Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kezdődik az őrület! 7 tipp, hogy túléld az ünnepeket

default user icon
MME
Mi történik velünk december közepétől? Szétesünk és romokban heverünk, mire eljön a szenteste! Évről évre ugyanazokat a hibákat követjük el: rohangálunk ajándékok után, takarítunk, sütünk és főzünk... Pedig lehetne másképp is, ebben segítünk jó tanácsokkal.

Ne költs feleslegesen!

Sokak számára a december a túlköltekezésről, a január pedig a spórolásról, sőt gyakran a nélkülözésről szól. Bármennyire is szeretnénk mindenkinek gyönyörű és drága ajándékokat venni, a legtöbben ezt nem engedhetjük meg magunknak. Az ajándékozás boldog perceit aztán keserves napok, hetek követhetik. Ezt elkerülheted, ha apró ajándékokkal kedveskedsz a családtagoknak, barátoknak, és ezeket tanácsos még jóval az ünnepek előtt megvásárolni. 

Ne vállald túl magad!

Te látod vendégül az összes közeli és távoli rokont? Az előkészületekhez bátran vegyél igénybe segítséget! Nem kell mindenkinek egyenesen ebédre/vacsorára érkeznie, akiről tudja, hogy szívesen tüsténkedik a konyhában, azt kérd meg, hogy segítsen a főzésben. De egyre népszerűbbek a „piknik” összejövetelek is, amikor minden vendég hoz valamit. Így változatos köretekkel, salátákkal, desszertekkel dobhatják fel az ünnepi menüt.

Nem kell mindenáron megfelelni!

Az egyik vendégnek túl zsíros/száraz a hús, a másiknak a káposzta túl nehéz vagy éppen diétás – minden évben előfordul, hogy valakinek nem a szája íze szerint főzünk. És egészen biztos, valaki megjegyzi majd, hogy felszaladt ránk néhány kiló, vagy azt szeretnék tudni a szeretet ünnepén, hogy miért nem vagyunk képesek munkahelyet váltani, ha egyszer annyira rossz a jelenlegi pozíciónkban... Ilyenkor vegyél egy mély lélegzetet, és próbáld figyelmen kívül hagyni a kellemetlen megjegyzéseket. És ne feledd: nem mindenkit kell meghívnod a következő évben…

Merj nemet mondani!

Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, ezért felesleges is ezzel próbálkoznunk. Ez az az időszak, amikor az emberek még hajlamosak nagyobb igényeket támasztani a másikkal szemben. Ne aggódj, ha nem tudod elvinni a gyerekeket edzésre, vagy nem tudsz ajándékot venni a tanár néninek az utolsó pillanatban. Akkor sem történik semmi baj, ha nem sütöd meg az ötödik féle süteményt. Lehet más dolgod, nem kell minden bevállalni!

Szánj időt a pihenésre!

Koncertek, vacsorameghívások, családi, baráti, céges rendezvények – decemberben egymást érik a különböző esti programok. Ha bírod az éjszakázást, nincs baj, de, ha másnap dolgod van, és korán kell kelned, nyugodtan mentsd ki magad emberi időben, és menj haza. Minél idősebb valaki, annál fontosabb az elegendő mennyiségű és minőségű alvás.

Kerüld a tömeget!

Harc a parkolóhelyekért, várakozás hosszú sorokban, tolakodás – ugye, milyen rémesen hangzik? A feszültség csak nő, az idő múlik, és úgy érzed, megbolondulsz. Vásárolja online, és sétálj csak úgy a városban! Fedezd fel a régi, hangulatos boltokat, kerüld a nagy plázákat!  A kis, közösségi rendezvények, kézműves vásárok sokkal élvezetesebbek.

Ne feledd az ünnep igazi jelentőségét!

Függetlenül attól, hogy hol, kivel töltöd a karácsonyt, egyáltalán karácsonyt ünnepelsz-e vagy valami mást, ne feledd, hogy az ünnep nem az ajándékokról, a rohanásról, a megfelelésről szól, hanem a szeretetről. 

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss