Gasztronómiai utazás a vacsoraasztal körül, Svájctól Dél-Koreáig

Mi általában ahhoz vagyunk szokva, hogy az ebéd a nap főétkezése, vacsorára, főleg a hétköznapokon már többnyire csak valami hideget eszünk. Bár vannak országok, ahol hasonlóan tesznek, másutt egy kicsit jobban megadják a módját az esti napszaknak is. Lássuk, hol, mi kerül az asztalra esténként!

Svájc

A vacsora hozzánk hasonlóan a svájciak számára is könnyedebb étkezésnek számít, a meleg főételeket általában ebédre szolgálják fel. Este jellemzően a hideg vagy könnyen emészthető, light-os ételek kerülnek előtérbe.

Hasonló finomságok kerülnek az asztalra, de az esti kávé nálunk kevésbé megszokottForrás: jtap.io/Shutterstock

A hagyományos svájci vacsora az úgynevezett café complet, amely különféle helyi sajtokból és felvágottakból áll, svájci kenyérrel. Általában vaj, lekvár vagy méz is kerül az asztalra, valamint forró ital, például kávé vagy tea. A hidegebb hónapokban meleg levest vagy tükörtojást is esznek vacsorára.

Norvégia

Ma már számos nemzetközi étel népszerűvé vált a skandináv országban, így a hagyományos norvég ételek mellett a tészta, vagy a Kínából származó stir fry technikával, forró wokban pirított ételek is gyakorta kerülnek a serpenyőkbe.

A norvég húsgolyó messziföldön híresForrás: Richard M Lee/Shutterstock.

A tipikus és autentikus norvég vacsora viszont egyértelműen a húsgombóc, amelyet legtöbbször mártással és burgonyával tálalnak. A norvég húsgombócokat általában darált marhahúsból vagy sertéshúsból, esetleg a kettő keverékéből készítik. A mártást helyettesítheti a tejszín, a tejföl vagy a kecskesajt. A burgonya a legtradicionálisabb köret Norvégiában, de a rizs és a tészta is kezd egyre népszerűbbé válni. A burgonyát többféle módon tálalják a klubb néven ismert gombóctól a ropogósra sült krumpliig.

Egyesült Királyság

Ha a brit konyhára gondolunk, a fish and chips és a steak juthat eszünkbe elsőre. Bár ezeket is gyakran fogyasztják az angolok, az egyik legszokványosabb hétköznapi vacsora egyszerűen csak húsból és kétféle zöldségből áll, ezt nevezik meat and two vegnek. Ez eléggé magától értetődő: a tál fehérjéből és zöldség-köretből áll, bár néha nem csak kettő, hanem több féle zöldséget is felszolgálnak.

Házi Bangers and MashForrás: Brent Hofacker/Shutterstock

Az egyik legelterjedtebb húsféle a kolbász, amely a bangers és mash nevű étel alapját is képezi: ez sült kolbász burgonyapürével és hagymás mártással.

Kanada – tengeri tartományok

A kanadai tengeri tartományok (Maritimes) étkezési kultúrája nagyban különbözik az ország többi részétől. A keleti parton régen halászok és kevésbé tehetős emberek éltek, akik számára fontos volt a spórolás. Semmit sem szabadott elpazarolni, és innen származik tradicionális levesük, a tenger gyümölcsei is, amely maradékokból készült és olcsó burgonyával összekevert chowder.

Chowder, a tenger gyümölcsei levesként tálalvaForrás: Plateresca/Shutterstock

A cowder a legtöbb kávézó és étterem vacsora étlapján szerepel, ebédre pedig általában egy fél szendvicset is kínálnak mellé. A leves receptjei tartományonként változnak, a Prince Edward-szigeten például kagylóból készítik.

Olaszország

Talán nem meglepő: Olaszországban a pizza a legkedveltebb vacsora. A tradicionális olasz pizza azonban nagyon más, mint amit mi ismerünk. Finomítatlan lisztből gyúrt, lassan kelesztett tésztából, jó minőségű helyi alapanyagokból, fatüzelésű kemencében sült mozzarellával készül.

A nápolyi pizzának nincs párjaForrás: Marian Weyo/Shutterstock

A pizza olcsó étel és megfelelő hozzávalókkal nem is egészségtelen. Az olaszok egyszerűen készítik el, és soha nem töltik túl feltétekkel. Az országban az a szokás, hogy mindenki saját pizzát kap, és ritkán kerül már szeletekre vágva az asztalra.

Dél-Korea

A koreaiak reggelire, ebédre és vacsorára is szeretnek különféle leveseket enni. Az egyik legnépszerűbb közülük a Samgyetang, amelyet már a Kr. e. 4. században is fogyasztottak.

A samgyetang kész ízorgiaForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 KT studio/Shutterstock. No use without permission./Kt Studio

A leves úgy készül, hogy egy 40-50 napos csirkét rizzsel, ginzenggel, datolyával és gesztenyével megtöltenek, majd pár órán keresztül alacsony hőmérsékleten forralnak. A legtöbb étterem egy ginzeng likőrt is felszolgál mellé, amelyet a levesbe lehet tenni az intenzívebb íz érdekében. Különösen ősszel népszerű étel Koreában.
(Forrás: The Winged Fork, The Travel)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek