Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nemcsak az élőt, a művirágot is ápolni kell! Mutatjuk, hogyan tartsd tisztán a műnövényeket

default user icon
MME
Nemcsak az elő növények szorulnak ápolásra, hanem a művirágok is. Bár könnyebb a dolgunk, mint egy kényes szobanövénnyel, azért akad egy-két dolog, amire nem is gondolnánk.

A lakás éke lehet egy élő növény. Legyen szó virágról vagy egy dús levelű zöldről, sokat dobhat a hangulatunkon és persze a szobán is, ha élettel teli, zöld szín mosolyog vissza ránk a polcról. Nem könnyű azonban életben tartani a növényeket, főleg ha árnyékos vagy nyirkos a lakásunk, ilyenkor lehet jó megoldás, ha a művirágokhoz nyúlunk. Ma már ugyanis rengeteg olyan műanyag növényt kapni, amelyek megszólalásig hasonlítanak az élőkre.

Habár nem igényelnek törődést, nem szabad ezekről sem megfeledkezni! A Fanny magazin cikkében találtunk néhány tippet és trükköt, melyeket érdemes észben tartani a műnövények kapcsán.

Távolítsuk el a port

A művirágokat takarításkor nyugodtan áttörölhetjük egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsuk leveleikről a szálló port. Előnye az élőkkel szemben, hogy nem kell aggódnunk azon, hogy a vegyszer kárt tenne bennük. Amennyiben a szirmok nem műanyagból vannak, akkor használjunk poroló kefét.

Akár le is moshatjuk

Ha már nagyon koszosak, mert a kertben vagy erkélyen tároljuk őket, akkor ezeket a növényeket le is moshatjuk: áztassuk be szappanos vízbe, majd alaposan töröljük szárazra. Arra figyeljünk, hogy a vizet kis nyomás alatt engedjük rá, hogy ne sérüljenek a szirmok és levelek.

Kerüljük az erős fényt

A műnövényeket érdemes olyan helyre elhelyezni, ahol nem tűz rájuk közvetlenül a nap. Ugyanis az erős UV sugárzás hamar tönkre tudja tenni a műanyagot, kiszívja a virág színét, amitől fakóvá válnak. Kerüljük az ablakpárkányt és a teraszon az árnyék nélküli helyeket. Télen a radiátorokat, a kandallókat és egyéb hőforrásokat is kerüljük el, mert a nagy melegtől deformálódhatnak, megolvadhatnak.

Nem árt a szellőztetés

Mivel a művirágok nem élő növények, ezért nincs szükségük levegőre ahhoz, hogy éljenek. Azonban néha érdemes kitenni ezeket is pár órára a levegőre, hogy kiszellőzhessenek, akár az ágyneműk.

Ügyeljünk a tárolásra

Szintén nagy előnyük, ha meguntuk őket, akkor sem kell kidobni, csak elcsomagolni, majd újra elővenni, ha ismét gyönyörködnénk bennünk. Tároláskor arra figyeljünk, hogy olyan merev falú dobozba tegyük, amiben kényelmesen elférnek, így nem rongálódnak meg akkor sem, ha évekig állnak a polcon.

Felejtsük el a tüsszögést

Az allergiásoknak egy kiváló alternatíva, pláne, hogy le is tudjuk mosni őket. A művirágok árai között hatalmas a differencia, ami a látványban is megmutatkozik. Érdemes lehet a drágábbat választani, amelyek sokkal élethűbbek, valamint tartósabbak. Olvassuk el az útmutatót, hogy mivel érdemes tisztítani a miénket. Nagyon erős vegyszert, mint például hipót semmiképp se használjunk, hiszen ez is megkezdi a virág színét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss