Ma van a Múzeumok Éjszakája - Ezeket a programokat ajánljuk

A Múzeumok Éjszakája az a program, ahol mindenki megtalálja az ízlésvilágának megfelelő inspirációt, akár a klasszikus művészeteket kedveli, akár a kortárs, progresszívebb irányzatokat. Kiváló alkalom arra is, hogy több kiállítást is megnézzünk egyetlen jeggyel és este alatt.

Az országszerte résztvevő intézmények és a programok listája hatalmas. Szinte minden múzeumban lesznek tárlatvezetések, de emellett olyan programok is, amelyekre ritkán, vagy egyáltalán nem adódik alkalom az év során.

Mi most inspirációként egy szubjektív összeállítást hoztunk néhány érdekesnek ígérkező budapesti eseményről. De keress tovább a muzej.hu oldalán, ahol kategóriák szerint beállíthatod milyen programok érdekelnek, így szűkítheted a kört. Rákereshetsz külön a gyerekprogramokra, illetve táncos- vagy a filmes eseményekre, workshopokra.

Divatbemutató az Art deco tükrében

A Magyar Nemzeti Galéria Art deco-kiállításának nagy rajongói vagyunk, ezért is ezzel kezdjük a sort. Most a plakátkiállítás mellett 17:45-től és 21 órától egy divatbemutatót is láthatunk a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak válogatott munkáiból, melyeket az art deco stílusirányzat inspirált. 18.30-tól pedig Henri Gonzo, a Fran Palermo együttes énekese lép fel a múzeumban.

Réz Diamant Tibor (?, 1885 – ?, 1960): Tiller görlök a Mulató Párizs című filmrevüben, 1927Forrás: National Széchenyi Library/MNG

A börtönbe a bíróságon át vezet az út

Egy kicsit furcsának tűnhet a múzeumok éjszakáján a Fővárosi Törvényszékre menni, pedig ebben a  Hauszmann Alajos által tervezett történelmi épületben is van bőven látnivaló. Az épületbejárás legizgalmasabbnak ígérkező pontja, amikor lekísérik a vendégeket a Fővárosi Törvényszék könyvtárából a börtönbe nyíló kapuhoz, így azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek. 

Kortárs tánc a Millennium Házában

Nincs is jobb alkalom, hogy megnézzük a Millennium Házában újonnan nyitott kortárs művészeti kiállítóteret, mint a Múzeumok Éjszakája. Az egykori Olof Palme-ház falai között alakult meg a NEO Kortárs Művészeti Tér, amelynek első kiállításán egy dél-afrikai művész videdóinstallációját láthatjuk.

A felújított Millennium HázaForrás: Liget Budapest Projekt

Az alkotás címe Lágyabban játszd a táncot. A kortárs táncos program ideje alatt Békési-Szombati Anett és Oberfrank Réka táncművészek rövid, negyed órás performanszt adnak elő, több alkalommal is.

A néprajz és a kortárs tánc találkozása

Ha a kortárs tánc a mi világunk, és egyébként is a Városigetben vagyunk, a Néprajzi Múzeumban is lesz egy nekünk való program.

Willany Leó: Magyar táncdialógusokForrás: Sandor Piller/Sandor Piller/muzej.hu

A Grecsó Zoltán vezette Willany Leó Improvizációs Táncszínház lép fel Magyar táncdialógusok című előadásával, amelyben a térben improvizáló tánc- és zeneművészeket vászonra vetített archív táncok inspirálják.

Ingyen elvihető kitűzők és plakátok

A kiállításlatógató közönségnek létezik egy bizonyos típusa, amelyik a múzem összes terme közül a múzeumshopot élvezi a legjobban. Ha Te is közéjük tartozol, akkor neked ajánljuk a Ludwig Múzeum Szabadpolc: Moholytól Banksyig című programját, ahol 16:30-tól 23 óriáig ingyenesen! vihetsz el plakátokat, képeslapokat, matricákat, kitűzőket, sőt, kortárs művészeti katalógusokat és könyveket is. Érdemes korán érkezni, mert az akció a készlet erejéig tart.

Ki ne fuss az időből

Ha már a Ludwig Múzeumnál tartunk, ígéretesnek tűnik a Ki ne fuss az időből című beszélgetés, amelyben Tóth Krisztina költő az Időgép című gyűjteményi kiállítás műveihez válogat saját szövegeiből. Beszélgetőpartnere Szipőcs Krisztina, a kiállítás kurátora lesz.

Múzeumi illatok

Különleges programnak ígérkezik A nazális érzékelés fenomenológiája – Illatkalandtúra Lipovszky Csengével, Magyarország egyetlen illatesztétájával című előadás is.

Lipovszky Csenge, magyarország egyetlen illatesztétájaForrás: muzej.hu

Nehéz elképzelni pontosan mi is fog történni, de a kiállítás leírása szerint olyan kérdések kerülnek szóba, mint hogy milyen az üres tér illata? Van-e szaga a white cube-nak, és vajon milyen illatanyagot eredményeznek a kurátorok erőfeszítései?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek