Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így mentsd meg a túlfőtt zöldségeket

default user icon
MME
Néha történnek apró katasztrófák a konyhában. Például amikor az egészséges táplálkozás lelkes követőjeként zöldségeket próbálsz főzni, sütni vagy párolni, de a végeredmény sokkal inkább egy kásás massza lesz, mintsem roppanós, finom, harsogó zöldség. Ha van időd és lehetőséged, persze újrapróbálkozhatsz, de kidobni akkor sem kell a túlfőtt finomságokat.

Van, amikor a gyors jeges fürdetés még megállítja a folyamatot, és sikerül kicsit megszilárdítani a zöldségeket. Ez a módszer főleg a párolt vagy főtt zöldségek esetében működik, amiket nem vágtál apró darabokra és természetesen csak akkor, ha még nem főzted teljesen péppé őket.
Ha a zöldségek már túl puhák ahhoz, hogy egy kis hideg víz után feléledjenek, még mindig van néhány lehetőség a hasznosításra.

LEVES BÁRMILYEN ZÖLDSÉGBŐL KÉSZÜLHET

Amikor meglátod a tepsiben a túlsütött tököt, vagy megpillantod a lábasban ázó brokkolimaradványokat, ne kapj dührohamot és ne dobd ki az egészet a szemetesbe! Vegyél egy mély levegőt, és kezdj hozzá a leveskészítéshez. A túlfőzött, túlsütött (de nem elszenesedett!) zöldségekből ugyanis nagyon finom leves készülhet, ami talán jobb is lesz, mint az eredetileg tervezett étel.

Egyszerűen tedd át a túlsült zöldségeket egy turmixgépbe, adj kb. 1/2 csésze vizet vagy valamilyen alaplevet minden 2 csésze zöldséghez. Ízesítsd sóval, borssal, hagymával, fokhagymával. Pár csepp citromlé kiemeli a sötétzöldek intenzív ízét, a pirospaprika és a gyömbér feldobja a sütőtök- vagy sárgarépa-krémlevest, a currypor pedig megbolondítja a karfiollevest.

Díszítsd a levest friss fűszernövénnyel vagy sajttal, és tégy úgy, mintha eleve leveset szerettél volna tálalni.

KÉSZÍTHETSZ GRATINT

Ha nem vagy leveses vagy csak valamivel tartalmasabb ételre vágysz, készítsd gratint a túlfőtt zöldségekből. Az elázott kelbimbóval, a puha zöldbabbal, a pépes burgonyával csodát tesz egy kis sajt, tejszín és zsemlemorzsa.

A zöldségmentést kezd a sütő előmelegítésével, majd vajazz ki egy hőálló tálat. Tedd a tálba a túlfőtt zöldségeket, önts rá 1/2 csésze zsíros tejszínt. (Ha van otthon sonka, vágd fel apró kockákra, és nyugodtan tedd a zöldségekre.) Ezután szórj rá reszelt sajtot és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát. Tedd az edényt a sütőbe kb. 5-6 perce, míg a zsemlemorzsa ropogós lesz, a sajt pedig megpirul.

Csekély erőfeszítéssel a szétfőzött zöldségeket fantasztikus étellé alakítottad, amelyről senki sem gyanítja, hogy egy konyhai katasztrófa ihlette.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss