Új gyógyhelye lett az országnak, kereken a negyvenedik

Szentesi gyógyhellyel bővült ki a gyógyhelyek hazai nyilvántartása. A Csongrád-Csanád megyei gyógyfürdő és a környéke mosta már viselheti ezt a címet, amit nem vertek nagydobra, semmilyen hír nem jelent meg az eseményről – írja a termalonline.hu.

Forrás: szentes.hu

A szentesivel együtt immár 40 gyógyhely található Magyarország 39 településén.
2016-ban a helyi kórház részéről vetődött fel az ötlet, hogy Szentesnek is kezdeményeznie kellene a gyógyhely cím megszerzését. 

2012 és 2018 között rengeteg új gyógyhely létesült itthon, mivel bizonyos uniós pályázatokon csak gyógyhelyek indulhattak. A pályázat kifutásával azonban a létesítési kedv is alábbhagyott országszerte. 2019-ben és 2020-ban nem is lett új gyógyhelye hazánknak, tavaly szerezte meg ezt a címet Tamási, idén pedig Szentes.

Szentes vidéke Magyarország legnagyobb, Európa legsűrűbb geotermikus mezője, a város területén összesen 32 termálkút üzemel.

Valamennyi kút hőfoka 60 Celsius fok feletti, 23 kút vize 90 Celsius fok feletti kifolyási vízhőfokú. A számtalan kút között található minősített gyógyvizet adó forrás is, és sok olyan, melyek ugyan nem minősített vizek, de tartalmaznak a gyógyvizekben megtalálható, értékes ásványi sókat.

Szentes egyetlen gyógyvízzé minősített hévízkútja, a Kórház I. biztosítja a termál- ill. gyógyvizet. Ez a kút a város első, 1957-ben fúrt kútja, 1735 méter mély, vízének hőfoka 71 Celsius fok. A Termál Gyógyfürdő a törökfürdőkre emlékeztet, a budapesti Népstadion tervezője, Dávid Károly tervei alapján épült 1962-ben.

Forrás: szentes.hu

A víz alkáli hidrogén-karbonátos, fluoridos meleg víz, ízületi, mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. Különböző vízi és elektroterápiás kezelések mellett egy 15 ágyas nappali kórház is működik a gyógyfürdőben. Nyitott udvari gyógymedencéje télen fedett, a belső "török" kupola alatt pedig öt különböző hőmérsékletű medence működik. A kupola nagymedencéjének vízhőfoka 35 fokos, négy kismedencéje más-más hőmérsékletű. Az épületben akadálymentesítés van – olvasható a szentes.hu oldalán

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek