshegyen! Péntektől mindennap nyitva tartanak 9-től 17 óráig.

2023. július 15-én 17 órától egy mini Jazz fesztivált is rendeznek, ahol különleges fények, jéghideg frissítők és balatoni panorámás naplemente vár Kőröshegyen!

A színpadon elismert zenészek váltják egymást, a forró nyári levegőt levendulaillat lengi körül, bort kortyolgatva búcsúztathatjátok a Balaton felett a napot, a zöld ligetet piknikasztalok körül, plédeken és függőágyakban pihenő közönség tölti meg élettel. További információt a koncertről ide kattintva olvashattok, míg a levendulásról és programjairól itt olvashattok.

Levendula Szedd magad! a Tihanyi-félszigeten

Csodás környezetben gyönyörködhettek az illatos és látványos levendulamezőben, ahol helyszínen vásárolt aratótáskában hezevihetitek a virágokat és az élményt. A helyszínen lehetőséget biztosítanak eredeti tihanyi levendulaolaj és levendulavíz vásárlására is. Nézzétek, hogy szüreteltek itt tavaly!

 Időpont:  2023. június 16 - július 2., naponta 9 órától 19 óráig.

A levendula kizárólag az előzetesen megvásárolt aratótáskába szedhető. A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb költsége. A Kisebb aratótáska (18x22x8 cm): 2000 Ft/db, nagyobb aratótáska (22x27x11 cm): 3000 Ft/db. A helyszínen lehetőséget biztosítanak eredeti tihanyi levendulaolaj és levendulavíz vásárlására. További információt ide kattintva olvashattok. 

VI. Levendulafesztivál a Szigetközben

Máriakálnokon a Kálnoki Levendulásban a Hegyi család várja nagy szeretettel a fesztiválra látogatókat 0-99 éves kor között a saját birtokunkon lévő, közel 15.000 m2-nyi területen ültetett levendulásukba. A céljuk egy olyan színvonalas rendezvény megszervezése, amely a tartalmas időtöltést keresőknek nyújt nem mindennapi lehetőséget a levendula szüretelésre.

Iyen finomságok is "teremnek" ittForrás: Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm/Facebook

Időpont: 2023. június 17-én és  18-án 9-21 óráig.

Mint minden évben, az idén is várják a négylábú látogatókat is. A virág szedéséhez egy ollóra vagy metszőollóra van szükség, amit hozzatok magatokkal, mivel a helyszínen csak korlátozott számban tudják biztosítani. A levendula szedése kicsi, közepes, nagy, illetve családi aratótáskába történhet, meylek ára 600 forinttól kezdődik. Ha szedni nem szeretnétek csak fényképezni vagy netán piknikezni, arra is van lehetőség. További információkat ide kattintva kaphattok. 

Levendulaünnep a bálványosi Kincsek völgyében

Ismét megnyitják Bálványoson a Völgy kapuit, ahol francia levendula lesz szüretelhető. A völgy gerincét majd ezer tő levendula adja, kellemes, nyugodt környezetet biztosítva a levendulaszedéshez. Igazi pikniklehetőség a Balaton mellett, pompás látvánnyal és sok-sok gyönyörű, illatos virággal. Aki szeretne, vihet emlékbe levendulából készült termékeket is.

Forrás: Kincsek Völgye/Facebook

Időpont: 2023. június 23-24-25. 

Ahogy talán már tudjátok: a Kincsek Völgye nem egyszerűen egy ültetvény, hiszen számtalan olyan dolgot álmodtak meg és építettek fel itt az évek során, amit máshol garantáltan nem találtok. Jurta, egy főépület, ahol minden a természetességről és a természetes anyagok újrahasznosításáról szól, és 250 különböző fajtájú gyümölcsfából álló ültetvény. És persze a teázó, ahol szálas teák, smoothie-k, kézműves sütemények várják a megpihenni vágyókat. További infromációkat ide kattintva kaphattok. 

Levandulanappal indul a szezon a Dörgicsei Levandáriumban

A Levendárium Dörgicsei Levendula Major 4 kilométerre található a Balatonakalitól. Lenyűgöző lila virágtengerrel várnak júniustól a mesés kis falucskában, a teljes pompájában virágzó orvosi levendula (lavandula angustifolia) ültetvényen, a lélegzetelállító balatoni panorámával rendelkező Aszó lankáin, a Felső-dörgicsei Szent Péter templomrom szomszédságában. Virágcsokor, díszítés, koszorúkészítés, szörpkészítés, avagy kulináris célokra is alkalmas levendula virágot szedhettek.

A dörgicsei Levendáriumban minden évben csodás látvány várForrás: Travelo

Időpont: június 25 - július 2., mindennap 10 -18 között.

A „Levendula szedd magad!" ideje alatt helyszínen vásárolt aratótáskába lehet szüretelni. A kis arató tasak: 2.000 forint, a nagy füles arató táska: 3.500 forint.  A Levendárium Teázó-mintabolt és bemutatókert minden nap 10-18 óráig látogatható. Aki nem szeretne levendulát szedni, megpihenhet az árnyas, hangulatos teraszon, ahol lehetőség nyílik tea, kávé, hideg frissítő italok és kézműves fagylalt elfogyasztására. Mintaboljukban saját feldolgozású bio illóolajokkal és virágvizekkel, aromaterápiás kozmetikumokkal, ajándéktárgyakkal, könyvekkel várják a betérőket. Információt a Levendulanapról ide kattinva kaphattok, míg a szedd magad eseményről itt olvashattok. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek