Egy több mint két éve bezárt járat indul el ismét

Az Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost. Az Air China első közvetlen Peking-Budapest járatát több mint hét évvel ezelőtt, 2015. május 1-jén fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

Forrás: shutterstock.com / Nattee Chalermtiragool

De az újraindítás még nem azt jelenti, hogy minden akadály elhárult előlünk, ha Pekingbe utaznánk. Kína ugyanis még mindig csak enyhítette a koronavírus-járvány miatt, a beutazásra vonatkozó szabályozásait. Ez azt jelenti, hogy el nem törölte, csak lerövidítette az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot - olvasható az MTI hírében.

Az irányelvek alapján a Kínába belépőknek hét napot kell karanténszállodában eltölteniük az érkezést követően, majd további három napra otthon kell maradniuk. A korábbi szabály 14 napos központi karantént és 7 napos otthoni megfigyelést írt elő. A hétnaposra rövidített központi karantént az elmúlt hónapokban több kínai városban, köztük Pekingben is tesztelték, mielőtt az általános szabály enyhítéséről döntöttek.

A kínai járványügyi protokoll alapján a fertőzöttekkel kapcsolatba lépett helyiekre ugyanazok a karanténszabályok érvényesek, mint a külföldről beutazókra, így a kötelező karanténidőszak az ő esetükben is 7 plusz 3 napra rövidült. A karantén lerövidítését azzal indokolták, hogy az omikron variáns okozta fertőzés gyorsabb lefolyású, így az esetek zömének kiszűréséhez rövidebb megfigyelési időszak elegendő.

A beutazási szabályok enyhítése mellett azonban a kínai hatóságok továbbra is korlátozzák a nemzetközi utazásokat. Külföldi állampolgárok csak különösen indokolt esetben juthatnak a beutazáshoz szükséges engedélyekhez, vagy akkor, ha már rendelkeznek kínai tartózkodásra jogosító vízummal. A kínai állampolgárok kiutazására szintén csak halaszthatatlannak ítélt esetben adnak engedélyt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek