Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 megfizethető helyettesítő drága összetevők helyett

default user icon
MME
A gastrorealityknek és a főzős blogoknak köszönhetően egyre több különleges, az átlagostól akár nem kevéssel drágább alapanyagot használunk főzés során. De ha spórolni szeretnénk, nem kell csúcsminőségű anyagokra költeni: találhatunk olcsóbb összetevőket is, amelyek tökéletes helyettesítők.

Bor helyett

Akár vörösbor, akár fehér bor kell az ételbe, nem biztos, hogy van otthon olyan, amit szívesen "feláldoznánk" főzéshez. Persze főzés közben és utána el lehet kortyolgatni a felbontott palack tartalmát, de ha nem szeretnék feleslegesen pénzt költeni vagy igazából nem is szeretjük a bort, akkor jobban járunk, ha beszerzünk néhány kisebb üveg főzőbort. (Nem, nem olcsó bort, hiszen a silány minőségű lőre az ételbe sem jó.)
A fehér bor helyettesíthető csirkealaplével, csirkehúslevessel, a vörösbor pedig áfonyalével. Ezekkel az alkoholmentes helyettesítőkkel az ételeknek hasonló ízük és állaguk lesz, mint a borral.

Szarvasgomba helyett

A szarvasgomba már nagyon régóta a csúcsgasztronómia szerves részét képezi. Íze fűszeres, az ára pedig igencsak borsos, az átlagember számára szinte megfizethetetlen. Ha ki is próbáljuk, milyen, általában készen kapható, apró üveges pástétom kerül a kosarunkba. Finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak. Ez már inkább belefér a költségvetésünkbe, ha valami különlegesre vágyunk.
A gombák közül jó választás a vargánya, amelynek kellemes, csípős íze sok olyan ételhez illik, amely a drágább szarvasgombát igényelné.

Sáfrány helyett

A sáfrány az egyik legritkább és legdrágább élelmiszer. Rengeteg virág kell ahhoz, hogy használható mennyiségű fűszert nyerjünk ki, ráadásul csak kézzel szedhető. Majdnem ötszáz munkaóra kell fél kiló sáfrány betakarításához – ez már önmagában is elég ok arra, hogy drága legyen. Édeskés, keserű íze nehezen utánozható. Leginkább paprika és kurkuma keverékével, vagy sáfrányos szeklicével tudjuk helyettesíteni.

Kardamom helyett

Egykor a világ legdrágább fűszere volt. Főleg a skandináv, az indiai és a távol-keleti konyhákban használják. Ha őrölt fahéjat és szerecsendiót egyenlő arányban összekeverünk, hasonlóan meleg, fűszeres ízt kapunk. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint bevásárolni kardamomból.

Vaníliarúd helyett

A vanília nem átlagos fűszernövény, hanem egy igazi különlegesség, melynek termesztése sok nehézséggel jár, és ez az árában is megmutatkozik. Tisztázzuk: amikor például vaníliás kekszet, joghurtot vagy jégkrémet veszel, nem "igazi" vaníliával ízesített ételt eszel. Ezekben a lényegesen olcsóbb, mesterségesen előállított vaníliaaroma adja az édes-tejes ízt. És akkor meg is van a megoldás: ezekkel a készítményekkel tudod helyettesíteni a drága vaníliarudat, amelynek kikapart belseje többet ér az ezüstnél.

Balzsamecet helyett

A hagyományos, kézműves olasz balzsamecet igencsak drága lehet, hiszen sok éven át érlelik fahordókban. A boltban kapható balzsamecetek jó helyettesítői az eredetinek: ezek közel sem olyan drágák, de borecetet és hozzáadott színezéket tartalmaznak.


Beluga kaviár helyett

A kaviárról, ami tisztított és sózott halikra, az orosz konyha különlegessége, mindennek a fényűzés és a gazdagság jut eszébe. A beluga kaviár különösen drága, mert a beluga tokhal a túlhalászás miatt veszélyeztetett faj. Szerencsére simán lecserélhető olcsóbb kaviárra. Az íze miatt nem kell aggni: ha szükséges, locsoljuk meg egy kis citromlével.

Borjúhús helyett

A borjúhús finom csemege, de a hentesbolt egyik legdrágább húsa. A bécsi szelet, a borjúláb kedvelt étel, de sokba kerülhet otthon elkészíteni. Sertéshússal jó helyettesíthető a borjúhús, az íze nem lesz annyira más.


Kobe marhahús helyett

A japánok nemzeti kincse a wagyu (japán marha) húsa ízletes, gazdag aromájú, különleges textúrájú. Leginkább különleges márványozottságáról lehet megismerni, amelyet valójában annak köszönhet, hogy az állat az igavonáshoz szükséges energiát abból a zsírból nyerte, amit az izomrostok között egyenletesen elosztva tárolt. A zsír nem különül el a hústól, hanem átszövi azt. Különleges állagát ez adja, ezért érdemes a legszebben márványozott marhahúst keresni a hentesnél ha helyettesíteni szeretnénk.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss